Vlad Pop, alergător de cursă lungă: 3.200 de km pentru 320 de copii cu afecțiuni oncologice din tabăra MagiCamp

Foto: Dan Bodea

În 2017 a reușit să alerge 2.000 de kilometri pentru a ajuta 220 copii cu afecțiuni oncologice să participe gratuit în tabăra MagiCamp, o tabără dedicată copiilor cu afecțiuni oncologice. Planul pentru acest an este să adauge alți 1.200 de kilometri celor 2.000 și să fie ambasador, în acest fel, pentru alți 320 de copii diagnosticați cu boli necruțătoare. „A alerga este o binecuvântare, iar să ai picioare să alergi este un dar”, consideră Vlad Pop.

Anul trecut, suma strânsă în timpul campaniei a fost de 25.000 de euro, bani donați de oameni care au susținut cauza alergătorului clujean, plus donații din partea unor companii în valoare de 30.000 de euro. Toți banii au mers în contul MagiCamp pentru a le asigura celor 220 de copii transportul și petrecerea timpului în tabără. Anul acesta, fiecare sumă donată pe platforma donez.pentrumagichome.ro va fi dublată în urma unei propuneri pe care trei tineri români din Londra au făcut-o companiei la care lucrează și care a fost de acord să dubleze sumele donate în campania inițiată de Vlad. Donațiile pot fi făcute și prin transfer bancar în contul RO13INGB0000999905454114, Asociația MagiCamp.

Vlad Pop, clujeanul care și-a dedicat cea mai mare parte a ultimilor ani susținerii copiilor aflați în suferință fie în spitale de oncologie, fie în tabăra de vară inițiată de Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu în comuna dâmbovițeană Brănești va debuta la Ultra Trail World Cup 2018 în 27 ianuarie, unde va alerga primii 100 de kilometri pe continentul asiatic, în Hong Kong.

Foto: Dan Bodea

„Dacă anul trecut am reușit să alerg 2000 de kilometri, ce ar fi ca în acest an să ajut mai mulți copii și în acest fel să inspir și alți oameni să ajute la rândul lor. A trebuit să planific din luna octombrie a anului calendarul pentru 2018 și să văd care sunt competițiile la care voi putea participa. De exemplu organizatorii competiției din Hong Kong mi-au permis să mă înscriu în competiție, deși înscrierile erau închise la momentul respectiv. Dar au rezonat cu motivul pentru care vreau să alerg și au făcut o excepție. Boala nu face alegeri, nu contează din ce mediu sau colț de lume vii. Dacă în 2017 am reușit să alerg mai mult în țară, anul acesta m-am gândit să duc și în alte țări mesajul meu”, a precizat Vlad Pop pentru Transilvania Reporter.

Copiii care vor beneficia de fondurile strânse vor veni în tabără din toată țara, dar și din Chișinău (Molodova) sau din alte țări vecine.

Alergătorul clujean va participa la șase competiții din campionatul Ultra Trail World Tour 2018 dar și la alte concursuri din alte țări. La sfârșitul anului, respectiv în data de 2 decembrie, ultimii kilometri din cei 3200 îi va parcurge în Africa de Sud, la Ultra Trail Cape Town. Unele competiții i-au oferit alergătorului român gratuit participare, fără a-i solicita achitarea unei taxe, la altele s-a înscris cu ajutorul unor sponsori care au rezonat cu ideea lui și care au fost de acord să îl susțină financiar.

Pregătirea pentru toată această aventură o face deja de luni de zile, prin șase antrenamente pe săptămână, alergat respectiv antrenament de forță. Poate singurul lucru de care îi este cumva teamă este faptul că nu a mai alergat până acum 169 de kilometri, distanța pe care o va avea de parcurs, în luna aprilie, în timpul unei competiții din Croația.

„Nu știu cum va reacționa corpul meu. Până acum, cel mai mult am alergat 117 kilometri și îmi cunosc pragurile de durere. Aștept să văd cum va resimți corpul meu distanța de 169 de kilometri. Motivația o am, strategia mi-am făcut-o, mental cred că sunt pregătit. Alergatul nu trebuie să fie un sport pentru toți. Pentru mine a fost un fel de terapie, am găsit răspunsuri la anumite întrebări, am depășit anumite obstacole. De obicei alerg singur sau însoțit doar de câinele meu. Prin alergat îmi găsesc liniștea. La competiții când apare durerea, încep să mă întreb pentru ce alerg de fapt. Și atunci găsesc acel motiv care mă ajută să termin cursa. În multe competiții am văzut oameni foarte fericiți chiar dacă au trecut linia de sosire ultimii” , a declarat Vlad Pop.

Prima cursă pe care Vlad a alergat-o ca sportiv amator a fost un semimaraton, la Cluj, competiție pe care a reușit să o termine în condițiile în care nu știa foarte multe despre alergat. Din 2015 și-a provocat în permanență corpul și astăzi este un participant constant al maratoanelor sau triatloanelor organizate în România sau în alte țări. Pentru antrenament, îi place să alerge în pădurea Hoia, dar și în oraș, din cartierul Grigorescu până la Teatrul Național și înapoi.

Foto: Arhiva personală

Ce a descoperit despre el în ultimii trei ani de când a început să facă mai mult sport și să lupte pentru cauze sociale a fost faptul că viața poate însemna mult mai mult decât cele opt ore petrecute la locul de muncă. „În momentul în care îi ajuți pe alții, ești mult mai fericit și mai împăcat cu tine. Am realizat că fiecare suntem aici pentru un scop și că dacă am ajutat măcar un copil să aibă medicamente, sau să participe gratuit în tabăra MagiCamp cred că viața asta a meritat trăită. Am mai învățat că lucrurile bune pe care le faci ți se întorc și ție, mai devreme sau mai târziu”, a mărturisit Vlad.

Deși în urmă cu ani buni a avut ocazia să plece în SUA prin Loteria Vizelor, Vlad Pop a ales să rămână în România și să aibă o viață pe care și-a dedicat-o în mare parte celor mai puțin fericiți dintre noi. Multă lume a spus despre el că și-a „sacrificat” viitorul pentru a putea să îi ajute pe cei din jur cu „normă întreagă”, însă adevărul este că tot acest sacrificiu l-ar repeta fără ezitare. A renunțat la facultate pentru a ajuta copiii bolnavi de cancer din cadrul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” și a ales să facă terapie prin artă pentru a oferi sprijin copiilor și tinerilor aflați în suferință.

„Am ajuns la concluzia că doar noi, cei care rămânem aici, putem schimba lucrurile”, a spus Vlad Pop. În prezent, alături de soția lui, Vlad susține demersul MagicHome inițiat de Vlad Voiculescu și Melania Medeleanu și se ocupă la Cluj de un apartament unde sunt cazate momentan, în regim gratuit, trei familii ai căror copii necesită tratament la Clinica Pediatrie 2. La sfârșitul anului trecut, în decursul a 23 de zile au fost obținuți banii cu ajutorul cărora va fi construit la București un centru pentru părinții copiilor bolnavi de cancer în timpul tratamentului celor mici. Cei 500.000 de euro necesari au fost strânși din SMS-uri şi donaţii individuale.

La Cluj, Vlad Pop are în coordonare și proiectul Magic Box respectiv o cutie de alimente care este trimisă lunar către 20 de familii din Transilvania. „Ne bazăm pe prieteni de-ai noștri care cumpără alimente și alte lucruri de bază în valoare de 170 de lei și ajutăm familiile care au copii bolnavi sau care au trecut prin tratament. Am început de la trei cutii și am ajuns la 20”, a precizat Vlad Pop pentru Transilvania Reporter.

Vlad Pop va alerga 3.200 km la etapele din Ultra Trail World Cup 2018 după următorul calendar:

27 ianuarie – Vibram Hong Kong 100
24 – 26 februarie – Transgrancanaria HG, Spania
23 – 25 martie – Marao Ultra Trail, Portugalia
7 – 9 aprilie – 100 Miles of Istria, Croația
20 mai – Ultra Trail Hungary
17 iunie – Mozart 100, Austria
13 – 14 iulie – NUTS Yllas Pallas, Finlanda
30 august – TDS, Franța
14 septembrie – Salomon Ben Nevis Ultra
18 – 20 octombrie – Grand Raid Reunion, Saint-Denis
3 noiembrie – Kullamannen 161 km, Suedia
2 decembrie – Ultra Trail Cape Town

Citiți și:

Tinerii Clujului. Vlad Pop, distribuitorul de zâmbete pentru sufletele copiilor. „Cred că atunci când faci alți oameni fericiți, ești fericit”

Clujeanul Vlad Pop va alerga 2.000 km pentru ca 200 de copii cu afecţiuni oncologice să poată participa la Magicamp

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. andrei says:

    In poza de la Maraton 7500 apare si o fata… CC. A abandonat-o noaptea, pe munte, pe Bucsoiu ….. lunga povestea.. 😉
    Impresionant.. nu?!

Postaţi un comentariu