Regizorul Cristi Puiu, la TIFF Lounge: „Sieranevada” este un film care va ține departe de sala de cinema pe foarte mulți oameni

Foto: Dan Bodea

Regizorul Cristi Puiu, al cărui film, „Sieranevada”, a fost prezentat în premieră națională la TIFF, după participarea în competiția festivalului de la Cannes, s-a întâlnit vineri după-amiază cu publicul cinefil, în cadrul TIFF Lounge, la o discuție deschisă despre filmul său. Regizorul a explicat, de asemenea și care a fost ideea de la care a pornit în realizarea acestui film, precum și motivul alegerii titlului.

„Am ajuns la acest titlu pentru că am o istorie în spate de om care a făcut filme. Motivul principal pentru care am ales Sieranevada este legat de felul în care ne raportăm noi, la noi înșine și la propria noastră istorie. Punem fel de fel de etichete, pe fel de fel de evenimente și credem că știm, deși nu știm nimic. Există și o rezonanță de western și are ceva care trimite la lumea filmului, alterată însă pentru că așa este și percepția personajelor din film legată de atentatele de la 11 septembrie din SUA, sau legate de Revoluție. În realitate, alegem să credem sau să gândim ca fiind adevărate evenimentele care ne pun la adăpost. Există convingerea nemărturisită că știm cam ce este familia din care provenim, dar nu știm multe despre omul de lângă noi sau despre noi înșine. Era important să prind în titlu acest lucru”, a precizat regizorul Cristi Puiu, mărturisind că regretă în prezent că a fost plecat la Festivalul de la Cannes în anul în care tatăl său s-a stins din viață. „Dintr-o dată Cannes-ul mi s-a părut o prostie, dar de fapt am ales să cred ce mi-a convenit, că tatăl meu, deși era bolnav, nu ar putea muri chiar atunci. Problema este că gândirea se oprește în cazul celor mai mulți pe palierul de confort”, a spus Cristi Puiu la TIFF Lounge, precizând că filmul nu a pornit propriu-zis de la o idee, ci de la o dorință de a face un film despre un eveniment la care a participat, respectiv parastasul de după înmormântarea tatălui său unde a fost provocat la discuții aprinse despre comunism.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Eu percep acest film ca fiind o comedie, la fel cum am perceput și filmul «Aurora». Este un film care va ține departe pe foarte mulți oameni, pentru că relația pe care o are fiecare cu cinema-ul diferă. Dacă pe mine mă interesează mai mult viața decât filmul, voi alege întotdeauna să văd acest tip de filme, dar dacă pe cineva interesează mai mult cinema-ul, sau această lume a filmului, va sta departe de filmul meu”, a precizat Cristi Puiu.

Primirea pe care a avut-o filmul „Sierra Nevada” la Cluj a fost, în cuvintele regizorului, extraordinar de caldă. La finalul proiecției, care a avut loc în sala arhiplină a Casei de Cultură a Studenților, Cristi Puiu a fost aplaudat minute în șir de sute de spectatori, alături de echipa sa. Cu o durată de 177 de minute, filmul se țese în jurul unei familii și a relațiilor dintre membrii ei reuniți în același apartament în urma comemorării unui deces în familie. Personajele sunt toate marcate de propria lor istorie și propria lor suferință. „Am avut un public talentat, foarte primitor. Asta vine la pachet și cu niște riscuri, pentru că dacă ești smintit ajungi să crezi că ești vreo marcă de blugi și nu ești. Tu de fapt ai făcut un film. Că este bine primit, că nu este bine primit, asta e o altă poveste. Că merge la Cannes, că nu merge la Cannes este o altă poveste. Viața nu este făcută din premii și din festivaluri și din filme. Sunt lucruri mult mai importante”, a precizat regizorul Cristi Puiu.

Echipa filmului „Sieranevada”/Foto: Dan Bodea

Echipa filmului „Sieranevada”/Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Regizorul a vorbit și despre contribuția pe care regizorul Lucian Pintilie a avut-o în realizarea filmului „Sieranevada”, în calitate de co-producător. „Noi vorbim despre noul val al cinematografiei românești, dar acest val a început cu Lucian Pintilie. Nu există nici un regizor din noul val care să nu se revendice de la filmul Reconstituirea a lui Lucian Pintilie, fie direct sau indirect. În opinia mea, cinematografia nouă începe în România cu filmul Reconstituirea și continuă cu Secvențe, Croziera, O lacrimă de fată și Moromeții. Acestea sunt filmele care m-au format pe mine. E foarte important atunci când faci cinema într-o limbă, să auzi cinema în limba aia. Sunt filme din Epoca de aur care sună prost în limba română”, a spus Cristi Puiu.

„Dacă ajungi să faci concesii financiare pentru a putea face un film, intri într-o fundătură foarte rapidă și nu mai știi de ce ești acolo. Timpul va alege. Vom vedea în 5-10 ani cam cât de importante sunt filmele acestea românești din noul val, ale mele inclusiv”, Cristi Puiu, regizor

Filmul “Sieranevada”, de Cristi Puiu, va rula în cinematografele românești din 9 septembrie. Lungmetrajul a fost prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes (11—22 mai), în Competiția oficială. În distribuție se regăsesc actorii Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu. Acțiunea din “Sieranevada” are loc la trei zile de la atentatul din redacția ziarului parizian “Charlie Hebdo” și la patruzeci de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să își petreacă ziua de sâmbătă însoțit de tânăra lui soție, în sânul familiei, reunită cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform așteptărilor.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu