Muzeele oraşului, prin ochii clujenilor

Noaptea Muzeelor reuşeste an de an să scoată din ce în ce mai mulţi clujeni din casă. Dar oare este de ajuns o noapte pentru a deschide apetitul locuitorilor oraşului spre vizitarea constantă a acestora? Sunt destul de atractive muzeele sau ar putea adopta o altă abordare pentru a-şi atrage publicul? În ce măsură intrarea gratuită, strategie ce este practicată în unele oraşe ale lumii, ar reuşi să atragă mai mulţi vizitatori an de an? Transilvania Reporter a discutat aceste aspecte cu mai mulţi clujeni pentru a afla ce părere au aceştia, cât de des vizitează muzeele din oraş, dar şi ce anume i-ar determina să păşească mai des în lumea exponatelor, de multe ori uitate după pereţii instituţiilor care le găzduiesc.

Citiți și: Clujenii nu vor să piardă Muzeul Farmaciei

Alexandra Podaru locuieşte în Cluj de cinci ani, dar recunoaşte că nu a vizitat decât câteva muzee. „Am fost până acum la Muzeul de Artă, la Muzeul de Farmacie şi la Vivariul UBB. Sincer, nu mă atrag foarte mult muzeele din oraş. Nu aş şti să explic exact de ce. Poate nu au ajuns la mine cu un mesaj suficient de atractiv pentru a mă face să ies din casă special pentru asta. La Muzeul de Artă am fost cu câţiva prieteni care au insistat să mergem. Nu am fost nici la Noaptea Muzeelor pentru că am văzut că e foarte aglomerat. Nu înţeleg de ce toată lumea vrea să viziteze muzeele atunci. E gratis, dar şi în celelalte zile preţul unui bilet e destul de mic, din câte îmi amintesc. Poate e o modă, nu ştiu. Nu cred că aş merge mai des nici dacă ar fi intrarea gratuită, dar e doar părerea mea. Poate alţii ar merge, nu ştiu ce să zic”, spune tânăra de 25 de ani, care în prezent lucrează în domeniul IT.

„Am participat la Noaptea Muzeelor. Am vizitat câteva şi chiar mi-a plăcut experinţa, cu toate că a fost destul de aglomerat. Se vede că există totuşi interes în această zonă. În fiecare an, cu această ocazie, parcă muzeele se străduiesc mai mult, se promovează mai mult. Cred că această promovare ceva mai agresivă ar trebuie să se menţină şi pe întreaga durată a anului. Şi poate nu ar fi rău să existe evenimente ceva mai interactive, să încerce fiecare muzeu să ofere ceva diferit, în afară de veşnicile expoziţii. Lumea evoluează, nu mai putem să avem o abordare specifică anilor de dinainte de Revoluţie, dar să ne aşteptăm la rezultate diferite. Trebuie să fim în pas cu tendinţele, să mergem în afară, să vedem ce abordări au alţii şi să venim cu idei ce pot fi implementate şi aici. Există state care fac bani frumoşi din muzee. De ce? Ştiu să le promoveze, să ajungă la public, să îl provoace. În Cluj, din câte ştiu eu, doar Muzeul Etnografic al Transilvaniei face acest lucru. Ştiu că a avut la un moment dat ceva eveniment în cadrul căruia puteai dormi în muzeu. E altceva! Nu cred că intrarea gratuită e o idee bună, pentru că totuși sunt multe costuri”, consideră Răzvan Popa, în vârstă de 34 de ani.

Diana Pojar este clujeancă cu acte în regulă de mai bine de 13 ani. În acest timp a vizitat câteva muzee, printre care Muzeul Satului, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Zoologic, Vivariul din cadrul UBB și Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Între timp a devenit mămică, iar timpul nu îi permite să viziteze atât de multe muzee pe cât și-ar dori.

 „Intrarea nu este o problemă, întrucât taxa este una modică, de trei, cinci lei. Chiar mi-ar plăcea să vizitez mai multe muzee, dacă programul acestora ar fi mai flexibil. Aș putea merge seara, după ora 18:00, de exemplu sau în weekend. Sincer, nu știam de câteva muzee din Cluj, cum ar fi Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie UBB, unde sunt și dinozauri, dar acela are program de la 10:00 la 14:00 de luni până vineri.  Ar fi interesant pentru fetița mea, dar nu am cum sa ajung în acel interval orar. Cred că ar fi benefic dacă muzeele s-ar promova mai mult în cadrul grădinițelor și a școlilor, măcar în cadrul Săptămânii Altfel. Ar fi interesant de văzut Muzeul de Chimie și de asemenea mi-ar plăcea să vizitez Turnul Croitorilor. Am înțeles că sunt anumite exponate și acolo, dar încă nu am ajuns”, spune Diana, tânăra în vârstă de 31 de ani care lucreză în domeniul IT.

Alina Toma are 15 ani. Nu este foarte interesată de activitatea muzeelor, dar cu toate acestea susține că pe unele le urmărește pe rețelele de socializare. „Am dat like la unele pagini și urmăresc acolo ce se întâmplă. Bine, ce îmi apare pe pagină, nu intru eu direct pe paginile lor. Mai sunt activități interesante, dar nu de multe ori nu mă prea atrag. Cel puțin nu atât de tare încât să merg. Unele sunt drăguțe, dar cam atât. Știu că la Muzeul de Istorie, de exemplu este o expoziție 3D, am citit ceva despre ea pe net, dar nu am mers să o vizitez, nu mă atrage”, spune eleva.

„Eu muncesc. Nu am sincer timp să vizitez muzee. Am fost într-adevăr acum în weekend, de Noaptea Muzeelor, la Muzeul Satului. M-am întâlnit cu prietenii la o poveste, la aer curat, ne-am bucurat. Au fost ceva activități drăguțe, cu ceramică, dar noi am mers mai mult așa, de relaxare, nu strict pentru ce se întâmpla acolo. În rest nu am timp de muzee. În weekend doar aș avea timp, dar de multe ori, fac altceva sau ca și acum, evadez în natură”, Cosmin Pascu, 54 de ani.

Distribuie:

Postaţi un comentariu