Interviu. Primarul cu viziune, dar fără vise

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a vorbit într-un interviu acordat cotidianului Transilvania Reporter despre problemele orașului, dar și despre prioritățile sale la cârma Primăriei.

Reporter: Aveţi deja mai bine de doi ani de când conduceţi Primăria municipiului Baia Mare în calitate de primar. Aţi renunţat la o funcţie de deputat ca să vă întoarceţi „acasă”. De ce?

Cătălin Cherecheș: Este o întrebare la care am mai răspuns de câteva ori. Nu am renunţat aşa… pur şi simplu la o funcţie de deputat, ar fi o abordare simplistă. Eu participasem şi câştigasem într-o competiţie, convingând electoratul dintr-un colegiu al municipiului Baia Mare că am proiecte serioase şi dorinţa efectivă să reprezint corect interesele concetăţenilor mei în Parlamentul României. Nu aş fi renunţat niciodată la calitatea de deputat dacă nu aveam un motiv serios, legat tot de interesele băimărenilor. Nu consider că m-am „întors acasă” căci nu am fost plecat dintre băimăreni decât o scurtă perioadă în care mi-am desăvârşit educaţia şi studiile. Baia Mare este oraşul în care m-am născut şi am crescut, locul în care au trăit şi au excelat în carieră părinţii mei. Baia Mare este spaţiul unde mă identific ca şi om şi fiu al comunităţii. Am afirmat în 2011, dar şi cu alte ocazii între timp şi reafirm şi cu această ocazie, că principalul motiv pentru care astăzi sunt primar derivă din obligaţia pe care o simt faţa de locuitorii din Baia Mare, faţă de oraşul în care m-am născut şi am crescut, al cărui fiu mă simt şi pe care îl iubesc până la a mă identifica cu el. Acestea sunt motivele care m-au determinat să candidez la alegerile locale în 2011, când am considerat că este un moment oportun să-mi asum şi să-mi plătesc datoria faţă de oraş şi oamenii lui.

 

 Reporter: Aţi venit în funcţia de primar după Cristian Anghel, unul dintre cei mai longevivi edili din ţară. Aţi simţit că aveţi ceva de demonstrat băimărenilor?

Cătălin Cherecheș: Nu ştiu dacă are o relevanță majoră cine a administrat oraşul înaintea mea. Este important ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă după alegerea mea în această funcţie. Ca primar sunt conştient din momentul în care am depus jurământul că deţin o demnitate importantă, poate cea mai importantă pe care o poate îndeplini o persoană publică. Această poziţie vă asigur că mă onorează, obligă şi responsabilizează în fiecare zi. Evident că, prin natura atribuţiilor, fiecare zi este pentru mine o provocare, dar şi o ocazie de a demonstra că merit încrederea şi susţinerea concetăţenilor mei. Eu mi-am asumat această misiune convins fiind că băimărenii aşteptau o schimbare, iar venirea în fruntea administraţiei locale a unui om tânăr, devotat al urbei, a constituit garanţia începerii unei noi etape în viaţă şi dezvoltarea municipiului.

 

Reporter: În primul an aţi încheiat şi primul mandat şi aţi trecut la al doilea cu cel mai mare scor electoral din ţară. Veţi mai candida peste trei ani?

Cătălin Cherecheș: Proiectul Cătălin Cherecheş pentru Baia Mare a fost dimensionat din start pe o durată de cel puţin două mandate. Dar nu mi-am propus să fac socoteala duratei mandatelor şi fac această afirmaţie pentru că eu personal nu consider că unitatea de măsură a activităţii unui primar dintr-un municipiu reşedinţă de judeţ o reprezintă dimensiunea calendaristică, ci numărul proiectelor realizate pe durata exercitării legale a funcţiei. Aşadar, cu certitudine voi continua să îndeplinesc demnitatea de edil atâta timp cât voi beneficia de respectul, susţinerea şi încrederea băimărenilor.

 

Reporter: Aţi făcut oraşul Baia Mare cunoscut şi prin exemple negative, gen Horea 46, Craica, Cuprom. Dacă ar fi să vă întoarceţi în timp, aţi face lucrurile la fel?

Cătălin Cherecheș: Identific un punct de vedere subiectiv în afirmaţia dumneavoastră. Nu consider că problematica socială specifică locuitorilor din zonele Horea, Craica şi Cuprom şi soluţiile aplicate sunt exemple negative. Ar trebui să răspundeţi dumneavoastră mai întâi, spunând de ce le consideraţi exemple şi de ce negative. Am preluat oraşul Baia Mare cu bune şi cu rele, asumându-mi responsabilitatea pentru toţi cetăţenii săi, indiferent de statutul lor social, etnie sau zona în care locuiesc. Problematica complexă a minorităţii rome din municipiu este o realitate pe care o trăim zi de zi şi nu o utopie virtuală, subiect de senzaţie pentru presa tabloidă. Ne confruntăm cu probleme sociale care există în Baia Mare de mai bine de 15 ani, sarcina asumată de mine fiind aceea de a le administra în numele şi interesul comunităţii, alegând cele mai bune soluţii nu doar pentru prezent ci şi pentru viitor. Nu am de ce să mă întorc în timp şi nici de ce să-mi pun probleme vizavi de deciziile luate. Un lucru este cert: problema minorităţii rome trebuie abordata în mod legal, dar ferm, în interesul băimărenilor şi fără a devaliza bugetul municipalităţii. Datoria mea este aceea de a pune, mai presus de orice, interesele celor peste o sută de mii de băimăreni care trăiesc şi muncesc în acest oraş, plătesc taxe şi vor să-şi crească copiii în siguranţă şi confort civic.

 

Reporter: Care ar fi cel mai dificil proiect pe care doriţi să-l puneţi în aplicare?

Cătălin Cherecheș: Toate proiectele sunt dificile în felul lor, mai ales că eu nu iniţiez sau propun Consiliului Local proiecte banale, doar pentru a mă afla în treabă. Dificultatea proiectelor rezidă însă din alte câteva aspecte, aspecte care exced controlului meu şi al aparatului de specialitate, cum ar fi birocraţia excesivă, legislaţia şi procedurile greoaie, termenele lungi în cazul achiziţiilor publice, identificarea surselor de finanţare şi multe altele. În ziua de azi nu este de ajuns să vrei, trebuie să şi poţi, iar acest aspect nu depinde întotdeauna de mine. Evident că printre primele cinci priorităţi ale administraţiei locale se afla crearea locurilor de muncă, realizarea de locuinţe pentru diverse categorii socio-profesionale, modernizarea serviciilor publice, transformarea oraşului în cel mai curat şi verde municipiu din România şi asigurarea securităţii şi ordinii publice. Evident că pe agenda de proiecte a municipiului se regăsesc toate zonele de interes comunitar, specifice unui oraş viu şi dinamic, aflat într-o transformare specifică secolului XXI.

 

Reporter: Unde vedeţi Baia Mare peste 50 de ani?

Cătălin Cherecheș: Este o întrebare la care vă răspund cu o altă întrebare: puteţi vizualiza imaginea şi viaţa din Baia Mare peste 10 sau 15 ani? Eu pot şi cu siguranţă constituie nu doar o viziune virtuală sau o hologramă. Eu văd un oraş modern şi sănătos, o entitate administrativă funcţională şi eficientă, locuită de o comunitate prosperă şi fericită. Vă place ideea? Eu am convingerea că această viziune a mea va deveni realitate.

 

Reporter: Proiecte, planuri, vise?

Cătălin Cherecheș: Despre proiecte am vorbit şi vom mai vorbi, ce pot să vă spun este că planurile mele pe termen mediu coincid cu ale oraşului şi ale băimărenilor. În privinţa viselor pot să vă spun că, deşi nu este greşit să visezi, personal sunt prea pragmatic şi responsabil, preocupat şi ocupat pentru o astfel de îndeletnicire. Poate când voi fi pensionar, o să am vreme să visez. Sau poate nu voi avea nici atunci timp, urmând să fiu preocupat de copii, nepoţi şi, evident, de Baia Mare. Pentru că iubirea şi grija mea faţă de oraşul meu, al nostru, nu va „îmbătrâni”, nu va ieşi „la pensie”, nu va înceta niciodată.

 

Reporter: Dar în plan personal?

Cătălin Cherecheș: Dragă doamnă, aţi solicitat un interviu primarului municipiului Baia Mare şi nu unui personaj din showbussines. O publicaţie serioasă, cum este Transilvania Reporter, cu siguranţă nu amestecă ştirea sau evenimentul cu rubrica de monden. Am convingerea că cei care vor citi aceste rânduri sunt cetăţeni interesaţi de soarta comunităţii în care trăiesc şi mai puţin de viaţa mea personală. Mi-a făcut plăcere să vorbim despre Baia Mare, despre proiectele mele şi ale administraţiei publice locale pe termen scurt şi mediu, despre priorităţile comunităţii şi vă stau la dispoziţie şi pe viitor cu informaţii menite să conştientizeze opinia publică despre tot ceea ce ţine de Baia Mare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu