100 de puieți de cireși japonezi vor fi aclimatizați la Cluj-Napoca

Foto: Ambasada Japoniei în România

100 de puieți de cireși japonezi din specia Prunus Serrulata sp. (Japanese Sakura) vor fi aclimatizați în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, în vederea amenajării unei alei unice în oraş.

Cei 100 de puieți altoiți de cireși japonezi urmează să fie aclimatizați în următorii trei ani, fiind ținuți în condiții speciale de carantină la Stațiunea de Cercetare Horticolă din cadrul USAMV Cluj-Napoca.

“Am primit 100 de bucăți, din totalul de 500 pentru care s-a convenit prin proiectul colaborativ, iar dacă lucrurile vor merge bine, în timp vor sosi și ceilalți puieți. Cireșii primiți acum trebuie să stea trei ani în carantină, adică două veri și trei ierni, după cum ne-a spus specialistul japonez, și sunt două motive principale: primul ține de regulamentele impuse de UE, iar al doilea de faptul că acești puieți trebuie să se adapteze, să fie monitorizați din punct de vedere fitosanitar, dar și pentru a-și dezvolta corespunzător sistemul radicular. Suntem bucuroși de acest proiect și sperăm ca totul să decurgă așa cum trebuie”, a declarat conf. dr. Claudiu Ioan Bunea, directorul Stațiunii de Cercetare Horticolă (SCH) din cadrul USAMV Cluj-Napoca.

Puieții de cireși japonezi au fost donați, în anul 2014, Primăriei municipiului Cluj-Napoca de Kazuchika Mori, președintele Asociației Japan Sakura, cu ocazia vizitei unei delegații oficiale din orașul Matsuyama.

“Universitatea Babeș-Bolyai a semnat în anul 2013 un acord de colaborare cu Universitatea Ehime din Matsuyama, fapt care stă la baza relației de colaborare dintre cele două orașe. Pentru introducerea în țară și aducerea la Cluj-Napoca a puieților a fost necesară parcurgerea unui proces laborios, dictat de normativele fitosanitare în vigoare ale Uniunii Europene”, a transmis Primăria Cluj-Napoca.

Proiectul colaborativ a fost semnat între Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Ehime University, Facultatea de Agricultură (Matsuyama, Japonia), iar parteneri sunt USAMV/SCH Cluj-Napoca și Primăria Cluj-Napoca.

Distribuie:

Postaţi un comentariu