Numai veşti bune de la americani: Primul set de rezultate complete confirmă eficacitatea vaccinului Pfizer

Foto: Business Insider

Probele de sânge prelevate de la pacienții recuperați după infectarea cu noul coronavirs sugerează un răspuns imun puternic, care ar putea dura ani și poate chiar decenii, scriu jurnaliştii de la New York Times, citând rezultatele celui mai recent studiu efectuat de cercetătorii americani.

În cel mai cuprinzător și mai îndelungat studiu al imunităţii dobândite față de coronavirus efectuat până în prezent, cercetătorii au constatat că majoritatea persoanelor recuperate au încă suficiente celule imune pentru a contracara virusul și pentru a preveni o recidivă la opt luni după infecție. Aceste celule pot persista în corp foarte mult timp.

Deși studiul nu a fost încă evaluat de cercetori neimplicaţi și nici publicat într-o revistă științifică, rezultatele date publicităţii sunt încurajatoare. Persistenţa memoriei imune în organism aduce speranţa că vaccinurile dezvoltate împotriva Covid nu vor trebui administrate în mod repetat pentru a menține pandemia sub control.

„Această cantitate de memorie imună înseamnă că, cel mai probabil, marea majoritate a oamenilor, vaccinaţi sau care s-au recuperat după Covid-19, nu vor contracta o formă severă a bolii timp de mulți ani”, a spus Shane Crotty, un virolog implicat în studiu, citat de New York Times.

Producătorul de medicamente Pfizer a oferit miercuri primul set de rezultate complete privind vaccinul dezvoltat împotriva Covid-19. Datele au arătat că vaccinul a prevenit formele ușoare și severe de Covid-19, au spus oficialii companiei citaţi de New York Times. El a dovedit o eficienţă de 94 la sută la adulții mai în vârstă, care sunt mai vulnerabili la dezvoltarea formelor severe de Covid-19 și care nu răspund puternic la unele tipuri de vaccinuri.

Publicaţia americană mai adaugă o veste bună în ediţia de miercuri. Autoritatea pentru Medicamente şi Alimente (FDA) a autorizat de urgenţă utilizarea la domiciliu a primului test rapid de depistare a coronavirusului.

Testul, dezvoltat de compania californiană Lucira Health, necesită o rețetă de la un furnizor de servicii medicale. Folosind un tampon nazal, testul poate da rezultate în aproximativ o jumătate de oră și este proiectat de companie să coste 50 de dolari, potrivit site-ului web al producătorului.

Alte câteva teste rapide au primit aprobarea FDA, însă doar pentru colectarea probelor la domiciliu, prelucrarea acestora fiind făcută la un laborator. Testul dezvoltat de Lucira este primul care elimină necesitatea unui intermediar.

„Autorizarea unui test complet la domiciliu este un pas semnificativ în privinţa răspunsului național al F.D.A. la Covid-19”, a declarat Jeff Shuren, directorul Centrului pentru Dispozitive și Sănătate Radiologică al FDA, într-un comunicat, publicat de New York Times.

„Acum, mai mulți americani care ar putea avea Covid-19 vor putea lua măsuri imediate, pe baza rezultatelor obţinute acasă, pentru a se proteja pe ei înșiși și pe cei din jur”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu