A fost confirmat primul caz de coronavirus în România: un bărbat de 20 de ani dintr-o comună din județul Gorj

Ministrul Sănătăţii Victor Costache a anunțat miercuri seara că a fost confirmat primul caz de coronavirus în România. Costache a declarat că pacientul este un bărbat din tr-o comună din județul Gorj, care este, în prezent, în stare bună şi nu a prezentat simptome de boală.

”În urma testării făcute persoanelor din judeţul Gorj care au întrat în legătură cu cetăţeanul italian din Rimini am descoperit primul caz de infectare cu coronavirus. Este vorba de o persoană total asimptomatică. Mai avem în lucru 33 de teste din acea zonă şi vă vom confirma rezultatele imediat ce va fi posibil. (..) Este un contact direct al italianului”, a spus ministrul Sănătăţii.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat a declarat că un echipaj a plecat spre Craiova pentru a prelua bărbatul şi să îl ducă la „Matei Balş”.

„În casă mai sunt şapte persoane. Toate au avut test negativ, însă toate vor rămâne la domiciliu, sub pază. Li se vor asigura toate nevoiele, dar nu vor putea pleca din casă. După care vor fi testaţi. În caz că apar simptome la una dintre ele, atunci se testează şi vor fi transportate la spital. Transportul se va face în condiţii de siguranţă”, a spus Raed Arafat.

Acesta a precizat că pentru aceştia e mai bine să stea acasă decât să fie mutaţi într-un centru de carantină.

„Acum ei sunt carantinaţi acolo. E mai mult decât o izolare la domiciliu. Nu trebuie să aibă contact cu persoane. Dacă vor intra acolo, vor intra cu echipament. Poate poliţia locală să fie acolo. Nu sunt puşi sub sechestru. E şi o protectie pentru că toată lumea vrea să meargă. Mai bine decât să îi mutăm într-un centru de carantină, ei toţi rămân acolo. Pentru ei e mai confortabil în condiţiile lor decât să îi ducem în centru separat. De copii nu avem informaţii, dar persoane în vârstă da”, a mai spus şeful DSU.

Ministrul Victor Costache a declarat că la Gorj este în continuare anchetă epidemiologică şi se mai aşteaptă rezultate, însă „pacientul zero” a fost identificat, la fel ca şi contacţii lui.

„E o ancheta epidemiologică in curs si vom avea rezultatele in cursul zilei de mâine (joi – n.r.). Ca parte pozitivă, avem identificat pacientul zero, pacientul italian şi de 2-3 zile testăm toţi contacţii lui şi de abia am identificat unul pozitiv. De asemenea, alt aspect pozitiv e că e într-un mediul rural, deci nu e dintr-o zonă urbană foarte populată”, a spus Costache.

Primarul comunei Prigoria, Iuliana Iliescu, a declarat, miercuri seara, pentru Mediafax, că pacientul confirmat cu noul coronavirus locuieşte cu bunicii şi părinţii în satul Dobrana şi lucra la un restaurant unde patron era italianul venit la rude în România, numit de ministrul Sănătăţii „pacientul zero”.

„De azi dimineaţă (miercuri – n.r.) ştiam că a fost contact şi l-am supravegheat toată ziua, şi cu Poliţia. Ştiam de familie, dar aşteptam rezultatul analizelor. Acum câteva minute a venit confirmarea. A venit jandarmeria, aşteptăm maşina specială de la Craiova să îl ia săl ducă la Bucureşti. Băiatul lucrează la o unitate la care este patron italianul. Lucra aici în România, nu în Italia. Băiatul este din Dobrana, locuieşte cu părinţii şi cu bunicii. Sunt izolaţi de azi-dimineaţă toţi. Are aproximativ 20 de ani”, a spus primarul.

Edilul a precizat că se gândeşte ca de joi să închidă Primăria, şcolile din comună şi alte locaţii, de teama coronavirusului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu