10 loturi de 10. Orășenii cu grădini la Suceag, un proiect marca Hai în Sat

Familii clujene îngrijindu-se de grădină primită în arendă în Suceag. | Foto: Dan Bodea

 

La 12 kilometri de Cluj, 10 familii de orășeni s-au apucat de cultivat câteva grădini. Prilejul acestei activități a fost oferit de proiectul Hai în sat la grădină, menit să promoveze un stil de viață sănătos, dar și un model de socializare anticonsumerist. Acest proiect face parte din familia altora demarate deja, precum Hai în sat la operă, dar și unui proiect ce stă să înceapă, Hai în sat la lectură.

Pe 12 aprilie 2019, ziua în care jurnalistul Alin Pop și fondatorul proiectului Hai în sat a dat anunțul că oferă 10 grădini gratuite în Suceag pentru zece familii din Cluj, postarea de pe Facebook a devenit instant virală, iar zeci de familii clujene l-au contactat pentru a obține un loc pentru o mini-gradină de familie. Asociația Hai în sat oferea 10 mini-grădini cu suprafețe de aproximativ 100 de metri pătrați fiecare, unelte, apă, iarbă verde pentru picnic și un cadru prietenos și deschis de socializare. Doar 10 familii au fost selectate, din cele 84 de aplicații primite, iar una dintre condițiile acestei alocări a fost tocmai existența unor copii cu vârste de până la 12 ani în familie. Parcelele pentru cultivat au fost alocate în data de 1 mai, când s-au plantat și primele răsaduri în satul Suceag.

Priveliște asupra Suceagului, imagine a celor 10 mini-grădini. | Foto: Dan Bodea

Hai în Sat la Grădină este un concept original prin care Asociația Culturală “Hai în Sat” promovează viața sănătoasă și un mod de socializare dincolo de schema consumeristă și de costisitoarele modelele de consum tipic urban. „Am căutat familii tinere cu copii, tocmai fiindcă mi-am dorit, mai ales pentru cei mici, să aibă o modalitate de ajunge la sat și de a se deprinde cu un stil de viață sănătos. Proiectul are o clară componentă educațională. În ceea ce privește familiile, sunt oameni tineri, cu diverse preocupări profesionale și zone de proveniență. Pentru lucrul în grădină am descurajat de la început utilizarea îngrășămintelor chimice și am dorit să facem cultivarea cât mai eco. Apoi, am văzut că  oamenii și-au făcut și noi prieteni, dar vin și cu alți prieteni de la oraș pentru a petrece timp în natură. Oricum, este o diferență clară față de ceea ce oferă orașul în termeni de petrecere a timpului liber. E un alt concept“, a explicat Alin Pop.

La fața locului. Grădinile orășenilor dau roade

În Suceag, vara și-a intrat în drepturile sale depline, livezile și câmpurile locale strălucind a verde. Cele zece grădini ale gospodarilor din oraș sunt pline de diverse legume, dar și de flori și plante aromatice. Casa din Suceag nu este doar un loc pentru oameni, ci adăpostește și doi cai și noua familie de 11 braci germani. Pentru copii tinerelor familii există spații de joacă din abundență, dar și suficiente modalități prin care și-ar putea ajuta, în mod distractiv, părinții la muncă în grădină. Pentru cei mari, alături de satisfacțiile lucrurului la propria grădină, proiectul Hai în sat la grădină s-a dovedit a fi și o sursă alternativă de a petrece timp liber de calitate împreună cu familia și prietenii.

Petean Ildiko, asistentă medicală și deținătoare a unei dintre cele 10 grădini de la Suceag | Foto: Dan Bodea

Printre cei norocoși să obțină o parcelă, se regăsește și Petean Ildiko, de profesie asistent medical, dar cu o mare pasiune pentru cultivat și artele culinare. Ildiko se mândrește cu grădina sa, plină de tot felul de legume, la care a lucrat împreună cu soțul și fetița sa, Astrid. „Am plantat primele răsaduri chiar în data de 1 mai. Acum am deja mazăre, roșii negre, păstăi, țelină. Trebuie să se facă și dovleceii, ardeii și altele. Îmi place foarte mult să vin aici. M-am apucat și de un curs de gătit și voi încerca tot felul de rețete cu produsele din grădina mea. Copiilor le place foarte mult aici. Aer curat, se plimbă cu calul, se joacă, este cu totul altceva decât ceea ce putem face în oraș“, a povestit Ildiko.

Tocmai fiindcă proiectul încurajează implicarea copiilor în diverse activități și dezvoltarea unei aproprieri de natură și animale, nu este de mirare că și cei mici și-au adus contribuția la bunăstarea și întreținerea parcelelor primite de părinți. „Nu am pus-o la muncă grea, însă Astrid, fiica mea, m-a ajutat la plantatul răsadurilor. Și acum mă joc cu ea pe acasă și o tot întreb câte semințe a pus în fiecare grămadă. Ea tot răspunde mândră că cinci“, a spus asistenta medicală.

Navarro, vedetă printre copii

Deși posibilitățile de a te distra sunt multe, mai ales într-un loc cu mult spațiu pentru a te plimba sau admira natura, copiii rămân fideli plimbărilor cu Navarro, unul dintre cei doi cai ai casei. Blând și ascultător, Navarro poate fi călărit, pentru scurtă vreme, de copiii orășenilor cu grădini în Suceag. Pentru cei mici, timpul în care adulții termină de gătit masa de prânz, luată împreună de toți cei veniți acolo, e un bun prilej pentru scurte lecții de călărie.

Unul dintre copii, călărindu-l pe Navarro, sub atenta observație a lui Alin Pop, fondator al Asociației Hai în sat | Foto: Dan Bodea

Tocmai fiindcă am văzut cât de bine interacționează copiii cu animalele, m-am și gândit la un nou proiect. Să fac aici un soi de zonă de agrement, dar cu o puternică componentă educativă. Mă gândesc să aduc câteva specii de animale, dintre cele blânde, tocmai pentru copiii crescuți la oraș și care au ajuns să fie foarte temători față de animale. Să vină și să interacționeze cu animalele, tocmai pentru a vedea că putem trăi în echilibru cu natura și că nu e nevoie să ne fie atât de frică tot timpul“, a povestit fondatorul Hai în Sat.

Hai în sat la lectură, un proiect destinat micilor scriitori din zona rurală

Pe măsură ce viața urbană se dinamizează, iar ofertele culturale, economice sau sociale se multiplică, satul pare să fi rămas cenușăreasa proiectelor de dezvoltare naționale și regionale. Pentru a mai schimba această situație, din ce în ce mai multe asociații sau fundații propun proiecte menite să acopere acest declaj. După Hai in sat la operă, Hai în sat la grădină, Alin Pop plănuiește un proiect de Hai în sat la lectură, ce ar urma să se desfășoare chiar în următoarele două luni. În colaborare cu Editura Școala Ardeleană, Asociația Hai în sat se gândește la niște întâlniri între scriitori și poeții din Cluj și locuitorii a cinci state din Transilvania. Proiectul este menit să încurajeze tinerii de la sat să citească, dar mai ales să scrie, să exprime literar un univers eclipsat de urban și metropole. După cum a explicat Alin Pop, „ne-am gândit ca în următoarele două luni să organizăm niște întâlniri în 5 sate, printre care și Suceag, cu poeții și scriitori din Cluj. Aceștia și-ar putea lansa cărțile la sat, într-un cadrul rural, iar această experiență i-ar putea încuraja pe copiii și adolescenții din sate să se apuce de scris. Ne-am gândit și la premii pentru participanți, cărți de la editura cu care colaborăm, dar e vorba mai ales de a dezvolta un apetit pentru lectură și scris“.

Distribuie:

Postaţi un comentariu