Adrian Barbu, ilustrator clujean: Aş merge până în pânzele albe cu satira politică, dar fără să mă leg de convingerile religioase ale unui popor

Ilustratorul şi autorul de benzi desenate Adrian Barbu a declarat pentru Transilvania Reporter că uciderea cu sânge rece a celor patru desenatori francezi şi a celorlalte persoane care au căzut victime atacului terorist de miercuri nu are vreo scuză, însă personal nu vede rostul de a batjocuri prin ilustraţie convingerile religioase ale unui popor.

Despre cei patru desenatori ucişi care făceau parte din echipa publicaţiei Charlie Hebdo, Stéphane Charbonnier, Jean Cabut, Georges Wolinski şi Bernard Verlhac, ilustratorul Adrian Barbu spune că în viaţa publică franceză erau cunoscuţi prin experienţa lor, dar şi prin „nebunia” lor. „Erau nişte nebuni simpatici dacă le pot spune aşa şi doar din fotografiile lor vedem că reprezentau blândeţea întruchipată. Lipsa lor de respect, însă, pentru tot ce înseamnă principiile unei religii i-a costat viaţa. În urma dezvoltării agresivităţii statului islamic au mers cu satira mai mult pe religia musulmană, dar s-au legat cu alte ocazii şi de celelalte religii ale lumii. Chiar dacă nu erau fideli unei religii, era clară fidelitatea lor faţă de muncă. Pedeapsa pe care au primit-o a fost aspră. Ar fi putut  fi organizat un protest non-violent şi non-agresiv dacă cineva dorea să tragă un semnal de alarmă cu privire la această publicaţie. Mahomed predica toleranţa faţă de religiile altor popare dar atacatorii au uitat asta.

În satira politică nu ar trebui să existe graniţe pentru că te legi de oameni şi de defectele lor. Asta e satira politică şi aş merge până în pânzele albe cu satira, însă fără a mă lega de principiile lor. Dar nu văd rostul în a batjocori convingerile religioase ale cuiva. În zona satirei religoase şi în România de legăm de mediul religios, de preoţi şi de catedralele lor aurite, însă diferenţa este că noi ne legăm de ai noştri. Nu cred că o răsfoire a Coranului te îndreptăţeşte să batjocoreşti un popor şi să pretinzi că îl cunoşti”, a declarat Adrian Barbu pentru Transilvania Reporter, cu referire la situaţia din Paris unde miercuri, 7 ianuarie, 12 persoane au fost ucise la sediul publicaţiei Charlie Hebdo.

Distribuie:

Postaţi un comentariu