Ansambluri din şase ţări fac spectacol timp de trei zile la Zalău şi la Jibou

Festivalul Internaţional de Folclor „Ecouri Meseşene” şi Festivalul Internaţional de Folclor şi Meşteşuguri Artistice Tradiţionale pentru copii şi tineret „Someş, cântecele tale”, organizate anul acesta, în premieră, împreună aduc în acest weekend în Sălaj formaţii de artişti din şase ţări din Europa şi America de Sud. Evenimentul începe vineri, 9 august, de la ora 17.00, cu un spectacol la Casa Orăşenească de Cultură din Jibou, în care vor evolua ansambluri de copii din Transilvania. Sâmbătă, 10 august, de la ora 13.00, tot la Casa Orăşenească de Cultură din Jibou, va avea loc spectacolul formaţiilor invitate din străinătate (din Bulgaria, Italia, Serbia şi Ungaria) în cadrul Festivalului Internaţional de Folclor şi Meşteşuguri Artistice Tradiţionale pentru copii şi tineret „Someş, cântecele tale”.
Duminică, 11 august, regalul folcloric se mută la Zalău, unde are loc, între orele 13.00  şi  14.00, parada portului popular pe traseul Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj  – Ceas – Bulevard – Perla. De la ora 14.00, pe scena ce va fi montată pe platoul din faţa Prefecturii, începe un spectacol folcloric de excepţie, la care sunt invitate să cânte vedete de primă mână ale muzicii populare româneşti: Veta Biriş, Ioan Dordoi, Felix Gălan, Radu Ciordaş, Petrică Mureşan şi Marcel Avram. Bine reprezentat în spectacolul de la Zalău va fi şi dansul popular, pus în scenă de ansambluri folclorice din România, Bulgaria, Italia, Ungaria, Serbia, dar şi din îndepărtatul Uruguay.  Din capitala statului sud-american, Montevideo, vine să danseze la Zalău formaţia de dansuri populare maghiare Tündérkert (Grădina zânelor), înfiinţată încă din 1960 de un grup de tineri emigranţi maghiari care au dorit să-şi păstreze, astfel, cultura.

În paralel cu spectacolele folclorice, la Jibou și la Zalău vor avea loc demonstrații și expoziții ale  meșterilor populari din țară și din județ.

Distribuie:

Postaţi un comentariu