40 de cazuri de gripă la Cluj. Școlile sunt închise mâine

Foto: Dan Bodea

România este la un pas de o epidemie de gripă. Conform raportărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel ca şi săptămâna anterioară acesteia. Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat, arată Ministerul Sănătăţii.

În cazul în care şi a treia săptămâna consecutiv îşi va menţine caracterul epidemic, va fi declarată oficial epidemia de gripă.

De la începutul sezonului, la nivel național au fost înregistrate 34 de decese cauzate de gripă și 522 de cazuri de îmbolnăviri.

S-au înregistrat la nivel național 4625 cazuri de gripă clinică comparativ cu 1155 înregistrate în săptămâna precedentă și cu 128 cazuri înregistrate în aceeași săptămână a anului.

De asemenea, în săptămâna 14-20 ianuarie, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinica, IACRS și pneumonii) înregistrat la nivel național a fost de 117.576, cu 21.3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (79.459) și cu 29.2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (90.963).

Ministerul Educaţiei a decis, miercuri, la recomandarea Ministerului Sănătății, să închidă vineri toate școlile, din cauza numărului mare de îmbolnăviri.

La Cluj, stăm bine. Încă

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, dr.Irina Filipescu, instituția a confirmat 40 de cazuri de gripă..

”În săptămâna 14-21  ianuarie, am avut confirmate prin testele de laborator 40 de cazuri de gripă. 10 dintre acestea au avut nevoie de spitalizare. Din fericire nu am avut nici un caz cu severitate marcată care să aibă nevoie de asistență în secția de Terapie Intensivă, dar, într-adevăr, sunt cazuri și la persoane imuno-suprimate, cu patologii asiciate, dar și la copii.

Nu am declarat încă carantină, dar am restricționat programul de vizitare, de la două ore la una singură, dar dacă lucrurile evouează ca și până acum ne așteptăm ca de săptămâna viitoare să se declare epidemia de gripă. Atunci, desigur, vom intra în carantină și se va opri accesul în spital.”, ne-a declarat Irina Filipescu.

Numărul consultațiilor s-a dublat și el de la începutul anului.

”Dacă la începutul anului se înregistrau undeva la 50-60 de cazuri pe zi, în ultimele 10 zile acestea au ajuns aproape la 100. Majoritatea dintre acestea sunt pentru patologie respiratorie, viroză, răceli sau gripă. Acesta a fost și motivul pentru care am solicitat Consiliului Județean Cluj suplimentarea pe această perioadă a liniei de gardă, pentru că noi, ca și structură a spitalului, suntem cameră de gardă, nu suntem unitate de primiri urgențe, drept urmare noi nu beneficiem de triaj.”, a mai spus Irina Filipescu.

Linia de gardă suplimentară a fost aprobată de forul județean la sfârșitul săptămânii trecute.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu