Excelenţă la Cluj: Actriţa Silvia Ghelan, decorată de Casa Regală

În 25 octombrie, în aceeaşi zi în care Majestatea sa Regele Mihai aniversează 92 de ani, actriţa Silvia Ghelan împlineşte 89 de ani/Fotocopie din "Eseu despre un Actor"

Actriţa Teatrului Naţional din Cluj Silvia Ghelan va fi decorată de Alteţa Sa Regală Principele Radu, în numele Majestăţii Sale Regele Mihai, cu Decoraţia Regală , , Nihil Sine Deo’’, într-un eveniment care va avea loc miercuri, 30 octombrie, la Cluj. “Sunt foarte bulversată în aceste zile, dar şi extrem de fericită. Starea de sănătate nu-mi permite să acord interviuri însă sunt onorată pentru tot ceea ce mi se întâmplă”, a precizat pentru Transilvania Reporter actriţa Silvia Ghelan. Astăzi, 25 octombrie, în aceeaşi zi în care Majestatea sa Regele Mihai aniversează 92 de ani, actriţa Silvia Ghelan împlineşte 89 de ani.

Decorația Regală Nihil Sine Deo este o decorație acordată de Casa Regală a României şi a fost instituită pe data de 30 decembrie 2009 la Palatul Elisabeta. Această decoraţie este limitată la un număr de 200 de membri. Decorația Regală Nihil Sine Deo se acordă:„personalităților marcante din domeniul social, științific, educațional, cultural, spiritual, economic, politic și militar care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanță de înalt nivel”.

Calitatea primă şi foarte rară a actriţei Silvia Ghelan ar fi aceea de tragediană, scrie Justin Ceuca în volumul “Silvia Ghelan. Eseu despre un actor”. Aceasta nu a refuzat comicul, dar nu a fost o interpretă propriu-zisă de comedie. În ceea ce priveşte teritoriul predilect de afirmare şi desfăşurare a Silviei Ghelan, acesta este teatrul psihologic. “Un critic italian, Paolo Emilio Poesio, afirma despre Silvia Ghelan că este o actriţă care posedă o artă şi o ştiinţă teatrală ce se întâlnesc rar.[…] Silvia Ghelan era mereu alta în fiecare rol. Capacitatea sa de metamorfozare, de transgresare a propriului eu este remarcabilă”, notează Justin Ceuca în volumul pe care i-l dedică actriţei în 1998.

Cu Gheorghe Radu şi Constantin Adamovici în "Doamna ministru" de Branislav Nuşici

Cu Gheorghe Radu şi Constantin Adamovici în “Doamna ministru” de Branislav Nuşici

“Actriţa Silvia Ghelan a fost şi rămâne o artistă mare şi îi doresc de ziua ei să aibă sănătate. Din păcate astăzi nu se mai cinstesc actorii la fel cum era înainte, oamenii îi uită, la fel cum îi uită şi teatrele sau oraşele în care ani la rândul au putut fi văzuţi pe scenă. Nici nu mă aştept la mai mult într-o perioadă în care teatrul se mută în tramvai sau coboară în stradă şi într-o perioadă în care pe tineri îi caracterizează superficialitatea”, a precizat pentru Transilvania Reporter actorul Dorel Vişan.

Silvia Ghelan s-a născut în data de 25 octombrie 1924 la Cluj şi este absolventa Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică din Cluj, cel înfiinţat în 1919, după Marea Unire. A devenit angajata Teatrului Naţional din Cluj la 1 ctombrie 1948 şi este pensionată din oficiu la 1 februarie 1985. Debutul său a avut loc în 1949, într-o piesă pentr copii, „Scufiţa roşie” de Evghenii Şvarţ. Prima sa apariţie într-un rol consistent a fost Wanda din „Gaiţele” de Al. Kiriţescu. Următorul rol de referinţă a fost Vidra din „Răzvan şi Vidra” de B.P.Haşdeum, în 1956. Actriţa a fost şi director al Teatrului Naţional din Cluj, funcţie pe care a împărţit-o cu regizorul Victor Tudor Popa şi cu actorul Valentino Dain, de la 1 septembrie 1971 la 14 iunie 1972. O perioadă culminantă pentru actriţa Silvia Ghelan poate fi situată între anii 1966-1970, nu numai prin numărul mare de roluri interpretate, ci şi prin varietatea şi „greutatea” acestora: Doamna Clara din „Vlaicu Vodă” de Al. Davila, Veta din „O noapte furtunoasă” de I.L Caragiale, Leonie din „Părinţii teribili” de Jean Cocteau, Anna Petrovna din „Nefericitul Platonov” de A. P. Cehov, Olga din „Trei surori” de A.P. Cehov etc. Printre regizorii cu care a lucrat actriţa se numără: Otto Rappaport, Vlad Mugur, Aureliu Manea, Dorel Vişan, Mona Chirilă.

În existenţa ei de zi cu zi, evenimentele nu au fost multe, însă şi care au fost, au fost dureroase, ceea ce ea numeşte “restriştile de care viaţa nu m-a iertat” şi care i-au “sculptat chipul şi sufletul în cutele dramaticei suferinţe”.

Cu Aurel Vizitiu şi George Gherasim în Steaua fără nume de M. Sebastian/Fotocopie din "Eseu despre un actor"

Cu Aurel Vizitiu şi George Gherasim în Steaua fără nume de M. Sebastian/Fotocopie din “Eseu despre un actor”

„Fiinţa Silviei Ghelan se dezvăluie în viaţă şi pe scenă, dar păstrează mereu ceva ascuns, nedescoperit, care formează misterul existenţei ei, al alchimiei sale. De care suntem mereu atraşi, pe care nu-l uităm niciodată”, Justin Ceuca

Distribuie:

Postaţi un comentariu