“U” Cluj / Mircea Luca a revenit între suporteri

Doctorul Mircea Luca a revenit în mijlocul suporterilor Universitîţii Cluj / Foto: Dan Bodea

Suporteri de toate vârstele, în jur de 1.000, au ţinut să fie martorii celui mai important eveniment găzduit de Cluj-Napoca, de ziua naţională a României. Cel mai reprezentativ căpitan al Universităţii Cluj a revenit în mijlocul fanilor cu ocazia dezvelirii statuii amplasată pe scuarul de la intrarea principală a stadionului Cluj Arena.

Cântece şi fum şi „U” mare pe steag…
Oamgiul adus de suporteri şi Asociaţia şepcile roşii, cea care a iniţiat şi a realizat până la capăt acest eveniment, a fost unul demn de orice legendă mondială, iar Mircea Luca este pentru suporterii Universităţii legenda care nu va pieri niciodată.

Steaugurile facţiunilor din marea galerie a lui „U”, fumigene, cântece şi imnul care a făcut înconjurul lumii, “Slavă ţie studenţie”, au fost elementele unei coregrafii improvizate ad-hoc, care i-a făcut pe fotbaliştii Universităţii Cluj, prezenţi la eveniment, să se simtă ca la un mare derby.

De altfel, la finalul ceremoniei, antrenorul Mihai Teja a mărturisit copleşit de emoţie că este cea mai frumoasă demonstraţie de iubire şi devotament pe care suporterii au arătat-o faţă de club şi simbolurile lui.

„Trebuie să recunosc că sunt emoţionat şi mărturisesc că nu am mai văzut aşa ceva la nicio echipă pe la care am trecut. Este ceva unic ce pot să facă aceşti suporteri, este o lecţie de istorie, de devotament, de dragoste faţă de echipă şi cei care au purtat cu mândrie acest simbol pe piept. Nu mi se întâmplă foarte des să rămân fără cuvinte, dar oamenii aştia minunaţi au reuşit să mă lase mut”, a spus Teja.

La ceremonie au participat şi foşti jucători şi conducători ai clubului universitar, un cor al elevilor Şcolii de artă „Tudor Jarda”, iar la final un sobor de preoţi a sfiinţint statuia realizată de artistul Ilarion Voinea, cel care l-a readus la viaţă pe doctorul Mircea Luca.

„A fost o plăcere şi o onoare să fiu eu cel ales să realizeze această lucrare. Mărturisesc că se crease o legătură între mine şi doctorul Mircea Luca. Devenise tovarăşul meu de atelier, de aceea am simţit o apăsare în suflet atunci când a trebuit să trimitem lucrarea la turnătorie, dar acum am sufletul împăcat că marele om şi fotbalist Mircea Luca, este aici unde îi este locul, în mijlocul celor care l-au iubit, celor care nu l-au uitat”, a declarat sculptorul Ilarion Voinea, în discursul său dinaintea dezvelirii statuii.

Personalitatea lui Mircea Luca
Născut la Zalău, la data de 3 august 1921, Mircea Luca a ajuns la Cluj ca student la medicină şi a rămas o viaţă întreagă alături de echipa despre care spunea că a fost cea mai mare dragoste a vieţii lui. Doctorul Mircea Luca este cel mai longeviv fostbalist care a îmbrăcat tricoul alb şi negru, vreme de 17 sezoane, „U” fiind de altfel singura echipă pentru care a jucat fostul căpitan al „şepcilor roşii”.

Deşi a fost ademenit de marile echipe ale vremii, în anii ce au urmat celui de al doilea Război Mondial, Mircea Luca a rămas fidel simbolului studenţesc şi a evoluat vreme de cinci ani în bejenie, la Sibiu. A strâns 241 de meciuri în tricoul Universităţii pentru care a şi marcat de trei ori.

Era apreciat de adversari pentru dârzenia cu care evolua în teren, deviza lui fiind „pe aici nu se trece”.  S-a retras în 1956 şi a fost ulterior antrenor şi conducător al clubului universitar şi un apreciat medic ORL-ist.

Mai jos puteți viziona o galerie foto realizată de Dan Bodea.

[nggallery id=311]

Distribuie:

Postaţi un comentariu