Situație fără ieșire pentru locatarii de pe Muzeul Apei: Ne trebuie un avocat care să țină cu noi, nu unul care să fie cumpărat
Peste 90 de locatari ai patru blocuri din Florești, situate pe strada Muzeul Apei nr. 22-28 ar putea fi executați silit din locuințe de către bancă din cauza unor nereguli legate de lipsa actelor de întăbulare. Situația este cu atât mai complicată cu cât constructorul blocurilor, Sorin Seleșiu a fost recent arestat preventiv în dosarul cărnii expirate. În cursul dimineții de sâmbătă, 22 martie, mai mulți locatari au organizat o adunare generală pentru a discuta și stabili eventualele măsuri pe care le-ar putea lua pe cale legală.
Povestea a început de aproximativ șapte ani încă de la construcția blocurilor. „Stăm de șapte ani în aceste apartamente și majoritatea dintre noi am luat credite pentru a le putea cumpăra. Acum ne aflăm în situația de a achita creditul timp de 25-30 de ani pentru un apartament care nu este pe numele nostru. Când am cumpărat apartamentul am primit tot felul de asigurări de la constructor. Cum blocul era încă în construcție nu aveam cum să-l verificăm așa că am introdus clauza pentru obligativitatea întăbulării în contract sub sancțiunea penalizărilor în caz de întârziere. Cu hârtia am și rămas. Din păcate, nici instanța nu l-a putut obliga să întăbuleze apartamentele și să ne împroprietărească. Acum ne aflăm într-un pericol și mai mare: dacă creditul pentru care este gajat terenul de sub blocurile noastre intră în executare pe motiv de neplată, riscăm să pierdem apartamentele”, a explicat una dintre locatarele unui bloc situat pe strada Muzeul Apei.
Proiectul imobiliar din Florești a fost inițiat de Sorin Seleșiu și Paul Benea în perioada 2006-2007. Cei doi au ipotecat terenul în cadrul contractării unui credit bancar. Potrivit locatarilor de pe strada Muzeul Apei, există în prezent două credite bancare luate de cei doi în 2006, a câte 100.000 de euro și unul luat în 2007 de către CarmConstruct deținut de liberalul Valentin Șoneriu. Conform locatarilor, în urma neplății ratei datorată de acesta din urmă, banca ar fi început executarea dosarelor de credit. Suma totală datorată ar fi de aproximativ 400.000 de euro. „Au început în bancă, la nivel intern, procedurile referitoare la dosarul care ne vizează. În aprilie vor trimite la executorul judecătoresc respectivul dosar care în termen de trei zile trebuie să se adreseze instanței și să ceară o încuviințare de executare silită. Instanța în șapte zile are datoria de a înainta dosarul și din acel moment executorul poate organiza licitația pentru terenul de sub blocuri. Din perspectiva băncii noi nu existăm. Există doar un contract între cei trei și bancă. Noi suntem cei care au făcut o chestie care nu ar fi trebuit făcută, din perspectiva băncii”, a explicat un locatar.
Cu toate acestea, unii dintre ei nu își fac griji în privința pierderii apartamentelor. „Poate să existe contestație la executare. Depun ante-contractul care să demonstreze plata și nu au ce să ne facă. Eu sunt terț față de bancă, nu poate să mă execute pe mine. Am vorbit cu mai mulți colegi de-ai mei avocați și mi-au spus să nu am niciun stres. Singura problemă mare este că nu putem întăbula apartamentele”, a spus una dintre locatare. „Pentru bancă, noi locatarii reprezentăm doar un teren” au ținut să precizeze o parte dintre locuitorii de pe str. Muzeul Apei. Sumele pe care locatarii le-au dat pe apartamente se situează între 30.000-55.000 de euro.
„Ar trebui să facem toți locatarii, sau ce suntem noi, o scrisoare deschisă către bancă, care să cuprindă toate actele și sentințele pe care unii dintre noi le-am obținut în instanță pe cale civilă, precum și precontractele pe care fiecare dintre noi le avem din momentul achiziționării apartamentelor, astfel încât banca să ne înștiințeze în acest moment care este situația financiară. Dat fiind că cei care trebuie să plătească creditul nu îl plătesc, noi având o situație oficială avem drept de preemțiune de a fi, în condiții egale, cel preferat dintre mai mulți cumpărători. Astfel, banca nu va putea merge la executor judecătoresc fără să ne anunțe pe noi. Soluția finală va fi probabil să scoatem noi din buzunar banii, să plătim restul de credit”, a recomandat un alt locuitor de pe strada Muzeul Apei.
Totuși, o dată plătit creditul proprietatea ar rămâne tot pe numele lui Sorin Seleșiu și aceasta nu le-ar garanta locatarilor siguranța întăbulării apartamentelor.
Unii dintre locatari au avut deja procese civile prin care au câștigat rezoluția antecontractului, respectiv, desființare, cu efect retroactiv, a contractului, în cazul în care una din obligațiile reciproce, cărora acesta le dă naștere, nu a fost executată. Singurul câștig a fost acela de a-și primi banii înapoi pe apartament din partea constructorului, până atunci având dreptul de a locui în continuare în apartament. Când se va întâmpla asta, nimeni nu știe.
În acest moment, singura soluție pentru cei 100 de locatari ar fi găsirea unui avocat care să îi reprezinte. „Ar trebui un avocat care să țină cu noi, nu unul care să fie cumpărat. Vă spun că Seleșiu s-a dus personal la avocata mea și i-a zis, nu mă interesează ce onorariu îți dă doamna, eu îți pun un zero în plus, dar vreau să câștig dosarul. Noroc că l-a scos pe ușă afară. Știu un caz când același Seleșiu a mers la altă avocată și a amenințat-o”, a precizat una dintre doamnele prezente la întâlnirea locatarilor. Mulți avocați refuză însă să preia acest caz din cauza implicațiilor politice și a complexității sale. Avocatul ar trebui să găsească soluții în favoarea locatarilor, în cazul în care ipoteca ar fi plătită, astfel încât blocurile și terenul să nu fie scoase la vânzare. O soluție ar fi ca în momentul în care locatarii plătesc suma restantă, dreptul de proprietate să se transfere pe numele lor. Pentru aceasta ar fi nevoie de un acord cu banca.
La întâlnirea locatarilor a fost adusă în discuție și necesitatea ca unii locatari să achite integral suma pe care o datorează pe apartamente, întrucât nu toți au achitat-o. „E o problemă delicată, dar necesară. E greu să dea o sumă integrală pentru un apartament care nu este întăbulat, mai ales că valoarea lui actuală este mult mai mică față de prețul de acum șapte ani. Ar trebui ca un avocat să constituie un fond al clientului și acolo să se achite datoriile. Banii nu trebuie să ajungă însă la Seleșiu”, au propus oamenii. Unii dintre ei s-au adresat cu această problemă și Primăriei Florești. „Am întrebat la Primărie dacă nu sunt interesați de impozitul pe apartamentele noastre și au spus că nu au cum să ne ajute”.
„Ar fi trebuit de la început să ne gândim să luăm alte apartamente”, a fost concluzia fermă a unuia dintre locatari la sfârșitul întâlnirii.