FOTO/VIDEO Cluj Pride 2018 Sute de participanți și un mesaj clar: Suntem mai puternici și mai vizibili

Foto: Dan Bodea

După ce în 2017 au scris o pagină istorie prin organizarea primului marș LGBTQ+ din Cluj-Napoca, membrii comunității și susținătorii acestora au fost prezenți în număr la fel de mare la cel de-al doilea marș Cluj Pride din istoria orașului. Evenimentul s-a desfășurat sâmbătă, 23 iunie, și a reunit sute de persoane din comunitatea LGBT, respectiv colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală și transsexuală.

Deși marșul nu a fost autorizat în zona centrală, vocea comunității LGBT s-a făcut auzită timp de mai bine de două ore de pe platoul Sălii Sporturilor pe traseul Splaiul Independenței – Podul Napoca – B-dul. 1 Decembrie 1918 – Str. Giuseppe Garibaldi – Splaiul Independenței – platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian”.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Înainte de a porni în marș pe traseul aprobat de municipalitate, în fața participanților au luat cuvântul reprezentanți ai comunității LGBT, dar și susținătorii lor.

„Faptul că ne-am adunat astăzi într-un număr atât de mare, în ciuda tuturor obstacolelor, nu face decât să întărească motto-ul Pride din acest an: #suntemAici. Da, suntem mândri că ieșim în stradă pentru o lume mai bună și o viață trăită nu doar în toleranță, ci în adevărată normalitate. Provenim din toate mediile sociale și avem povești de viață diferite, însă ne regăsim cu toții în același scop. Nu suntem mai mulți ca anul trecut, suntem mai puternici și mai vizibili. Am avut curajul să ieșim din casă și să venim aici. Suntem șansa unei generații ce merită să trăiască mai bine, să obțină toate șansele pe care noi nu le-am avut și tot respectul cuvenit pe care noi nu l-am avut. Suntem vocea copiilor ce vor venit care merită să fie iubiți, indiferent pe cine vor iubi ei, suntem aici pentru cei care se ascund de ei înșiși, suntem aici pentru cei care au înțeles că drepturile și libertățile LGBT sunt drepturile oricărui cetățean”, a transmis Lucian Dunăreanu, președintele asociației LGBTQ clujene PRIDE România și organizator Cluj Pride.

Au mai luat cuvântul Andra Camelia Cordoș, din partea Asociației pentru Dezvoltarea Societății Civile Go Free, care a amintit că spațiul public este al tuturor, Alexandra Columban, membru ACTEDO- Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului, care a mulțumit participanților pentru actul de curaj de care au dat dovadă prin prezența lor, dar și invitați speciali precum Andreas Wolter, viceprimarul orașului Köln, oraș înfrățit cu Cluj-Napoca. „Ca viceprimar al orașului Koln îmi face plăcere să deschid a doua ediție a Cluj Pride. Clujul este astăzi un oraș european și de aceea ne aflăm aici astăzi. Sunt aici din solidaritate pentru voi și astăzi sărbătorim diversitatea împreună”, a spus Andreas Wolter. Cu câteva ore înainte de startul marșului Pride, viceprimarul orașului Köln a precizat la întâlnirea cu presa că primarul Emil Boc nu a găsit timpul necesar pentru a se întâlni cu el. De altfel, Emil Boc deși a fost invitat la marșul Pride, nu a onorat nici invitația organizatorilor.

Citiți și:

Mesaj pentru Emil Boc de la Andreas Wolter, viceprimar al orașului Köln: „Nu vă fie teamă de persoanele LGBT. Suntem aici și suntem vizibili”

Pe scena de pe platoul Sălii Sporturilor a mai luat cuvântul și consulul onorific al Franței la Cluj-Napoca, Pascal Fesneau.

„Aveți două drumuri în România. Un drum liberal, progresist, tolerant și un drum conservator, religios, naționalist, populist. Sunt două drumuri și doar voi puteți prin puterea votului să schimbați lucrurile. Aveți puterea de a manifesta și asta faceți astăzi. Reprezentăm o comunitate care are nevoie de vizibilitate. Nu uitați să fiți vizibili, pentru că altfel nu vom reuși să avem un progress vizibil în România. Nu uitați că dincolo de identitatea voastră sexuală, aveți talente. Cel mai important nu este că sunteți, este că și faceți”, a spus Pascal Fesneau.

Foto: Dan Bodea

Consulul onorific al Olandei la Cluj-Napoca, Wouter Reijers, a fost de asemenea prezent la Cluj Pride arătându-și susținerea pentru comunitatea LGBT.

„Vocea voastră este crucială pentru că schimbare nu vine din exterior. Schimbarea vine prin voi. Iubirea este iubire și nu trebuie să îți fie teamă să iubești. Încă nu am ajuns în centrul orașului cu acest marș, dar există o soluție pentru asta și Armin van Burren a spus foarte bine ce a spus la Festivalul Untold: Cluj, fă gălăgie!”.

Au mai vorbit, Florin Buhuceanu, președintele executiv al Asociației Accept, prima organizație LGBT din România, Alexa Valianatos, activist transgender, Adrian Dohotaru, parlamentar independent și Péter Eckstein-Kovács, membru al UDMR care a declarat tot sâmbătă că demisionează din uniune după 28 de ani, nemulţumit de poziţia formaţiunii sale faţă de legile justiţiei.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În jurul orei 18.30, participanții au pornit în marș pe traseul aprobat de Primăria Cluj-Napoca, revenind la locul inițial de întâlnire după aproximativ o oră. La fel ca anul trecut, când au purtat tricouri cu inscripții homofobe, câțiva reprezentanți ai Noii Drepte au afișat pe unul dintre malurile Someșului, în semn de intimidare și dezaprobare, un banner pe care scria „Homosexualitatea dăunează grav sănătății”.

Foto: Dan Bodea

Marșul s-a încheiat într-un ton de veselie și optimism, cu promisiunea din partea participanților că anul viitor Cluj Pride va fi organizat în centrul orașului, cu sau fără aprobarea Primăriei.

Citiți și:

800 de persoane au participat la prima ediție Cluj Pride, marșul comunității LGBT: „Astăzi am scris o pagină de istorie”

Începe Festivalul comunității LGBTQ: „În 2019, cu sau fără acordul Primăriei, marșul Cluj Pride va fi în centrul orașului”

Miting pentru Familia „naturală” în centrul Clujului: „Unde duce toată toleranța?La egalitate. Și nu vrem asta”

Galerie Foto: Dan Bodea

02W0A7849 02W0A7871 02W0A7876 02W0A7881 02W0A7911 02W0A7920 02W0A7925 02W0A7929 02W0A7935 02W0A7957 02W0A7981 02W0A8037 02W0A8065 02W0A8095 02W0A8104 02W0A8118 02W0A8142 02W0A8154 02W0A8163 02W0A8167 02W0A8175
<
>
Distribuie:

Postaţi un comentariu