2018 – Anul European al Patrimoniului Cultural (A)

Comisia Europeană a inițiat Anul European al Patrimoniului Cultural ca o acțiune ce ne cheamă pe toți să participăm la a contura mai bine percepția asupra Europei incluzive, în care rolul patrimoniului este subliniat pentru promovarea identității culturale.

Regiunea Nord-Vest (judeţele Cluj, Bihor, Sălaj, Bistriţa, Maramureş şi Satu Mare) beneficiază de finanţare nerambursabilă pentru conservarea patrimoniului cultural prin Programul Operaţional Regional (REGIO-POR 2014 – 2020), Axa Prioritară 5 – Conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. În perioada 2017-2018 au intrat în reabilitare / restaurare / renovare 5 castele, 12 biserici, 1 palat, 3 muzee şi diverse alte obiective culturale şi sunt finanţate 21 de proiecte. Valoarea totală a acestora este de 273.020.863,48 lei din care 255.158.550,58 lei sunt fonduri europene nerambursabile.

Pentru cititorii noştri – patrimoniul cultural îmbracă numeroase forme:

  • Tangibile – clădiri, monumente, obiecte, articole vestimentare, opere de artă, cărți, mașini, orașe istorice, situri arheologice;
  • Intangibile – practicile, reprezentările, expresiile, cunoștințele, aptitudinile – împreună cu instrumentele, obiectele și spațiile culturale aferente – pe care oamenii le prețuiesc. Printre acestea se numără dialectele și tradițiile orale, arta spectacolului, practicile sociale și meșteșugurile tradiționale;
  • Natural – peisajele, flora și fauna;
  • Digitale – resursele create în formă digitală (de exemplu arta digitală sau filmele de animație) sau care au fost digitalizate pentru a putea fi păstrate (texte, imagini, materiale video, înregistrări etc.).

Prețuindu-ne patrimoniul cultural ne putem descoperi diversitatea și putem iniția un dialog intercultural despre lucrurile pe care le avem în comun.

Scopul Anului European al Patrimoniului Cultural este încurajarea societății de a descoperi și explora patrimoniul european, de a crește conștientizarea pentru istoria și valorile comune și de a consolida apartenența la diversitatea culturală din spațiul european.

Surse: ADR Nord-Vest; https://europa.eu/cultural-heritage

 

Acest material este susținut de Centrul Europe Direct Transilvania Nord.

Distribuie:

Postaţi un comentariu