Birocrația amână redeschidere Ștrandului Municipal

1.500 de metri pătrați de bazine va pune la dispoziția clujenilor Ștrandul Municipal, după finalizarea lucrărilor de modernizare

În Cluj-Napoca și-n împrejurimi găsim cel puțin opt ștranduri, sau locații care oferă între metodele de destindere și posibilitatea îmbăierii. Unele dintre ștanduri s-au modernizat, altele funcționează în același decor de ani de zile. Cum posibilitățile clujenilor de a tria nu prea există, e bine și așa. O poveste aparte este cea a Ștrandului Municipal. Amplasat în centrul Clujului, Ștrandul Municipal stă fără niciun folos de mai bine de un deceniu. În ultimii ani proprietarii terenului și mai mulți dezvoltatori imobiliari au tot încercat să construiască zgârie nori, sau hoteluri, însă, primarul Emil Boc și consilierii locali au refuzat categoric orice colaborare pentru aviz de construcție pentru altă utilitate decât cea de ștrand. În cele din urmă un investitor privat a decis să închirieze terenul în suprafață de peste 12.000 de metri pătrați, să-l curețe, să-l reabiliteze și să-l transforme în cel mai mare loc de relaxare din Cluj. Redeschiderea era programată la data de 1 iunie, însă, birocrația a amânat evenimentul pentru începutul lunii iulie. Nici acest termen nu va fi respectat.

Birocrație, avize și răsturnări de situație

Perimetrul în care a funcționat cândva Ștrandul Municipal risca să rămână pe mai departe neutilizat din cauză că proprietarii terenului aveau de gând să transforme zona într-un complex imobiliar exclusivist. În planurile de dezvoltare ale proprietarilor terenului nu există varianta investițiilor în zone de agrement. Visele de îmbogățire a potențialilor investitori imobiliari s-au lovit însă, de fiecare dată de Planul Urbanistic General al municipiului Cluj-Napoca. Acesta interzice în zona respectivă orice fel de construcții, singurele amenajări permise fiind parcuri sau zone pentru practicarea sporturilor. Și, pe când s-au găsit și investitorii deciși să redea Ștrandul Municipal clujenilor, au apărut și problemele birocratice. Cei ce au închiriat suprafața s-au pus pe treabă și au efectuat lucrări de igienizare care nu necesitau nicio autorizare specială, s-au proiectat rețelele de apă și canal, s-au finisat piscinele. Problema cea mai mare a apărut în momentul în care s-a solicitat avizul de la Ministerul Culturii pentru continuarea autorizării.

„Din punctul nostru de vedere lucrările puteau fi gata într-o lună de zile din momentul începerii igienizării. Asta s-a întâmplat în luna mai. Noi am fi vrut să deschidem cel mai târziu pe 1 iulie, altfel vorbim deja de pierderi financiare însemnate”, spune Mihai Mocanu, reprezentantul companiei investitoare. Deși au primit asigurări că avizul de la Ministerul Culturii nu va întârzia, antreprenorii care și-au propus reactivarea Ștrandului Municipal mai au de așteptat răspunsul final de la Primărie.

„Este o zonă istorică, o zonă protejată și din acest motiv avizul de la cultură încă nu a sosit. Au mai fost niște întârzieri și în livrarea unor pompe de apă, dar noi în continuare păstrăm ritmul lucrărilor și sunt pregătiți să deschidem în cel mult o săptămână din momentul în care toate avizele vor fi la zi”, a mai spus Mocanu. La sfârșitul lucrărilor de reamenajare Ștrandul Municipal va dispune de aproape 1.500 de metri pătrați de bazine. Conform planului ar fi trebuit amplasate în incinta ștrandului și aproape 1.000 de șezlonguri. Suma va fi înjumătățită.

„Cei de la Primărie ne-au atenționat că pentru un număr de, să zicem, 700-800 de șezlonguri ar fi trebuit să amenajăm un anumit număr de locuri de parcare, dar zona nu permite așa ceva. Prin urmare s-a decis reducerea numărului de șezlonguri la 500. Cât despre numărul maxim de persoane ce vor putea fi deservite acesta va fi aproximativ egal nu numărul de șezlonguri, pentru că așa e legislația și trebuie să o respectăm”, a încheiat Mocanu. Din totalul de 12.378 de metri pătrați de teren, aproximativ 5.000 de metri pătrați vor fi amenajați ca spațiu verde, dar investitorii au în plan și o zonă pe care vor fi amplasate 120 de mese, ce vor putea deservi în jur de 500 de clienți.

A fost odată un loc burghez

În ultimii ani, zona în care a funcționat Ștrandul Municipal a căzut în paragină, abandonat de proprietari. Locul este însă, încărcat de istorie și amintiri. Pe bucata de pământ aflată în vecinătatea stadionului Cluj Arena a funcționat un ștrand (baie publică), încă din a două jumătate a secolului al XIX-lea. Polițiștii orașului mergeau să se recreeze în baza de agrement, după care bazinele au fost deschise tuturor cetățenilor. Mulți clujeni își amintesc și azi de baia publică, cunoscută și ca ștrand orășenesc, la începutul anilor ’60.

„Era locul preferat al tuturor clujenilor. Ștrandul era mult mai mare decât acum. Era multă verdeață, era locul în care stăteam de dimineața până seara, pentru că acolo aveai tot ce-ți trebuia. Eu eram copil, dar îmi amintesc că oamenii jucat șah, remy, tenis de masă. Era și un bar de unde ne luam limonadă. Ce mai era un loc burghez. Dar să știți că ștrandul este menționat în documente încă din 1843. Ce vă povestesc eu se întâmpla în anii ’50-’60. Eu mă bucur tare mult să aud că se lucrează și că se vrea redeschiderea ștrandului. Ar fi păcat să rămână în starea în care se găsește de atâta amar de vreme”, povestește istoricul Ucu Bodiceanu. Până în 1990 ștrandul și terenul aferent figura în patrimoniul OJT, iar după 1990 se afla în proprietatea societății Turism Transilvania. Ulterior, societatea s-a privatizat integral, iar, în anul 2004, ștrandul și terenul în suprafață de 12.378 metri pătrați au devenit proprietate a Unita Turism Holding S.A.

1 Comentariu

  1. Tiberiu Matei spune:

    să-mi arate, distinsul Ucu Boduceanu, mie sau, oricui altcuiva, documentele care atestă ştrandul, ca existând, pe acea locație, in 1843 !

Postaţi un comentariu