Aurelia Cristea cere evaluarea activităţii Federaţiei Share

Modul cum Federaţia Share pregăteşte evenimentele pentru 2015 când oraşul va fi Capitala Europeană a Tineretului ridică tot mai multe semne de întrebare. Liderul interimar PSD Cluj-Napoca, Aurelia Cristea, îi solicită primarului Emil Boc să prezinte o evaluare a activității federaţiei, pe motiv că implementarea programului pentru anul viitor este în pericol.

Cristea spune că o astfel de evaluare, care să cuprindă și un raport transparent al cheltuielilor Federației, este absolut necesară, ținând cont că mai sunt câteva luni până la începutul anului 2015. De asemenea, Cristea solicită Primăriei să facă publice, în cel mai scurt timp, rapoartele de activitate trimestriale pe care Federația e obligată să le depună la Primărie.

Consider că, în acest moment, implementarea programului care ține de Capitala Europeană a Tineretului este în pericol. Primăria trebuie să se asigure că banii alocați Federației sunt folosiți pentru proiecte pe care tinerii le așteaptă, respectând principiile de transparență în cheltuirea banilor publici. Totuși, constatăm că Primăria și Consiliul Local au alocat sume consistente Federației, dar proiectele lipsesc”, a declarat Aurelia Cristea.

Potrivit acesteia, administrația ar trebui să fie cel puțin îngrijorată de posibilul eșec al implementării programelor și proiectelor care țin de Capitala Europeană a Tineretului. „În Protocolul de colaborare încheiat între Primărie și Federație sunt specificate obligații clare pe care Federația trebuie să le îndeplinească. Printre acestea sunt: crearea de mecanisme financiare sustenabile pentru susținerea proiectelor și structurilor de tineret, afirmarea poziției orașului ca un centru european pentru evenimente, întâlniri și conferințe majore, implicarea comunității locale în activitățile de tineret sau crearea unor oportunități de carieră pentru tineri. Până acum, singurii tineri pentru care s-au creat oportunități de carieră sunt chiar cei puși în fruntea Federației”, a mai adăugat Cristea.

Aceasta a adăugat că Primăria poate verifica activitatea Federației, potrivit protocoalelor încheiate, și are datoria să facă asta. „Riscăm un eșec de proporții, care se va răsfrânge asupra imaginii orașului. Însă cel mai grav semnal este că Primăria nu este capabilă să gestioneze acest proiect în folosul tinerilor și a comunității”, a încheiat Cristea.

Federația SHARE a primit numai în acest an 300.000 de lei de la Primăria Cluj-Napoca pentru implementarea de proiecte și programe pentru 2015. De asemenea,  la sesiunea de urgenţă de depunere de proiecte pentru finanţare încheiată în 20 august Share a solicitat încă 230.000 de lei din totalul de 350.000 de lei disponibili.

Puteti citi o analiză detaliată realizată luna trecută de Transilvania Reporter despre stadiul pregătirilor pentru Capitala Europeană a Tineretului:

https://transilvaniareporter.ro/esential/cluj-napoca-youth-2015-o-capitala-cu-surprize/

https://transilvaniareporter.ro/actualitate/2015-si-2021-un-singur-cluj-doua-proiecte-aproape-paralele/

https://transilvaniareporter.ro/special/drum-lung-spre-capitala-nepromovata-tineretului/

https://transilvaniareporter.ro/esential/cluj-capitala-europeana-lipsei-de-colaborare/

Distribuie:

Postaţi un comentariu