Clujul Smart. Tehnologia 5G iși face loc încet, dar sigur, în viața Clujului
Europa face pași discreți înspre tehnologia 5G, cea care este anunțată drept noua eră a internetului, care va reinventa internetul și multe dintre industriile prezentului. Specialiștii sunt unanim de acord că noua tehnologie 5G va sta la baza viitoarelor orașe inteligente și a modelelor de business adaptate noilor vremuri. Clujul insistă de câțiva ani să nu piardă nici el competiția cu viitorul și implementează într-un ritm alert și destul de agresiv o strategie de transformare a sa într-un loc inovator, în ceea ce se numește deja ”un oraș smart”. Tehnologia revoluționară 5G face parte și ea din această strategie, iar primii pași au fost deja făcuți. Clujul figurează deja pe harta extrem de restrânsă a localităților din România, unde noua rețea de date mobile este incipient operațională, chiar dacă la nivel național eforturile de implementare a acestei tehnologii bat pasul pe loc.
”Tehnologia 5G, una mai degrabă experimentală în prezent”
Tehnologia 5G reprezintă a cincea generație de rețele și aduce cu sine o revoluție în domeniul comunicațiilor și al tehnologiei, implicând conexiuni mai rapide, capacitate de transfer a datelor mai mare și o latență diminuată.
„Este o tehnologie modernă de comunicații aflată în faza de proiectare- dezvoltare și implementare. În opinia mea, este într-o fază experimentală pentru că încă nu există sisteme implementate la nivele naționale, ci doar punctual, dar din specificațiile acestei tehnologii ideea principală este faptul că oferă conexiuni de 5-10 ori mai rapide decât cele actuale, și are o latență redusă, adică datele sunt transmise aproape instantaneu, și există unele aplicații speciale, de control a roboților, vehiculelor, medicale etc, unde întârzierile nu sunt acceptabile.
Spuneam că tehnologia 5G este mai degrabă una experimentală în prezent, și acest lucru poate fi văzut cel mai bine în ofertele companiilor de telefonie mobilă. Acestea sunt focusate deja pe ideea de a începe să vândă telefoanele cu capacități 5G. Doar că, trebuie să existe și o infrastructură care să permită utilizarea acestora, și asta nu prea există. Introducerea tehnologiei 5G reprezintă practic o extensie a tehnologiei 4G, deci acestea vor lucra în cooperare. Prin urmare, în câteva centre din țară, București, Brașov, Cluj și Iași, s-au înființat în mod experimental niște antene 5G de emisie – recepție care au o acoperire foarte limitată.”, spune pro-rectorul UTCN, Sergiu Nedevschi.
Ofertă redusă, prețuri uriașe
În prezent, trei operatori au lansat servicii5G în mai multe zone din câteva orașe din România: Orange, Vodafone şi Digi Mobil. În ciuda afirmațiilor specialiștilor din domeniu, reprezentanții acestora spun că acoperirea oferită de rețeaua 5G în Cluj-Napoca este una generoasă, și că tot ce rebuie pentru a beneficia de avantajele ei este achiziționarea unui telefon compatibil. Prețurile acestora sunt însă, decocamdată, uriașe și ajung pânăla aproape 6.000 de lei. Lipsa de acoperire națională îi face și pe cei de la companiile de telefonie să-i sfătuiască pe clienți să mai aibă răbdare și să aștepte cel puțin până la vară pentru cumpărarea unui dispozitiv compatibil.
”Recomand ca toată lumea să mai aștepte, în a doua parte a anului vor apăra aparate mai ieftine și până atunci va fi făcută șila nivel național toată rețeaua”, ne-a spus unul dintre reprezentanții Orange.
Licențe ba, vulnerabilități da
”Companiile au telefoane de vândut și atunci ce-au făcut? Au înființat niște puncte de emisie-recepție care nu acoperă Clujul, Bucureștiul sau Iașul, ci doar o zonă 5G punctuală, foarte redusă,care sunt, repet, doar experimentale. Inclusiv, dacă vă uitați pe siteuri, una din acest companii a oferit abonament 5G pe o perioadă limitată, de mai puțin de o lună. Sunt experimente, și atât.
Acuma, problema tehnologiei 5G este faptul că pentru a obține viteză sporită, cu o latență redusă, ideea a fost să se lucreze la frecvențe din ce în ce mai mari și, eventual, să se lucreze simultan pe mai multe frecvențe. Consecința este că gradul de acoperire a antenelor s-a redus. Cu cât crește frecvența, antenele acoperă zone mai mici, în funcție de frecvență poate să aibă o rază de acțiune de 50 de metri, de 100 de metri, astfel că sunt necesare foarte multe dispozitive de acest gen.
Această tehnologie, pe lângă avantajele sale indiscutabile, ridică și semne de întrebare asupra securității datelor, asta pentru că, în general, comunicațiile fără fir reprezintă un mediu foarte vulnerabil. Și pe măsură ce numărul aplicațiilor bazate pe tehnologii vulnerabile crește, pericolul se amplifică și asta face ca numărul infracțiunilor informatice să fie în creștere.
Licitații pentru frecvențele 5G nu s-au făcut încă, nici la noi și nici la nivelul comunității europene. Cei de la ANCOM aveau intenția încă de anul trecut să facă aceste licitații, doar că au apărut semnale că această tehnologie ar trebui să fie controlată mult mai bine, ca să nu ajungă pe mâinile unor infractori. A fost semnat și acel memorandum cu Statele Unite privitor la necesitatea ca firmele care oferă această tehnologie să fie credibile.
Problema este la nivelul comunității europene, care trebuie să ia o decizie. Desigur, România se va alinia acesteia și atunci vor fi create premisele pentru demararea licitațiilor de frecvențe. O firmă, o companie, doar după ce câștigă licitația pe o anumită frecvență 5G va trece la investiții. Vorbim în prezent, deci, doar de experimente care trebuie să stârnească interesul pentru această tehnologie, să-i facă pe oameni să înțeleagă avantajele acestei tehnologii. Telefoanele care permit utilizarea 5G sunt în momentul de față puține și scumpe, iar avantajele oferite consumatorilor sunt reduse.”, a declarat prof. Segiu Nedevschi, pro-rectorul UTCN Cluj.
”ANCOM organizează licitație pentru spectru, pentru frecvențe radio. Acestea pot fi utilizate, ele sunt tot timpul neutru tehnologic, dar sunt pretabile dezvoltării tehnologiei 5G, pe de o parte. Pe de alta, operatorii care au în teste astăzi în România tehnologia 5G, sunt pe frecvențe pe care le au deja și pe care pot avea 2G, 3G, 4G, 5G, îm funcție de ce are nevoie tehnologia respectivă de cantitate de spectru. Deci, operatorii pot face teste și pot avea 5G și astăzi, acolo unde au acoperire.
Nu mă pot pronunța eu dacă este vorba despre reclamă mincioasă sau una exagerată, dar e greu de spus astăzi că un operator are un oraș acoperit cu 5G. Nu cunoaștem nivelul de acoperire real al niciunui operator cu servicii de 5G în România. Ei au niște obligații, conform licențelor, pentru acoperire cu voce 2G, 3G, 4G, astea le-am măsurat, dar în ce privește 5G n-am făcut semenea măsurători, și nici operatorii nu au această obligație.”, ne-a declarat și Cristin Popa, directorul executiv al ANCOM.
La nivel național, 5G este doar la faza de discuții
În ceea ce privește strategia națională pentru implementarea tehnologiilor 5G, proiectul lansat de ANCOM spre consultare publică avea în vedere organizarea până la sfârșitul anului trecut a licitației pentru acordarea drepturilor de utilizare a benzilor de frecvenţe vizate pentru furnizarea de comunicaţii fixe şi mobile asociate acestei tehnologii,licitație care urma să se ridice la aproximativ 580 de milioane de euro.
”După cum știți, în vara anului trecut, a fost semnat acel memorandum strategic cu Statele Unite, urmând ca la nivel de autorități în România să ne punem de acord asupra implementării acestuia în legislația primară, motiv pentru care s-a amânat orice procedură pentru licitarea frecvențelor pretabile dezvoltării tehnologiei 5G. Acesta este și motivul pentru care noi nu putem avea un punct de vedere asupra stadiului implementării acestei tehnologii în România, nu avem încă nimic nou, suntem doar la stadiul discuțiilor, momentan nu am demarat ceva nou.
Dacă vorbim de implementarea tehnologiei 5G a operatorilor pe noile frecvențe care vor fi licitate,nu vă pot da un calendar pentru că nu sunt încă stabilite clar obligațiile operatorilor pentru viitoarele licențe. Vă dați seama, un operator cumpără o cantitate de spectru și, automat, va avea și niște obligații, inclusiv de acoperire. E greu să vă spun acum un calendar de implementare a serviciilor 5G.”, a declarat Cristin Popa, directorul executiv al ANCOM, pentru Transilvania Reporter.
Tehnologia 5G, contestată aprig în lume
Contestatarii tehnologie 5G nu sunt puțini și nu de puțină vreme. Acțiunile, demonstrațiile și flash-mob-urilor îndreptate împotriva acesteia s-au intensificat în ultima perioadă în mai multe țări de pe glob. Ziua de 25 ianuarie a fost chiar desemnată ”Ziua mondială de protest împotriva implementării tehnologiei de comunicații wireless 5G”. Anul acesta, la protest au participat oameni din nu mai puțin de 32 de țări din întreaga lume, inclusiv din România, în orașe precum București, Craiova și Râmnicu Vâlcea.
De asemenea, tot în țara noastră a fost lansată nu demult o petiție care vizează interzicerea implementării și dezvoltării rețelei 5G în România, care a strâns până în prezent peste 10.100 de semnături.
În principal, protestele împotriva 5G vizează riscurile acesteia asupra sănătății oamenilor, dar și a mediului.