Clujeanca Andrea Miklos, cea mai tânără laureată dintre toți atleții români medaliați la CM în sală

Cadeta Andrea Miklos a adus Clujului prima medalie la un Campionat Mondial de seniori / Foto: Dan Mareș

Cu cele două medalii cucerite recent la Campionatele Mondiale indoor de la Portland (SUA), argint la aruncarea greutății, prin Andrei Gag și bronz la ștafeta de 4×400 metri, prin cvartetul Adelina Pastor, Mirela Lavric, Andrea Miklos și Bianca Răzor, palmaresul atletismului românesc numără acum 29 de medalii (10 de aur, 10 de argint și 9 de bronz) cucerite la cele 17 ediții (socotind-o și pe cea experimentală, de la Paris 1985) ale Campionatelor Mondiale de atletism în sală. Cele două medalii de la Portland sunt cu atât mai prețioase cu cât au fost reușite de atleți tineri, de perspectivă, după o secetă de 12 ani. Ultimele medalii pentru România la CM în sală au fost cele două de bronz cucerite de Ștefan Vasilache (săritura în înălțime) și tot de o ștafetă de 4×400 metri, cu Angela Moroșanu, Alina Râpanu, Maria Rus, Ionela Târlea, în componență, la CM de la Budapesta, în 2004.

Reamintim, din ștafeta de 4×400 metri, medaliată aseară, în sala la Portland, au făcut parte două atlete din Cluj: Bianca Răzor, care a început atletismul la CSȘ Viitorul Cluj, cu prof. Ana Ille și Andrea Miklos, tot de la CSȘ Viitorul Cluj, unde a fost descoperită de prof. Kanizsay Magdolna.

De remarcat faptul că bronzul de la Portland este prima medalie pentru atletismul clujean la un Campionat Mondial de seniori, medalie reușită de două atlete care nu ajuns încă la vîrsta senioratului. Bianca Răzor este în ultimul an la tineret (va împlini 22 de ani în 8 august a.c.), iar Andrea Miklos este încă junioară II (va împlini 17 ani în 17 aprilie 2016). Ea a fost mezina delegația României la “mondialele” în sală încheiate ieri, în SUA.

De altfel, la cei 17 ani neîmpliniți, Andrea Miklos este cea mai tânără dintre toți cei 20 de atleți români medaliați de-a lungul timpului la Campionatele Mondiale în sală, urmată fiind de ieșeanca Angela Moroșanu, care avea 17 ani și 8 luni în momentul când a luat bronzul cu ștafeta la CM de la Budapesta 2004. La polul opus, cea mai vârstnică medaliată din România la CM indoor de atletism rămâne Maricica Puică, în etate de 37 ani când urca pe podiumul de premiere la Indianopolis 1987.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu