10 instalații și o expoziție foto fac spectacol de lumină, timp de 10 zile, pentru clujeni

De vineri, 18 noiembrie, timp de 10 zile, Clujul devine capitala luminii.

Pentru al cincilea an, Asociația Daiszler pune Clujul în centrul poveștilor cu și despre lumină la Festivalul Lights On.

Festivalul cuprinde 10 instalații aparte realizate de artiști din Marea Britanie, Polonia, Franța, Olanda și România. Tema generală a ediției este Intersection, pe care publicul o va descoperi și trăi diferit până pe 27 noiembrie în mai multe zone din Cluj-Napoca.

Călătoria luminii începe în Iulius Parc, acolo unde publicul poate explora patru lucrări artistice. Stringed, creația olandezului Gijs van Bon, o instalație spectaculoasă de 20 de metri lungime, ne îndeamnă să privim către șiruri de puncte luminoase care capătă sens și devin inspirație prin mesajele afișate. Balloomi aduce 85 de baloane umflate cu aer care ne poartă pe un tărâm al bucuriei și al miracolelor. Aqua Olimpia generează emoții la intersecția dintre real și fantastic, printr-o instalație în care spectatorii pot crea valuri prin propriile mișcări. Iar Butterflies Cluster creează magie prin 1.600 de fluturi  realizați manual dintr-un soi de rășină, care se transformă pe timp de noapte și prind viață sub lumină ultraviolet.

În zona The Office este expusă in[visible], lucrarea românului Daniel Popescu – directorul artistic al Lights On Romania, inspirată din celebrul blockbuster al anilor 90 The Matrix, reinterpretat sub forma unui interogatoriu despre propria identitate în relație cu lumea din jur. Tot aici găsim și Museum of the Moon, celebra lună a artistului Luke Jerram, care a aduce mai aproape de public un simbol puternic și o sursă de inspirație pentru întreaga omenire.

La doar câțiva pași distanță, în Record Parc, este expusă Diva, creația francezului Thomas Voillaume, o altă lucrare sculpturală inedită.

Lobby-ul Hampton by Hilton găzduiește lucrarea artistei Cristina Toadere, care a îmbinat lumina și textilul pentru un efect cu totul special.

Instalația expozițională 10×10 de pe strada Eroilor spune în aceste zile povestea instalației “MI-E DOR DE TINE” pe de-o parte, iar de cealaltă dezvăluie publicului istoria corpurilor de iluminat folosite de oameni de-a lungul timpului.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei este pentru prima dată pe lista locațiilor în care ajunge festivalul Lights On. Curioșii vor putea admira aici instalația lui Teodor Buruiană – Omul în lume și lumea în om, o lucrare ce dezvoltă relația dintre oameni și mediu, prin forme ce îndeamnă la introspecție.

Turul Lights On Romania se încheie pe Podul Elisabeta, acolo unde povestea dorului – care în ultimii ani a generat valuri de emoții în întreaga lume – este dusă mai departe. „ȘI MIE” revine în acest loc emblematic al orașului, un loc care în ultimii ani a oglindit cel mai puternic răspuns la strigarea „MI-E DOR DE TINE”.

Venim cu ediția cu numărul cinci de Lights On într-un moment în care lumea are, poate mai mult ca oricând, nevoie de lumină – în minte și suflete. Lumina aduce speranță în momentele cele mai întunecate, ne inspiră și ne transformă. Suntem convinși că și de această dată comunitatea va rezona cu temele propuse, iar reacțiile vor fi dintre cele mai bune. De asemenea, ne preocupă și contextul actual, astfel că vom aduce în discuție și aspectul energiei electrice, cu explicații pe înțelesul fiecărui vizitator”, spune Andi Daiszler, inițiatorul Lights On Romania.

Sub sloganul “Light is more than energy”, ediția din această iarnă va prezenta, într-o manieră extrem de deschisă și onestă, consumul de energie pe care fiecare instalație de lumină îl are, astfel încât publicul să înțeleagă că este în măsură să contribuie activ la economisirea energiei electrice, un subiect extrem de dezbătut în această perioadă.

 

Toate instalațiile au un consum cumulat de 3,5 kWh, echivalentul unei locuințe cu doi adulți și doi copii ce desfășoară activități cotidiene (de la jucat pe PC, la treburi casnice). Cu cât mai multe familii vor vizita festivalul, cu atât consumul din locuințele rămase goale va fi mai mic, iar la nivel de comunitate va fi salvată mai multă energie.

Lights On este un festival gratuit de instalații de lumină, lansat în 2018 la Cluj-Napoca. Ediția 2022 este susținută financiar de Primăria municipiului Cluj-Napoca, CEC BANK, Hampton by Hilton, Iulius Mall, The Office Cluj-Napoca, Mercedes-Benz by ATP Motors, Daisler Print House.

Toate informațiile sunt pe www.lightsonromania.com.

****

Organizat de Asociația Daisler.

Lights On este singurul festival de instalații de lumină din țară membru International Light Festival Organization (ILO).

Distribuie:

Postaţi un comentariu