Șefa Reprezentanței CE în România: „În Transilvania se simte că România este stat membru al UE”
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote, și-a început seria de vizite regionale la Cluj, aceasta fiind prima de acest gen de la preluarea funcției. La Cluj, Angela Filote s-a întâlnit cu primarul Emil Boc și cu prefectul județului, Gheorghe Vușcan, cu care a discutat despre oportunități de atragere a fondurilor europene în ciclul bugetar 2014-2020.
Prefectul Județului Cluj și-a așteptat oaspetele cu flori, purtând o discuție de aproximativ 45 de minute cu șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.
„Suntem onorați de această vizită a doamnei Filote și pot spune că am avut o foarte bună discuție în legătură cu ceea ce trebuie să facem pentru a accesa mai multe fonduri europene, domeniu unde încă mai avem multe de făcut. Sunt multe obiective pe care ni le-am propus în planul de dezvoltare regională și planul de dezvoltare al județului și cred că în ciclul de finanțare 2014-2020 vom reuși să creștem procentul de atragere a fondurilor”, a declarat ulterior gheorghe Vușcan.
Angela Filote a atras atenția asupra faptului că autoritățile centrale de la București nu ar trebui să înăsprească prea mult condițiile de accesare a fondurilor europene pentru a nu a se ajunge în situația ca respectivii bani să nu mai poată fi folosiți de nimeni.
„Încercăm să oferim fonduri mai multe decât în perioada anterioară. Noi le alocăm dar provocarea este să fie accesate de autoritățile regionale și locale. Am constat că regulile se pot simplifica astfel încât să nu mai fie nevoie să fii doctor în management pentru a le accesa. Regulile la Bruxelles pot fi simplificate și ne dorim să nu fie complicate la București. Trebuie să rezistăm tentației de a pune reguli prea complicate și să avem încredere în cei care depun cereri de finanțare că o fac pentru a rezolva o problemă a comunității și nu în scopul fraudării. Dacă îi tratăm pe toți ca pe nște hoți de fonduri, atunci nimeni nu va mai putea accesa”, a declarat șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.
„În Transilvania se simte că România este stat membru al UE. Există un spirit foarte activ, tolerant, multicultural și preocuparea de a folosi la maximum oportunitățile existente. Pe de altă parte, este importantă, pe lângă absorbția fondurilor europene, absorbția valorilor europene care de multe ori reprezintă obiectivul final al acestor finanțări”, a mai spus Angela Filote.