„Hai în Sat la Operă”: Zece spectacole de operă în zece sate din Cluj

Foto: Dan Bodea

10 spectacole de operă în 10 comunități rurale din județul Cluj, aceasta este propunerea Asociației Culturale „Hai în Sat”, care timp de cinci luni va organiza reprezentații ale Operei Naționale Române, precum și ale Operei Maghiare din Cluj-Napoca în mai multe sate în vederea culturalizării comunităților rurale.

Proiectul este finanțat printr-un grant oferit de Kaufland România prin Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și se derulează pentru prima dată în această formă în România.

Coordonatorul proiectului, Alin Pop, a precizat în cadrul unei conferințe de presă că acest program se va derula în localități apropiate de municipiul Cluj-Napoca ai căror locuitori sunt total lipsiți de orice posibilitate de a participa la un act de cultură. „În 2018 căminele culturale, majoritatea dintre ele renovate, sunt fundamental lipsite de componenta numită cultură. Cu puține excepții, evenimentele din aceste cămine culturale se rezumă la mese după înmormântare, botezuri sau zile de naștere”, a spus Alin Pop.

Scopul principal al proiectului este de a stimula locuitorii din satele respective să participe la evenimente culturale. Evenimentele vor fi organizate cu participanți de la ambele opere clujene. Vor fi implicați soliști care și-au făcut deja un renume, dar și studenți din partea Studioului de Operă „Lya Hubic”.

„O mare parte din repertoriul pe care îl vom interpreta se va concentra în jurul titlului «Lăsați-mă să cânt» al compozitorului român Gherase Dendrino, care a făcut parte dintr-un spectacol de operetă pe care l-am prezentat deja la Opera Națională. Este un titlu cu multe influențe folclorice. Pe lângă repertoriul de operetă vom introduce și lied românesc, momente de musical și arii de operă. Vom avea și momente dedicate copiilor și tinerilor”, a spus solista Iulia Merca, totodată mentor în cadrul „Lya Hubic” Opera Studio.

Foto: Dan Bodea

La rândul său, directorul Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Szép Gyula, a spus că propunerea a fost foarte binevenită în condițiile în care ansamblul pe care îl conduce are mai multe grupuri de operetă.

Fiecare din cele zece evenimente va oferi posibilitatea locuitorilor satelor respective să câștige, prin tragere la sorți, abonamente pentru stagiunile celor două opere. Evenimentul se va derula pe parcursul a cinci luni și va debuta în data de 14 octombrie cu un prim spectacol în satul Suceagu. Un ultim spectacol va fi organizat la sfârșitul lunii februarie 2019. Concerte vor mai fi organizate în Viștea, Mărișel, Aghireșu, Mera, Coruș, Popești, Sâncraiu, Baciu, Beliș/Mănăstireni.

„Nu este exclus ca vremea să ne ridice anumite probleme, dar am ales să desfășurăm proiectul în lunile de iarnă pentru că am luat în calcul ritmul vieții de la țară. Toate evenimentele se vor derula duminica, imediat după încheierea slujbei de la biserică. Conceptul nostru este foarte divers și este gândit să capteze interesul publicului timp de câteva ore. Nu vrem să facem o comparație între acest proiect și evenimente oarecum similare derulate înainte de 1989. Noi mizăm că aici va veni cine își va dori să vină. Și sperăm ca în final să avem circa 1000 de persoane care să fi luat parte la concertele noastre pe parcursul celor cinci luni”, a precizat Alin Pop.

Intrarea la concerte va fi liberă și discursurile politice vor lipsi total de la evenimente. Clujenii care vor dori să ia parte la concerte vor avea la dispoziție mijloace de transport în satele menționate, puse la dispoziție de organizatori.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Nicolae Ton says:

    Buna ziua,
    In duminica aceasta unde, în ce sat, se va derula spectacolul, ,,Hai in Sat la Operă,, as vrea sa particip si eu.

    va rog sa-mi comunicați pe email: nicuton1@yahoo.com
    sau la tel./whatsapp 0744.20.76.18

Postaţi un comentariu