FOTO| Ungaria, prea puternică pentru baschetbaliștii români

Andrei Mandache a fost cel mai bun om din echipa României (Foto: Dan Bodea)

În fața a peste 9000 de oameni dintre care mai bine de 2000 au fost fani maghiari, România a pierdut și ultima șansă la o calificare ce ar fi reprezentat un cadou nesperat. A fost totuși un meci disputat până în ultimul minut de joc, însă forța vedetei maghiare Adam Hanga a fost prea mult pentru tricolori. Spania a obținut marți a patra victorie, în timp ce Muntenegru și-a asigurat calificarea în următoarea fază, după victoria cu Cehia.

Hanga și Vojvoda, prea mult pentru România

Visul calificării la Istanbul s-a năruit pentru România în partida cu Ungaria, în care lupta s-a dus până în ultimul minut, dar a fost pierdută cu 71-80. Cu Vlad Moldoveanu afectat de o accidentare ce i-a tăiat din elan, Mandache a fost singura „gură de foc” a României, însă apărarea și mai ales recuperările au fost cele care au stricat sărbătoarea fanilor români din sală. Sfârșitul sfertului inaugural și începutul celui de-al doilea l-au găsit pe Adam Hanga în mare formă, acesta marcând nouă puncte consecutive. Deși condusă, românii au revenit la 36-38, însă un alt run de 8-0 a tăiat avântul tricolorilor. Meciul a continuat echilibrat, iar în sfertul trei, un four point play transformat de Mandache ne-a adus la un singur punct de maghiari, însă Hanga a calmat imediat spiritele cu un coș de trei, iar apoi un buzzer-beater de trei puncte al lui David Vojvoda a distanța maghiarii din nou. Chiar dacă în sfertul final românii s-au apropiat la 7 puncte, apărarea nu a funcționat și cu un minut rămas pe cronometrul de joc, Mandache a mai aprins încă o dată speranțele fanilor furând mingea de la Vojvoda și pasând la Paliciuc care a marcat cu panoul. Ungurii au reușit să ajungă apoi de două ori la linia de liber și meciul s-a terminat cu scorul de 71-80 în defavoarea României, care este matematic eliminată din competiție înaintea meciului cu Muntenegru.

Principalul performer al României a fost Andrei Mandache, care a terminat partida cu 24 de puncte, în timp ce de la unguri s-au remarcat Adam Hanga (25 de puncte, 6 recuperări) și David Vojvoda (26 de puncte, 4 recuperări, 4 pase decisive).

„Suntem supărați pentru rezultat. Am făcut un efort imens. Am început bine, dar i-am lăsat să conducă și am tot alergat după ei. Le-am dat aruncări ușoare la recuperări ofensive și contra-atacuri. Au avut doi jucători incredibili în Hanga și Vojvoda. În acest turneu am încercat să construim o echipă și să constuim încredere, dar noi de obicei nu am avut acces la un asemenea nivel. Este o ocazie incredibilă și cred că Eurobasket a câștigat astăzi o națiune cara demonstrat pe teren că vrea să joace baschet”, a declarat la finalul meciului Marcel Țenter, antrenorul României.

Meciul a avut o asistență record, de este 9100 de fani conform datelor oficiale, iar atmosfera a fost una frumoasă și pe alocuri tensionată, în ciuda unor momente în care au existat și scandări xenofobe din ambele galerii.

Le-a căzut muntele-n cap

Cehii pare că au venit la Eurobasket doar pentru a bate România, în condițiile în care nici în meciul cu Muntenegru nu au emis prea multe pretenții și au pierdut cu 75-88. Satoransky s-a ocupat doar de pase decisive și chiar dacă la acest capitol s-a descurcat excelent, colegii săi nu l-au mai ajutat prea mult în ofensivă. Apărarea nu a funcționat nici ea prea bine pentru Cehia, iar muntenegrenii s-au distanțat în timpul meciului chiar și la 28 de puncte, fără a le lăsa adversarilor vreo șansă. Pivotul lui Orlando Magic, Nikola Vucevic, a avut un meci excelent, încheind partida cu double double (17 puncte, 14 recuperări), în timp ce de la cehi s-a remarcat Tomas Satoransky, care a semnat și el un double-double (13 puncte, 12 pase decisive). Cu această victorie, Muntenegru se califică mai departe la Eurobasket, în timp ce Cehia va avea un meci decisiv cu Croația.

Simfonia Spania

După meciul încheiat cu victoria Spaniei, scor 79-73, antrenorul Croației Aco Petrovic avea să declare că, pentru el, meciul cu ibericii a fost cel mai bun antrenament cu putință, în condițiile în care ambele echipe erau deja calificate în faza eliminatorie. Tocmai de aceea croații și-au permis să îl odihnească pe Roko Leni Ukic și să nu îl folosească pe Darko Planinc „pentru a nu le arăta spaniolilor cum jucăm cu el în echipă”, a explicat antrenorul Croației la conferința de presă. Ex iugoslavii au început tare meciul cu un parțial de 10-1, însă la finalul primului sfert spaniolii aveau deja un avantaj care s-a menținut și  chiar a crescut până la pauză. Croații au revenit la conducere în sfertul trei, când Bojan Bogdanovic a înscris primele lui 8 puncte, iar meciul a devenit foarte strâns avantajul pe tabelă schimbându-se de nu mai puțin de 9 ori. După jumătatea sfertului 4, croații se aflau în avantaj, dar au urmat mai mult de 2 minute și jumătate în care nu au marcat, iar Spania a revenit în avantaj. Un fault tehnic la Pau Gasol a readus echilibrul în joc , iar cu 50 de secunde înainte de final, Sergio „El Chacho” Rodriguez a marcat superb de la trei puncte, iar pe faza imediat următoar, Bojan Bogdanovic a înscris de sub panou dintre trei jucători adverși. La faza ce putea fi decisivă, cu croații la -3, același Bogdanovic a pus mingea în laterala panoului iar meciul s-a terminat în cele din urmă cu scorul de 79 -73 pentru Spania. Cele două echipe merg mai departe de pe locurile 1 pentru Spania și 2 pentru Croația.

Mai jos, o galerie foto realizată de Dan Bodea.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu