Acces gratuit pentru studenți în bibliotecile universitare. Inițiativa legislativă a primit votul Senatului

Toți studenții vor avea acces egal și gratuit la bibliotecile universitare și bibliotecile central-universitare din țară, a decis Senatul (cameră decizională) care a probat cu unanimitate de voturi o inițiativă legislativă a USR.

Prin modificarea art. 202 din Legea educaţiei naţionale 1/2011, această nouă facilitate intră în categoria serviciilor complementare gratuite din învăţământul superior de stat. Inițiatorii proiectului afirmă că astfel a fost eliminată o discriminare a studenților de la universitățile care nu au biblioteci proprii.

În prezent, studenții de la universitățile care dețin o bibliotecă proprie au gratuitate la accesul în aceste biblioteci. La polul opus, studenții înmatriculați la universitățile care nu dețin o bibliotecă proprie sunt nevoiți să plătească serviciile bibliotecilor central-universitare.

„Avem patru mari universităţi – Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi – care nu mai au nicio bibliotecă proprie, fiind utilizată biblioteca central-universitară. Iar Consiliile de Administraţie ale bibliotecilor central – universitare din ţară stabilesc o taxă pentru eliberarea permisului de acces la bibliotecile pentru studenţi.

Această iniţiativă legislativă vine să corecteze anomalia pe care v-am descris-o şi să asigure ca orice student va avea acces egal şi gratuit atât la bibliotecile universitare, cât şi la cele central-universitare”, a declarat senatorul Irinei Darău, membru în Comisia de învățământ.

Legea va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu