Eclipsa de astăzi, frumoasă dar periculoasă! Privitul ei fără protecție vă poate afecta grav vederea!
O eclipsă de Soare, observabilă din toată Transilvania, va avea loc astăzi, joi, 10 iunie 2021, după ora 13. Eclipsa va dura aproximativ două ore. Această eclipsă va apărea ca un „inel de foc”. Potrivit Administrației Naționale pentru Aeronautică și Spațiu (NASA), în eclipsele solare, Luna nu este suficient de aproape de Pământ pentru a bloca în întregime vederea Soarelui de pe planetă, lăsând un inel de lumină solară în jurul Lunii.
În România, eclipsa va putea fi observată ca eclipsă parțială din întregul teritoriu al Transilvaniei, din nordul și centrul județului Timiș, din județele Arad, Bihor, Satu Mare și Maramureș, din Bucovina, o parte a Moldovei și aproape toată Republica Moldova.
Este important să nu fie urmărită în mod direct, fără protecţie specială, nici măcar cu ochelari de soare! Arsurile retiniene pot fi ireversibile!
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” într-un comunicat, a făcut următoarele precizări: „Eclipsa începe cel mai devreme la ora 13:17, în nord-vest, și va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui. Dacă doriți să o priviți, va trebui să folosiți un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură. Prin telescop eclipsa se poate observa prin proiecție, fără a privi Soarele. Nu priviți direct Soarele pentru că puteți orbi. Cer senin!”
„Privitul fără protecție, sau folosind improvizații, poate afecta celulele fotosenzitive de la nivelul retinei, fapt ce duce la retinopatie solară. Mai concret, scade acuitatea vizuală și se produc arsuri retiniene. Dacă se întâmplă acest lucru, nu veți simți niciun disconfort pentru că retina nu are receptori de durere. Trebuie să luați în considerare că arsurile retiniene sunt ireversibile și pot duce la pierderea completă a vederii”, spune dr. Rareș Bodnariuc, medic primar specialist chirurgie oftalmologică.
Potrivit acestuia, severitatea afectării retinei depinde de timpul expunerii neprotejate a ochilor la radiațiile solare.
„În urma unei expuneri de foarte scurtă durată, putem experimenta alterarea culorilor, deformări ale obiectelor sau observarea unor puncte negre în câmpul vizual. În mod normal, aceste manifestări se estompează în câteva săptămâni. Copiii și tineri sunt cei mai expuși retinopatiei solare, în special din cauza curiozității specifice vârstei (vor dori să privească îndelung fenomenul astral, astfel provocând daune considerabile ochilor), dar și a faptului că ei au cristalinul mai transparent în prima parte a vieții, ceea ce permite transmiterea unei cantități mai mari de radiații către retină”, atrage atenția dr. Bodnariuc, precizând că niciun fel de lentile de ochelari de soare, sticle colorate sau altfel de improvizații nu sunt potriviți pentru a vă proteja ochii în această situație.
Pentru a observa cu ochiul liber o eclipsă de Soare, de orice tip ar fi ea, este nevoie de un filtru solar special. Filtrul cel mai accesibil este filtrul de sudură cât mai dens, însă, din cauza grosimii sticlei, pot apărea imagini duble. Filtrul ideal, numit filtru Mylar, este o peliculă aluminizată care oprește radiațiile periculoase. O altă variantă sigură este proiectarea imaginii solare pe un ecran, chiar improvizat dintr-o coală albă de hârtie sau de carton. Este demn de remarcat faptul că, în timpul unei eclipse inelare,coroana solară nu este vizibilă.
Eclipsa inelară va fi vizibilă din nord-estul Canadei, Goenlandei, Oceanul Arctic și din nordul Extremului Orient Rus, iar eclipsa parțială va putea să fie observată dintr-o regiune largă de mii de kilometri, ca nordul și estul Americii de Nord, cea mai mare parte a Europei și nordul Asiei.