Nou record pentru Adrian Ghenie pe piața de artă: 4 milioane de euro pentru lucrarea „The Sunflowers in 1937”

Foto: Sotheby's

Un nou record al artistului Adrian Ghenie a fost înregistrat miercuri seara la Casa de licitații Sotheby’s, în cadrul The Contemporary Art Evening Auction, după ce lucrarea sa intitulată  „The Sunflowers in 1937” a fost cumpărată cu patru milioane de euro. Estimată la o valoare de 500.000-700.000 de euro, lucrarea realizată în 2014 a fost achiziționată la prețul de patru milioane de euro, conform site-ului oficial Sotheby’s.

Lucrarea provine de la Galerie Judin din Berlin și a fost expusă în 2014 în cadrul Berlin Noir, a treia expoziție personală a artistului. De asemenea, tabloul a făcut parte anul trecut și din expoziția de la Centro de Arte Contemporáneo de Málaga, Spania. Conform datelor din catalogul expoziției, «The Sunflowers in 1937» este o extraordinară și monumentală reimaginare a capodoperei lui van Gogh cu referire la evenimentele istorice ale secolului XX. Executată la dimensiuni colosale, 280/280 cm, lucrarea readuce în atenție capodopera lui van Gogh bântuită de actele ticăloase ale Germaniei Naziste. 1937 a fost anul în care regimul nazist a organizat scandaloasa expoziție Degenerate Art la Institutul de Arheologie din Munchen. Gândită de Joseph Goebbels, expoziția ‘Degenerate Art’ cuprindea 650 de lucrări considerate drept insultă la adresa simțămintelor germane. Cu scopul de a educa publicul german împotriva artei moderne, lucrări interzise ale artiștilor de avangardă precum Nolde, Kirchner, Dix, Beckmann, sau chiar lucrări ale unor artiști  străini precum Mondrian, Chagall, sau Kandinsky au fost expuse în încăperi înguste, însoțite de sloganuri ironice și de mesaje propagandistice menite să inflameze opinia publică.

Totul făcea parte dintr-o campanie dusă de Hitler prin care se dorea curățarea Germaniei de cultura denaturată, cu referire la mișcările de avangardă considerate elitiste. Astfel, mii de opere de artă au fost confiscate în perioada 1937-1938 din instituțiile publice din Germania, date la schimb sau vândute, în timp ce lucrările care nu se vindeau pe piața internațională erau arse. Pe lângă expoziția cu cele 650 de lucrări „degenerate” lista lui Hitler a cuprins alte peste 16.000 de opere, inclusiv lucrări ale lui Vincent van Gogh.

Pentru Adrian Ghenie, van Gogh este deosebit de important, se mai precizează în catalog. La vârsta de șase ani artistul ținea sub pernă o pictură din seria de tablouri cu floarea soarelui de Vincent van Gogh,  reprezentată pe coperta unei reviste de artă românești și, mai târziu, Ghenie s-a reprezentat pe sine sub chipul lui van Gogh și a celebrelor sale autoportrete, în lucrări din perioada 2012-2014.

12

Potrivit site-ului news.artnet.com, au licitat pentru lucrarea lui Adrian Ghenie, dealeri precum Hugh Gibson, Thaddaeus Ropac și Michaela de Pury, înainte ca tabloul să fie vândut unui cumpărător asiatic, anonim, care a adresat oferta telefonic.

Adrian Ghenie, cel mai bine vândut pictor român contemporan, s-a născut la Baia Mare în 1977, iar în prezent trăiește și lucrează la Berlin. A absolvit, în 2001, Universitatea de Artă și Design din Cluj, iar în 2005, alături de Mihai Pop, a fondat la Cluj Galeria Plan B, un spațiu dedicat expunerii și cercetării artei contemporane. Din 2008, Plan B și-a deschis un sediu la Berlin. În 2014, tabloul „The Fake Rothko”, al artistului Adrian Ghenie, a fost vândut pentru 1.426.500 de lire sterline (1.778.422 de euro), la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s din Londra. În prezent, Adrian Ghenie este reprezentat de Galeria Pace și are programată o expoziție la Beijing.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu