Festivalul Internațional de Carte Transilvania și-a premiat participanții

Foto: Cristina Beligăr

Festivalul Internațional de Carte Transilvania a acordat sâmbătă seara mai multe premii atât invitaților speciali, cât și scriitorilor, colaboratorilor și sponsorilor implicați în festival.

Autoarea Hanne Ørstavik a primit din partea organizatorilor Premiul Cartea care dăinuie, pentru succesul internațional al romanului „Iubire”. Diploma i-a fost înmânată de Sanda Tomescu Baciu, prof. univ. dr., șefa Catedrei de limbi și literaturi scandinave din cadrul Facultății de Litere. Un Premiu pentru Susținerea Festivalului a primit și Excelența Sa Doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Norvegiei în România. Invitatele au mai primit și un cadou tradițional constând în două ii românești. De asemenea Universitatea Babeș-Bolyai a primit un Premiu de Excelență pentru susținerea constantă a festivalului.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Poetul Horia Bădescu, premiat anul trecut în festival, a acordat traducătorului Jean Poncet Premiul pentru traducerea integrală a operei poetice a lui Lucian Blaga în limba franceză. Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, distinsă la rândul său cu un Premiu de Excelență, i-a oferit Premiul pentru cultivarea valorilor Transilvaniei, criticului și istoricului literar, prof.univ. Mircea Muthu, pentru proiectul Repere culturale transilvane. „Este un proiect foarte întins și habar nu am dacă îl voi duce singur până la capăt. Merită să încerci să faci o radiografie a culturii transilvănene de la 1918 încoace, cu atât mai mult cu cât se vor împlini 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România”, a precizat prof.univ. Mircea Muthu.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Ministrul secretar de stat Alexandru Vasile Oprean a oferit Premiul Cartea care dăinuie lui Cornel Constantin Ciomâzga pentru volumul „Lucrarea”. Președinta Uniunii Scriitorilor Filiala Cluj a înmânat Premiul proiecte editoriale fundamentale, cărții Dicționarul Scriitorilor România, coordonat de Mircea Zaciu, Marian Papahagi și Aurel Sasu, la împlinirea a 30 de ani de la topirea primului tiraj de 80.000 de exemplare.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

În acest an, partener al Festivalului de Carte Transilvania a fost și Biblioteca Județeană „Octavian Goga”, directorul instituției, Sorina Stanca acordând Premiul pentru promovarea culturii române în provinciile istorice, acad. Vasile Tărâţeanu din Cernăuți și Premiul pentru editarea cărții românești de către românii din afara țării, Editurilor „Alexandru cel Bun” și „Cuvântul”. Premiul Biblioteca anului a fost acordat Bibliotecii Județene „George Coșbuc”, din Bistrița Năsăud. Diploma a fost ridicată de managerul bibliotecii, pr. Ioan Pintea.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Camera de comerț și Industrie Cluj a oferit Premiul „Cartea jurnalistului” domnului Ovidiu Blag pentru volumul „Supercampionii Clujului”, apărut la editura Colorama. „Sunt onorat că organizatorii s-au gândit să premieze o carte cu caracter sportiv. Este un mare vid din acest punct de vedere pe piață. Eu nu am făcut decât să pun în pagini activitatea unor sportivi emblematici pe care i-a dat Clujul. Este vorba de 38 de profiluri de oameni care au scris istorie și pe care îi recomandă rezultate excepționale”, a declarat pe scena festivalului, jurnalistul Ovidiu Blag.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Ion Cristofor a înmânat Premiul pentru Librăria Anului Grupului Librarium pentru prelucrarea și continuarea vânzării de carte în Librăria Universității. Al doilea premiu anunțat de Ion Cristofor a fost Premiul pentru editarea și promovarea cărții maghiare în România, Breslei Cărții Maghiare din România.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Emil Chendea a fost distins cu Premiul „Alexandru Căprariu-oameni în slujba cărții”, pentru contribuția originală în grafica de carte românească.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

La sfârșitul evenimentului, Banca Transilvania, reprezentată de Nicolae Tarcea, director general adjunct, a primit un Premiu pentru susținerea constantă a festivalului. Tot datorită Băncii Transilvania, clujenii care au trecut sâmbătă după-amiază prin Piața Unirii s-au putut înălța câțiva metri distanță de pământ, gratuit, în nacela unui balon cu aer cald.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

IMG_8382

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu