Situaţia romilor de la Pata Rât, în atenţia publicaţiei The Telegraph şi a liderilor religioşi din Marea Britanie
Cluj-Napoca a ajuns din nou în atenţia presei britanice, de data aceasta printr-un articol al corespondentului publicaţiei The Telegraph, Harriet Alexander, care aduce în discuţie problema romilor de la groapa de gunoi Pata Rât.
Mai mulţi lideri religioşi din Marea Britanie fac apel la primarul Emil Boc să îşi schimbe politica faţă de comunitatea rromă. “Un loc dezolant şi mizerabil din împrejurimile Clujului nu este unul care să atragă atenţia unor politicieni ambiţioşi cum este şi Emil Boc, fost prim-ministru despre care unii spun că ar candida la preşedinţie anul acesta”, scrie publicaţia britanică.
Citiţi mai jos articolul integral apărut în The Telegraph:
Jurnalista prezintă în continuare povestea lui Florin Stancu şi a soţiei lui Emilia, doi membri ai comunităţii de la Pata Rât, care se plâng de discriminare.“Dacă ar fi vrut să ne extermine aducându-ne aici, la fel de bine ar fi putut să ne urce într-un tren şi să ne ducă într-un lagăr”, declară bărbatul, potrivit publicaţiei britanice. “Familia acestuia este una dintre cele 76 care au fost evacuate din casele lor şi relocate în locuinţele modulare din Pata Rât. Nu există drumuri, aşa că noroiul este pretutindeni, există un singur spaţiu pentru duşuri de care se folosesc 356 de persoane şi iniţial nu au existat toalete în case. Copiii se plâng de probleme respiratorii; ajungând la şcoală, ei sunt nevoiţi să stea afară pentru a se curăţa de noroiul de pe haine, ceea ce duce la batjocuri inevitabile”, descrie jurnalista situaţia din comunitatea de la Pata Rât.
“Guvernul lui Emil Boc spune că locuinţele lor anterioare au fost dărâmate pentru a se crea spaţiul necesar construirii unui parc şi a unei biserici şi că singurul spaţiu disponibil pentru relocare a fost la groapa de gunoi. El spune că rasa persoanelor relocate nu a avut nimic de-a face cu decizia luată în timp ce el era premier şi că Sorin Apostu, mâna lui dreapta, acum căzut în dizgraţie, se afla la conducerea oraşului de 300.000 de locuitori”, mai scrie The Telegraph.
“De la evacuările de acum trei ani, nu mai există comunităţi rrome în centrul acestui frumos oraş universitar”, notează jurnalista.
Lideri religioşi din Marea Britanie, printre care arhiepiscopul de Wales, episcopul de Manchester şi Salisbury şi rabinul de Westminster şi-au unit forţele pentru a pleda în favoarea comunităţii rrome: “Ca om cu credinţă, vă îndemnăm să conştientizaţi lipsa umanităţii unor astfel de acţiuni şi să luaţi măsuri în a reclădi relaţiile cu comunitatea rromă din oraşul dumneavoastră”, se precizează în scrisoarea transmisă lui Emil Boc de Amnesty International.
În acelaşi articol se precizează că România este al doilea oraş din Europa, după Turcia, cu cel mai mare număr de persoane de etnie rromă şi că evacuări similare celor din Cluj au mai avut loc în Baia Mare, Piatra Neamţ şi în Eforie Sud. De asemenea, în acelaşi articol, o filmare realizată cu o dronă de Adrian Nemeti exemplifică situaţia problematică a comunităţii rrome de la Pata Rât.