Cluj, oraşul evenimentelor: 500 de concerte, festivaluri şi târguri au fost autorizate anul trecut. Agenda 2014, la fel de bogată
Festivalul Peştelui, Festivalul de Teatru Imposibil, “Festivalul 18+”, Târgul de Carte Gaudeamus sau Festivalul de Toamnă al Economiei Germane sunt doar câteva dintre evenimentele programate în următoarele luni din cele câteva sute care vor avea loc în Cluj-Napoca pe parcursul anului. În 2013, Primăria Cluj-Napoca a autorizat nu mai puţin de 501 manifestări publice.
Mai jos puteţi regăsi o agendă a evenimentelor autorizate în 2014, până în data de 19 februarie, pe domeniul public, în Cluj-Napoca:
FEBRUARIE-MARTIE
Între 24 februarie -2 martie Asociaţia “Meşterilor Populari Clujeni” organizează Târgul Meşterilor Populari”, în Piaţa Unirii, pe platoul pietonal.
În data de 29 martie, între orele 15.45-16.30, Şcoala de dans Fiesta Cubana a programat Rueda de Casino pe B-dul Eroilor, pe platoul pietonal din preajma Monumentul Memorandiştilor.
APRILIE
Între 9 şi 13 aprilie, Radio Romania organizează Târgul de carte Gaudeamus în Piaţa Unirii, pe platoul pietonal.
În parcarea subterană Cluj Arena va concerta în 13 aprilie, cea mai importantă formaţie a zonei muzicale post-rock care a concertat în România până acum. God Is An Astronaut a fost înfiinţată în 2002 în Irlanda, la iniţiativa lui Torsten Kinsella (voce, chitară, clape), fratele său geamăn Niels Kinsella (bass, chitară, visuals) şi a lui Lloyd Hanney (tobe, synth), God Is An Astronaut lansa în acelaşi an albumul de debut ”The End of the Beginning”. Echipa este reînnoită, dar review-urile şi multe din reacţiile de după sunt peste aşteptări, concertele trupei profitând de explozia de energie a noului line-up. Descriindu-se ei înşişi în câteva cuvinte, trupa God Is An Astronaut se caracterizează ca “o fotografie sau snapshot a ceea ce suntem noi într-un moment în timp”. Chiar dacă au cinci albume în palmares, prezentarea trupei şi ethos-ul energic au rămas la fel ca la început – marea prioritate rămânând pasiunea pentru muzica pe care o cântă.“În acest an, faţă de anul trecut, vom avea mai multe evenimente dedicate muzicii house în parcarea subterană şi vom mai avea două evenimente majore pe stadion, dintre care unul va fi un spectacol de muzică rock. Mai multe nu pot dezvălui în acest moment, dar suntem în tratative avansate cu organizatorii de evenimente, care la rândul lor sunt în discuţii cu artişti şi trupe”, a precizat directorul Cluj Arena, Radu Raţiu pentru Transilvania Reporter.
MAI
Până astăzi, luna mai este cea mai solicitată de organizatorii de evenimente, fiind autorizate de către Primăria Cluj-Napoca nu mai puţin de cinci manifestări. În data de trei mai între orele 9.00-21.00, Asociaţia KIFOR Egyesulet va organiza în Parcul Hoia. Str. Muzeului Etnografic evenimentul „1 Mai – Sărbătoarea Muncii”, între 17 şi 18 mai Asociaţia Culturale Du-Ne a programat “Festivalul 18+”, pe str. Călăraşi (Cetăţuie), între 23 – 25 mai compania teatrală Teatrul Imposibil organizează “Teatrul Imposibil -statui vii” în Piaţa Unirii, Piaţa Muzeului, Bd-ul Eroilor, zona Cetăţuie şi Piaţa Avram Iancu. Un alt eveniment în luna mai este desfăşurat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei în perioada 23-25, respectiv Târgul Creatorilor Populari, în Piaţa Avram Iancu. Un ultim eveniment programat, până în prezent în luna mai este Photo Romania Festival, organizat de Asociaţia Photo Romania, şi produs de organizația clujeană Fapte, între 16-25 mai. Evenimentul va fi organizat în Piaţa Unirii, platoul pietonal, latura nord-vest, Parcul Central, pentru o manifestare expoziţională cu şevalete, pe str. Andrei Şaguna. Photo Romania va înseamna zece zile de fotografie intensă, de la workshop-uri la expoziţii, atât pentru pasionaţi, cât şi pentru profesionişti şi în special pentru publicul iubitor de cultură. “Vom mai avea concerte, un show de fashion, întâlniri cu invitaţii noştri speciali şi multe alte surprize pe care, cu timpul, le vom anunţa treptat. Momentan am anuntat Academia Photo Romania, o parte foarte importantă a festivalului, care presupune partea educaţională – peste 10 workshopuri dedicate fotografilor de orice «rang»”, a declarat Radu Neag, din partea Asociaţiei Fapte.
Tot luna mai va aduce la Cluj unul dintre cele mai populare festivaluri din lume, cu un concept inedit care îi va provoca pe tineri la o altfel de distracţie, nu atât bazată pe muzică şi dans, cât pe altfel de senzaţii. Programat iniţial în data de 24 mai, pe Valea Gârbăului, Holi Festival va avea loc cu o săptămână mai devreme, în data de 17 mai. Festivalul mai este numit şi festivalul culorilor, deoarece toţi cei care aleg să meargă trebuie să fie îmbrăcaţi în alb şi să se joace cu şase culori sub formă de pudră: pink bikini, green planet, blue lagoon, yellow sunrise, juicy orange şi violet secret.
Totodată, la sfârşitul lunii mai este programată deschiderea Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) , organizat între 30.05 şi 08.06.
IUNIE
Luna iunie va aduce a doua ediţie a Electric Castle Festival, desfășurat la Castelul Banffy din Bonțida, județul Cluj. Thievery Corporation revine după şase ani în România, în formulă completă (13 oameni pe scenă), ca al doilea cap de afiş al Festivalului, după ce DJ Rusko a confirmat că va veni la festival pentru a susține primul său concert din România. Până acum au mai fost anunțați 30 din cei peste o sută de artiști care vor concerta pe cele cinci scene special amenajate în ambientul de basm al „Versailles-ului Transilvaniei”. Anul trecut, prima ediție a adus pe scene 92 de artiști, un public de 32.000 de persoane și o accedere pe lista finaliștilor la European Festival Awards 2013, cea mai importantă competiție europeană de gen, la secțiunea „Cel mai bun festival de mărime medie”. Pentru ediția 2014, care se va desfășura în perioada 19-22 iunie, organizatorii au crescut atât numărul de artiști invitați, cât și numărul de scene și durata festivalului. Abonamentele promoționale costă 160 de lei până în 15 aprilie.
IUNIE
În zilele de 16, 20 şi 22 iunie, între orele 10.00 -14.00, SC Gravity Media organizează Festivalul Peştelui, la Sala Sporturilor, pe Malul Someşului.
IULIE
Fapte pregăteşte intens a doua ediţie a Jazz in the Park şi a patra a Photo Romania Festival. Primul amintit, extrem de iubit încă de la ediţia pilot în iunie anul trecut, va avea loc în această vara între 4 şi 6 iulie. “Peste 20 de trupe internaţionale şi româneşti, concerte pe scenele din parc dar şi în alte locaţii, pe care le vom anunţa ulterior. Festivalul îşi păstrează acelaşi spirit de optimism, muzică de calitate care face o combinaţie foarte bună cu natura, sub cerul liber. De asemenea vor mai fi organizate târguri de artizanat şi de carte, un concurs de jazz, dar ne-am propus şi reabilitarea unui parc cu sprijinul comunităţii”, a precizat Radu Neag, PR Manager al Asociaţiei Fapte.
Delahoya, primul festival de muzică electronică din Cluj-Napoca şi unul dintre cel mai longevive din ţară ajunge în 2014 la ediţia cu numărul 18. Este o ediţie specială, atât prin faptul că festivalul atinge vârsta majoratului, cât şi prin reîntoarcerea în locul unde a început totul: Pădurea Hoia, Cluj-Napoca. Evident, este un loc special pentru noi şi suntem siguri că şi publicul se va bucura de reîntoarcerea ‘acasă’, pe dealul Hoia.Ca în fiecare an, line-up-ul va fi unul divers şi fresh, fiind constituit din DJs şi producători de talie mondială, cu sprijinul celor mai în vogă Djs români. Festivalul va debuta vineri, pe 4 iulie, cu o petrecere în club, care, practic, va fi warm-up-ul festivalului. Sâmbătă, 5 iulie, va alea loc binecunoscuta paradă Delahoya, pe timp de zi caravana de camioane cu petrecăreţi străbătând tot oraşul. La lăsarea serii, cu mic cu mare, toată lumea se va îndrepta înspre locul unde va avea loc evenimentul open-air propriu-zis: Dealul si pădurea Hoia.
AUGUST
Între 18-24 august, Asociaţia Clujul Comoară organizează evenimentul Zilele Culturale Maghiare, în Piaţa Unirii, pe platoul pietonal, str. M. Kogălniceanu, (de la str. Intersecţia cu str. Universităţii, până la intersecţia cu str. Baba Novac), str. Emmanuel de Martonne, str. Kovacs Deszo, str. Gaal Gabor, str. Matei Corvin, Piaţa Muzeului, str. Vasile Goldiş, str. Potaisa, str. Fortăreţei, str. I.I. Klein, str. Sextil Puşcariu, str. Virgil Fulicea.
Din 28 până în 31 august, Asociaţia “Artiştilor, Creatorilor şi Producătorilor Fermieri” propune “Eveniment de Artă şi Tradiţii Româneşti”, în Piaţa Unirii, pe platoul pietonal, latura sud.
OCTOMBRIE
Între 2 şi 6 octombrie, SC Qual Media Group SRL organizează Festivalul de Toamnă al Economiei Germane în Piaţa Unirii, pe platoul pietonal.
Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, până în prezent, s-a respins o singură cerere a Consorţiului Organizaţiilor Studenţeşti, deoarece în locaţia cerută exista deja altă manifestare aprobată pentru perioada solicitată, respectiv Festivalul de Toamnă al Economiei Germane, în perioada 2 – 6 octombrie.