Video: Elevi clujeni la antrenament în cel mai mare poligon militar german

Imagine de la USAR12, desfășurat anul trecut

Elevi de la două şcoli din judeţul Cluj vor participa timp de zece zile, între 26 iulie-6 august, la un atelier de pregătire pentru misiuni de salvare, organizat la baza de antrenament NATO Bergen-Hohne din Germania. Exercițiul poartă numele USAR13 (Urban Search and Rescue Training)

Copiii, cu vârste între 14 şi 18 ani, împărţiţi în plutoane, vor lua parte la ateliere de pregătire practică în care vor folosi echipamente specifice sub îndrumarea instructorilor germani, în care vor învăţa proceduri privind primul ajutor de bază, transportul persoanelor rănite, salvări de la înălţimi şi demolări, mişcari ale obiectelor grele, deschideri şi pătrunderi, toate acţiuni posibile în cadrul producerii unui cutremur. Elevii vor lua parte şi la exerciţii specifice „ice-breakers”, „language animation”, activităţi de relaxare, cum ar fi vizite în Hamburg, în parcul de distracţii Heidepark şi înot la piscină. Vor fi implicaţi 120 de tineri din şase ţări, din care 60 de tineri germani şi câte 12 tineri de alte naţionalităţi. Scopul principal al activităţilor este acela de a le permite tinerilor să experimenteze ce înseamnă cooperarea internaţională în timpul dezastrelor.

Câmpul de Exerciţii Militare Bergen, din regiunea Lüneburger Heide, a fost construit de forţele armate germane, Wehrmacht, în anul 1935 şi constituie cea mai mare zonă de antrenament din Germania, respectiv 284 de kilometri pătraţi. La sfârşitul celui de al doilea Război Mondial, baza a fost preluată de forţele britanice şi o parte dintre anexe au fost folosite de supravieţuitorii lagărului de concetrare Bergen-Belsen. Sub controlul forţelor britanice, zona de antrenament a fost extinsă şi, începând cu anul 1960 aceasta a fost, de asemenea, utilizată de Forţele Armate Germane (Bundeswehr) şi de trupele NATO. Baza de antrenament se află la aproximativ 40 de kilometri nord de oraşul Hanovra, şi la 80 de kilometri distanţă de Hamburg.

Așa a fost anul trecut la USAR:

La atelierul organizat în Câmpul de Exerciţii Militare Bergen vor lua parte Organizaţia de Tineret a Agenţiei Federale pentru Asistenţă Tehnică la Dezastre (THW Jugend) din Germania, Asociaţia pentru Căutare şi Salvare din Islanda (ICE-SAR), Asociaţia Regală pentru Salvarea Vieţilor din Marea Britanie, Corpul de Studenţi Salvatori din Rusia, AYAYED Turcia şi grupurile elevilor voluntari alături de ISU Cluj. Conform organizatorilor germani, pregătirea se va face în grupuri mixte internaţional (50% germani, 50% români). Din România, în acest an participă elevii Liceului Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” Dej şi ai Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” Turda.

„THW Jugend au un proiect internaţional pe care îl desfăşoară din 2011 la care am participat şi noi alături de Rusia şi Germania. Anul trecut, în luna iulie am participat din nou împreună cu 14 elevi clujeni, iar anul viitor sperăm să organizăm o asemenea acţiune în România, la Cluj” – Andrei Biriş, purtător de cuvânt ISU Cluj

[stextbox id=”custom” caption=”Echipa clujeană”]

O echipă din România va face şi ea parte din structurile de organizare a exercițiului. Aceasta este formată din: colonel Pavel Bataru – ISU Cluj (șef serviciu protecţie, pregătire şi educaţie preventivă a populaţiei), conducător adjunct al misiunii; căpitan Andrei Biriş – ISU Cluj (responsabil relaţii internaţionale, purtător de cuvânt), echipa asistenţă; căpitan Călin Stroe – ISU Cluj (locţiitor comandant Detaşamentul de Pompieri Cluj-Napoca), instructor la atelierul transportul persoanelor rănite; plutonier major Toma Zoltan (specialist serviciu protecţie, pregătire şi educaţie preventivă a populaţiei), coordonatorul grupului de tineri români/ instructor; dr. Horia Hapca (medic medicină de urgenţă – SMURD Cluj), membru al echipei pentru asigurarea asistenţei medicale pe timpul atelierului şi instructor la atelierul de prim ajutor; paramedic Constantin Cătălin Sorin (student voluntar în cadrul SMURD Cluj), instructor atelierul de prim ajutor; profesor Cornelia Platon (profesor coordonator proiect Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” Dej), membră în echipa de consilieri/ coordonator a grupului de tineri români; profesor Dorina Petrovai (profesor Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Turda), membră în echipa de consilieri/ coordonator al grupului de tineri români; Gheorghe Frăţilă (șef serviciu Salvamont – Salvaspeo Cluj), membru în echipa media/ relaţii publice; Cristina Beligăr (redactor la Transilvania Reporter), membră în echipa media / relaţii publice. (Redacția) [/stextbox] 

Distribuie:

Postaţi un comentariu