Ar fi trebuit să fie locomotivă. ”Bufniță” a fost prea mult!

Sergiu Buș / Foto: Dan Bodea

Fotbalul românesc oferă sute, poate mii de exemple de ”cum să te irosești”, din cauză de președinți. Sergiu Buș este poate cel mai exponențial, sau a fost, produs al clubului CFR. La 16 ani debuta în Liga Europa. N-a avut loc de vedete de ”fildeș”, precum Yssouf Kone, dar a explodat, împrumtat fiind la Gaz Metan Mediaș, sau Corona Brașov. Din postura de golgheter al campionatului Bulgariei a ajuns în Anglia, la Shefield Wednesday. A prins nouă meciuri în doi ani. S-a întors ”acasă” în România, la altă echipă fără viitor, Astra Giurgiu. Dar, poate tocmai suferința îi priește fostului atacant pe care CFR-ul nu l-a apreciat.

De la geniu, la geniu

A plâns în momentul în care a debutat în tricoul vișiniu. Avea doar 16 ani și își apăra culorile într-un meci de cupă europeană. Emoțiile debutului s-au resimțit, dar amintirile rămân. FK Sarajevo a fost primul adversar cu adevărat important. Făcea parte dintr-o echipă considerată ”stelară”, deci, locul lui nu a fost la CFR. A fost împrumutat pe la echipe obscure, doar va trece timpul și CFR-ul va scăpa de el. Și s-a întâmplat. Fotbalul românesc l-a dezamăgit suficient de mult încât, puțin trecut de vârsta majoratului, jucătorul care avea fizic, avea inteligență, să își dorească să confirme. A plecat la Corona Brașov, un club născut să moară după un mandat electoral, a fost golgheter și a prins un transfer la o mare echipă a Bulgariei.

A fost golgheter și acolo, ca să prindă transferul vieții, la Shefield Wednesday, în patria fotbalului. A fost un ”geniu”, exact așa cum a fost omul pe care îl înlocuiește la Astra Giurgiu, Denis Alibec. Ar fi putut să fie un mare fotbalist, dar managerii nu au văzut în el potențialul de care dispune. Azi, Clujul, CFR-ul aflat în insolvență, deci cu plățile la zi, nu mai reprezintă un interes pentru atacantul ”crescut” de Yssouf Kone, un internațional al Coastei de Fildeș, pentru care s-au plătit sute de mii de euro, pentru o eficacitate la fel de scăzută, precum a lui Sergiu. Buș îl înlocuiește la Astra pe ”genialul” Alibec, pentru că el, Buș, a fost un atacand ce putea să fie ”genial”. CFR Cluj l-a avut pe Sergiu Buş în curte, între 2009 şi 2014, însă în această perioadă atacantul a bifat doar 22 de prezenţe şi patru goluri în tricoul formaţiei din Gruia. În rest, a fost împrumutat, rând pe rând, la Unirea Alba Iulia, FCM Târgu-Mureş, Gaz Metan Mediaş şi Corona Braşov.

Blestemul cifrei 9, sau relansarea carierei?

Sergiu Buș a revenit în România, la Astra Giurgiu. Din postura jucătorului care lasă Anglia pentru Liga 1, pare o mutare genială. Din postura jucătorului care a prins nouă meciuri în doi ani, în liga a doua engleză, pare o mutare firească.A ales Astra din motive lesne de înțeles. Giurgiuvenii căutau atacant, după plecarea lui Alibec la Steaua, iar Sergiu era oricum un balast în lotul aristocraților de la Wednesday. Titular în primul amical, Sergiu Buș a marcat în minutul nouă al unui amical. Cifra reprezintă exact numărul aparițiiilor lui în tricoul alb-albastru, în care Dan Petrescu a cucerit Anglia. ”Cifrele astea doar ziariștii le caută și le găsesc. Nouă meciuri, minutul nouă, nu are nicio relevanță. El a avut o șansă. A dat-o de gard. Nu poți să mergi în Anglia din Bulgaria, la Shefield Wednesday.  E un băiat talentat, l-am văzut, l-am urmărit, dar nu a fost încurajat. Nu avea nicio șansă la Wednesday. E ca și cum ai merge la de facultatea din Cluj, la Oxford. Wednesday e un club aristocrat și cu asta am spus totul”, a declarat în exclusivitate pentru Transilvania Reporter Dan Petrescu, fost jucător la Shefield Wednesday. Sergiu Buș a ales Astra Girgiu în detrimentul clubului care l-a  crescut. ”Cred că meritam mai mult din partea CFR-ului. Nu regret că am crescut acolo, sunt atâția jucători care nu au făcut performanță la cluburile la care au crescut. Știi cum se spune…despre trecut numai de bine”, s-a rezumat Sergiu Buș, întrebat fiind despre relația cu fostul club.

A vrut facultate, a rămas electrician

Sergiu Buș s-ar fi pliat perfect pe fotbalul englez. A absolvit Colegiul Energetic din Cluj. Au fost cazuri în care români și-au luat iubita în cârcî să atragă atenția managerilor de fotbal din Albion. Sergiu Buș a ajuns la Wednesday din postura de golgheter al campionatului Bulgariei. Doar 500.000 de euro s-au plătit pentru el. O sumă prea mică pentru un talent ce a debutat în Europa League la 16 ani. În fond, Sergiu, nu era la ora aceea decât un electrician, conform atestatului școlar. Nu era nici măcar vreun jucător agreat de clubul care s-a lepădat de el înainte să fi înțeles că el, fotbalistul Buș, a vrut. A plâns la debut și a plâns când i s-a reziliat contractul.

A plâns când Dinamo l-a luat în râs și la exilat în Bulgaria pentru că nu a vrut să-i dea 500 de euro în plus la contract. A plâns când Steaua l-a trimis la plimbrare pentru că nu ”avea față!”. A plâns la primul și singurul gol marcat pentru Wednesday. A vrut facultate, dar a rămas cu certificarea de electrician. Nu a făcut față în Anglia, dar nici Alibec nu a fost luat la Steaua când era un talent. Mulți vor spune că e un pas înapoi, dar antrenorul Astrei, Marius Șumudică știe de ce l-a transferat. Pentru că un club aristocratic din Anglia a plătit o jumătate de milion de euro pentru el. Pentru electricianul care a crescut la CFR, a fost golgheter la Corona și ȚSKA și ar putea să fie viitorul om de gol al campioanei Astra.

Nu poți să mergi în Anglia din Bulgaria, la Shefield Wednesday.  E un băiat talentat, l-am văzut, l-am urmărit, dar nu a fost încurajat. Nu avea nicio șansă la Wednesday. E ca și cum ai merge la de facultatea din Cluj, la Oxford. Wednesday e un club aristocrat și cu asta am spus totul”, Dan Petrescu, fost câștigător al Cupei Angliei cu Shefield Wednesday.

Distribuie:

Postaţi un comentariu