Prea slab pentru CFR Cluj, face senzaţie în Primera Division

Nu mai este un secret pentru nimeni că fotbalul românesc este condus, în cea mai mare parte, de ”nepoți”, ”veri”, ”fiii unor prieteni” și în general de oameni care nu au o legătură cu sportul rege, sau cu sportul în general. Exemple despre fotbaliști deveniți staruri internaționale, care au trecut prin fotbalul nostru, sau măcar au fost propuși, sunt cu duiumul. Însă, Clujul are o particularitate anume. Aici activează unul dintre cei mai mari descoperitori de talente, Mihai Georgescu. Inutil să mai enumerăm lista de fotbaliști care, școliți de maestrul Georgescu, evoluează la cluburi uriașe precum Tottenham, VFB Stuttgart etc. Un alt exemplu despre cum ”știu” conducătorii de fotbal din Cluj să rateze un transfer, vine din Spania. Florin Andone este noua senzație în Primera, iar în urmă cu mai puțin de un an de zile a fost oferit celor de la CFR. Puștiul care este numit de ziariștii spanioli ”Bijuteria Carpaților” (vezi fascimil) a fost considerat prea slab să joace la trupa din Gruia, într-un moment în care clubul are mari probleme financiare, iar Andone ar fi semnat din postura de fotbalist liber de contract!

Este singurul român din Primera

Până în urmă cu exact 10 zile Florin Andone era un nume total necunoscut microbiştilor din România. Era doar un fotbalist de 21 de ani din lotul Cordobei, o echipă obscură din prima ligă spaniolă, angrenată în lupta pentru evitarea retrogradării. Însă, 5 ianuarie a fost ziua în care Florin a debutat în tricoul Cordobei, şi ce debut a avut românul! Aruncat în luptă încă din primul minut de antrenorul Miroslav Dukic, Andone a răsplătit din plin încrederea tehnicianului şi a marcat golul victoriei echipei sale în confruntarea cu Granada. Execuţia sigură, de atacant pur sânge, a atras instantaneu atenţia jurnaliştilor iberici şi implicit pe a noastră. „Săpând” în trecutul său am dat peste Sergiu Dan, omul care reprezintă interesele fotbalistului, şi cel care avea să dezvălui faptul că l-a oferit gratis pe Andone clubului CFR. „Anul trecut, îmi amintesc exact şi ziua, era 23 aprilie, l-am propus pe Florin Andone clubului CFR. De fapt eu am o colaborare cu clubul clujean, sunt colaboratorul lor pe partea de scouting (căutător de talente n.a.) aici în Spania. Am trimis referințe despre jucător din partea antrenorilor care au lucrat cu el, înregistrări video, tot ce era nevoie pentru ca oficialii de la CFR să/și facă o impresie despre calitățile lui Florin. Nu l-au vrut, așa că am fost nevoit să-i caut un angajament aici în Spania.

BIJUTERIA CARPATILOR

Oricum și Florin își dorea să rămână aproape de mama lui, dar nu ar fi refuzat să joace la CFR Cluj, care este un nume destul de cunoascut în Spania. În fine, l-au refuzat, eu l-am propus mai departe celor de la Cordoba, echipă care la acea vreme se lupta pentru promovarea în Primera Division. I-au oferit un contract și acum este considerat o bijuterie”, povestește Sergiu Dan. Tot de la agentul fotbalistului am aflat că Florin Andone provine dintr-o familie de imigranți români. Nu a avut o viață ușoară, tatăl lui pierzându-și viața într-n tragic accident rutier, dar Florin a continuat să creadă în visul lui. S-a antrenat alături de juniorii academiei din Villareal, iar la 15 ani debuta la echipa a treia a clubului amintit. Forța și inteligența etalată pe dreptunghiul verde a atras atenția selecționerilor de la reprezentativele de juniori ale Spaniei, care l-au contactat pentru a-i propune să evolueaze pentru țara lui adoptivă. Florin a refuzat, iar în 2012 a primit primele convocări la selecționata de juniori a României. Talentul lui nu avea cum să rămâne nevalorificat, așa că Villareal l-a împrumutat la Atletic Baleares, formație pentru care a reușit să marcheze 14 goluri în sezonul 2013/2014. De aici și până la contractul oferit de Cordoba nu a mai fost decât un pas mic. Nu s-a impus din prima în echipa lui Dukic, ba chiar a așteptat mai bine de o jumătate de an până să i se de-a șansa să îmbrace tricoul primei echipe. La începutul acestei săptămâni, Andone a evolueat pentru a doua oară în tricoul Cordobei, iar echipa sa a câștigat în deplasare, scor 1-0, la Rayo Vallecano, golul fiind în proporție de 99% opera românului. În minutul 39 al meciului, Andone a fost lansat în banda stângă, a trecut în dribling de fundașii echipei gazdă și a șutat năprasnic la poartă. Mingea a fost ușor deviată de Ba, iar Cordoba a început să spere în salvarea de la retrogradare.

Ratarea transferului lui Florin Andone la CFR este o dovadă că la cluburile de fotbal din România nu sunt angajați oameni care se pricep la fotbal. În Spania de exemplu numai la nivel de copii sunt legitimați un milion de mici fotbaliști, pe când în România juniorii nu au aproape nicio șansă să facă pasul spre echipelede seniori. Poate domnul președinte al FRF (Federația Română de Fotbal) va face ceva în acest sens. Modelul fotbalului spaniol este unul de succes, iar echipa națională a Spaniei, care a dominat ani de zile fotbalul mondial și european s-a clădit pe aceste centre de copii și juniori”, Sergiu Dan, agent de jucători.

Momentul de cumpănă

Acum numele lui Florin Andone este pe buzele tuturor însă, puţină lume ştie că fotbalistul a fost la un pas să-şi compromită ascensiunea. „După ratarea a două transferuri în România, la Rapid şi la CFR, Florin a semnat cu echipa a doua a clubului Cordoba. Nu a fost cea mai inspirată idee, dar pentru a continua să joace undeva a acceptat acea variantă. În tot răul a fost şi un bine pentru că la finalul sezonului trecut Cordoba a promovat în prima ligă şi nefiind un club bogat a promovat în lot o serie de jucători care arătau potenţial. Aşa a ajuns şi Florin în lotul primei echipa a Cordobei. Ce a urmat a fost doar meritul lui, munca lui, dorinţa lui uriaşă de a reuşi”, explică agentul jucătorului. Vorbele lui Sergiu Dan sunt acoperite de concluziile jurnaliştii spanioli despre Florin Andone.

„Românul este un atacant agresiv şi foarte rapid”, scriau ziarele din Spania după debutul său cu gol în Primera. Deşi locuieşte de mai bine de 10 ani în Spania, Florin vorbeşte impecabil limba română, spre deosebire de alţi jucători români care odată ajunşi pe meleaguri străine „impresionau” prin stâlcirea cuvintelor. „Nu sunt o vedetă, sunt doar un jucător de fotbal care şi-a propus să ajungă cineva. Nu am dus o viaţă uşoară aici, am avut şi momente în care am fost tentat să renunţ, dar mi-am urmat visul. Nu sunt vreun fiţos, nu mă scald în bani, doar joc fotbal şi fac şcoală”, spune Florin. Dacă anul trecut ar fi fost tentat să joace în România, la CFR, acum fotbalistul se bucură că a fost refuzat, poate doar Steaua ar fi o variantă agreată. „Dacă ajungeam în România, ce se alegea de mine? Ajungeam să fac foamea prin Cluj şi să mă judec cu clubul pentru bani. Acum nu aş mai accepta vreo ofertă din România, doar de la echipa naţională. Bine, Steaua este un nume uriaş, dar nu cred că au nevoie de mine. Sunt fericit în Spania şi aici vreau să continui să joc, să rămân alături de mama, pentru că şi ea, cu toate greutăţile de care ne-am lovit a fost mereu alături de mine”, mai spune fotbalistul.

Papp şi Buş, alte două rateuri

Dintre jucătorii tineri, de mare perspectivă, pe care CFR-ul i-a pierdut din lipsă de inspirație, Florin Andone este doar încă un nume, lista fiind mult mai mare. Alte două nume grele care puteau aduce bani frumoși în conturile clubului din Gruia sunt Sergiu Buș și Paul Papp. Primul este un produs 100% al clubului CFR și la momentul debutului a fost considerat ce mai mare speranță a vișiniilor. Ghinionul lui Sergiu a fost acela de a fi făcut pasul spre echipa mare într-un moment în care la CFR se căutau doar fotbaliști cu nume. Yssouf Kone a fost mentorul lui Sergiu din acea perioadă. Între timp internaționalul din Costa de fildeș a rămas și el fără echipă după un sezon eșuat (2012/2013) în Norvegia la Valerenga. Buș a fost lăsat să plece fără vreo pretenție financiară din partea clujenilor la Corona Brașov. A luat-o foarte în serios această nouă etapă din viața lui, iar acum este golgheterul la zi și lider în clasamentul Bulgariei. Cele 10 goluri marcate în turul campionatului au atras atenția mai multor cluburi din Italia, Rusia și Polonia.

”Sunt încă tânăr, am doar 22 de ani, așa că nu mă mai grăbesc să semnez la prima strigare cum se spune. Sunt onorat de aceste variante, dar cred totuși că Serie A este un campionat prea puternic pentru un jucător de vârsta mea„, a comentat Buș, ideea de a semna cu Napoli, Udinese, Cesena sau Parma, cluburi care activează în prima ligă don Italia, și care au demarat discuții cu reprezentanții clubului CSKA Sofia, la care este legitimat clujeanul. Poate cel mai mare rateu dat de șefii din Gruia este internaționalul Paul Papp, acum legitimat la Steaua. Originar din Dej, Papp a făcut parte din lotul echipei Unirea din localitatea amintită, în momentul în care uniriștii au devenit ”satelit” pentru CFR-ul antrenat la acea vreme de Dorinel Munteanu. Nimeni de la CFR nu a avut ochi pentru fundașul care avea să devină la nici 20 de ani căpitanul echipei FC Botoșani, ulterior transferat la FC Vaslui și mai apoi la Cheivo Verona. Conform protocolului de la monetul preluării Unirii Dej de către CFR, orice jucător putea să fie legitimat gratuit la gruparea vișinie. Nedorit de Dorinel Munteanu, Papp și-a încercat norocul și la Universitatea Cluj însă, cluburile nu s-au înțeles asupra sumei de transfer deși Meszaros Alpar, tehnicianul de atunci al ”Șepcilor roșii” a solicitat conducerii lui ”U” să-l legitimeze pe Papp.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu