90 de ani de la înființarea primului muzeu în aer liber din România

Prima casă din muzeul în aer liber, cea din Vidra, montată în noiembrie 1929 | Foto: MET

Joi, 14 noiembrie 2019, de la ora 13.00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, sediul central, str. Memorandumului nr. 21, sala Reduta, marchează 90 de ani de la înființare. Evenimentul este organizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Asociația Muzeală „Poarta de sub Feleac” și Asociația „De la lume adunate”.

Parcul Etnografic din Cluj a fost înființat în anul 1929 de Romulus Vuia (1887-1963), primul etnograf din România, cu sprijinul reprezentanților transilvăneni și bănățeni ai primului guvern Iuliu Maniu. Prima casă din muzeul în aer liber, cea din Vidra (Avram Iancu) a fost transferată în noiembrie 1929, în urmă cu exact 90 de ani.

Pentru a marca acest moment, specialiștii direcției marketing au realizat în această vară, împreună cu vizitatorii, un covor aniversar, în cadrul proiectului intitulat „90 de ani țesuți în două ițe”.

La dezvoltarea parcului au contribuit numeroși reprezentanți de marcă ai școlii etnografice clujene, între care Kós Károly (1919-1996) și Valer Butură (1910-1989).

„Trecutul nu este, însă, decât o parte a poveștii noastre”, se arată într-un comunicat de presă, remis de MET. „În prezent, Parcul Etnografic găzduiește activități culturale diversificate și atractive, destinate tuturor categoriilor de public. Le mulțumim pentru aceasta numeroșilor noștri parteneri, reprezentanți de marcă ai comunității culturale clujene, care contribuie la creșterea interesului publicului față de acest spațiu al moștenirii noastre”, se mai arată în documentul citat.

În cadrul evenimentului, Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului Cluj, împreună cu Alice Florean, câștigătoarea concursului internațional de soluții pentru dezvoltarea Parcului Etnografic, vor prezenta toate detaliile unui proiect care se apropie de finalizare, cu finanțare din fonduri norvegien.

În încheiere, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj va oferi un recital extraordinar de Lăsatul Secului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu