Eger: eroi, vin roșu și femei frumoase

Piața Dobó István

O vizită în Eger, reședința județului Heves și unul dintre cele 23 de orașe cu rang de comitat din Ungaria, constituie pentru orice turist o pendulare între vechi și nou, între istoria glorioasă și prezent. Oraș al „iubirii de patrie”, datorită rezistenței eroice a cetății conduse de căpitanul István Dobó în fața oștilor otomane de douăzeci de ori mai numeroase, Eger păstrează memoria vie a evenimentelor din 1552 imortalizate atât de frumos de către Gárdonyi Géza în romanul „Stelele din Eger”.

Nu este de mirare că cetatea Eger, situată pe o colină, este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice. Tururile ghidate te poartă prin măruntaiele cetății și-ți prezintă modul în care mica garnizoană de aici a reușit să țină piept mai bine de o lună de zile și să respingă oștile otomane conduse de Ali Pașa, generalul lui Suleiman Magnificul.

Mormântul legendarului căpitan, aflat în sala eroilor, este un punct obligatoriu în turul cetății. În cetate vei vedea ruinele unei catedrale romanice și vei avea parte de o panoramă excelentă asupra orașului.

Egerul a rezistat atacurilor turcești până în 1596, când o garnizoană formată preponderent din mercenari a capitulat în fața unei armate conduse personal de sultanul Mehmed al III-lea. Orașul a rămas pentru următorii 91 de ani în mâinile otomanilor și așa se face că,  dintre clădirile baroce ale centrului istoric, se înalță și acum cel mai nordic minaret turcesc din Europa. Construit din gresie cioplită, cu o înălțime de 40 de metri, a rămas în picioare în ciuda veacurilor scurse. Astăzi este un mic muzeu și unul din punctele de atracție ale orașului. Pentru o sumă modică de 200 forinți (trei lei), curajoșii pot urca cele 97 de trepte.

Însă centrul orașului Eger îl constituie piața Dobó István, o largă piață pavată ce oferă o imagine splendidă asupra cetății. Statuia eroicului căpitan se remarcă prin maiestuozitatea sa. Nu departe, un alt grup statuar evocă lupta dintre unguri și turci. Între cele două statui se află biserica minoriților „Sfântul Anton din Padova” datând din 1758, ce impresionează prin fațada barocă cu inscripția deasupra portalului „Pentru Dumnezeu nimic nu este destul”. Interiorul, decorat în același stil baroc este spectaculos, capelele sunt ornate excesiv.

Basilica arhiepiscopiei, în stil clasicist, este a doua biserică ca mărime din Ungaria și se poate lăuda cu cea mai mare orgă din țară. Catedrala ce datează din secolul al XIX-lea are trei cupole și este decorată cu picturi ale artistului vienez Joszef Donhauser. Sfinții Petru și Pavel, opera artistului Marco Casagrande, păzesc intrarea în basilică. Vitralii de o frumusețe rară oferă o imagine superbă.

[stextbox id=”custom” caption=”Pont Transilvania Reporter” float=”true” width=”300″]Ca să ajungeți la Eger, situat la aproximativ 350 de kilometri de Cluj-Napoca, puteți alege unul din punctele de trecere a frontierei de la Borș sau Valea lui Mihai. În ambele situații, este recomandat să ajungeți la Debrecen, iar de aici pe autostrada M35 spre Budapesta. În dreptul localității Füzesabony se părăsește autostrada, orașul Eger aflându-se la mai puțin de 25 de kilometri.[/stextbox]

Vizavi de impunătoarea catedrală se află o superbă clădire în stil baroc, ce adăpostește Institutul Pedagogic. La etaj se poate vizita biblioteca arhiepiscopală decorată în lemn masiv și cu o superbă frescă pe tavan ce redă ședința consiliului ecumenic ținut la Trient între 1545-1553. Scena este atât de vie și de realist realizată încât ai impresia că toți ochii te urmăresc, în orice colț al încăperii te-ai afla. Pictura aparține lui Ioan Luka Cracker și datează din 1778. Miile de volume, legate în piele și având cotorul ornamentat, stau aliniate cuminți în rafturile mobilierului din lemn de stejar executat între 1778-1780 de către tâmplarul Lotter Tamás. Printre cele apropae 130.000 de volume se află cea mai veche carte din Ungaria (1473) și singura scrisoare a lui Mozart aflată pe teritoriul Ungariei.

Lasă-te purtat pe romanticele străduțe ale orașului, intră în numeroasele crame și vinoteci de aici, admiră impozantele porți de fier forjat, adevărate capodopere din fața palatelor în stil baroc și rococo de pe strada Kossuth. Cea mai faimoasă poartă este cea a Prefecturii, oricine o vizitează rămâne minute bune în fața ei, contemplând complicata dantelărie în fier forjat, opera meșterului Henrik Fazola. Nu departe de aici se află o bijuterie a stilului gotic, Biserica Franciscană.

Egerul este cunoscut în toată lumea și pentru legendarul vin roșu sec numit Egri Bikavér (Sânge de Taur). Legenda spune că mica garnizoană condusă de Dobó István a rezistat asaltului turcilor și datorită vinului roșu pe care-l consumau ungurii și care, prelins pe zalele lor, i-a înspăimântat pe turci, care credeau că aceștia beau sângele taurilor.

Sub oraș se găsesc kilometri întregi de galerii săpate în tuful vulcanic, în care vinul este păstrat în butoaie de stejar. Nu departe de Eger se află o zonă cu multe pivnițe săpate în tuful vulcanic, dispuse circular înconjurând un mic parc cu arbori seculari, în mijlocul căruia se află un imens grătar. Zona se numește Valea Femeii Frumoase (Szépassyonyvölgy). Sunt peste 200 de crame, dintre care 44 deschise și pentru vizitatori. Fiecare te îmbie cu terase frumos aranjate, cu crame decorate în stil rustic și cu vinuri de soi. La loc de cinste este, bineînțeles, „Sângele de Taur”. Fiecare producător are rețeta proprie și știe cum să-și atragă clienții. Desigur, se pot degusta și cumpăra și alte sortimente de vinuri: Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc și multe alte soiuri. Există chiar un trenuleț care face legătura între oraș și această zonă aflată sub zodia zeului Bacchus.

Vinul Egri Bikavér/ „Sânge de Taur” este un cupaj având la bază soiul Cadarcă (ce se cultivă și la noi în zona Minișului), alături de Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Porto și Frâncușă Albă. Din cramele situate în Valea Femeii Frumoase se poate achiziționa vin direct de la producător, prețul unui litru fiind cuprins între 400 și 700 de forinți (6-10 lei). (Text și foto: Mirel Matyas)

Distribuie:

Postaţi un comentariu