Comunitatea maghiară din Cluj, ofensată de patinoarul amplasat în jurul statuii lui Matia Corvin. Care este răspunsul organizatorilor Târgului de Crăciun

Foto: Dan Bodea
eepurl.com

Fostul viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Horváth Anna, solicită luarea de poziție a autorităților cu privire la amplasarea patinoarului, ca atracție principală a Târgului de Crăciun din Piața Unirii, în jurul statuii lui Matia Corvin. Aceasta aduce în discuție legalitatea instalării patinoarului artificial și consideră un act sfidare față de reprezentanța politică și comunitatea maghiară, faptul că nu s-a făcut nici o informare sau discuție prealabilă privind „inovația” propusă de primărie.

În acest an, organizatorii Târgului de Crăciun din Piața Unirii au venit cu un concept nou care presupune amplasarea patinoarului din piață, pe o suprafață de circa 800 de metri pătrați, în jurul statuii lui Matia Corvin. Construcția patinoarului a început deja și va fi pregătit pentru deschiderea oficială a târgului în data de 24 noiembrie.

Foto: Dan Bodea

Alexandra Crăciun, coordonatoare marketing și comunicare a Târgului de Crăciun din acest an, a declarat pentru Transilvania Reporter că totul se desfășoară cu acordul Primăriei și că, pe de altă parte, nu s-a dorit în nici un caz ofensarea comunității maghiare.

„Dimpotrivă, avem în plan realizarea unor parteneriate media cu ziarele maghiare sau cu asociații maghiare care să desfășoare activități în cadrul târgului. În plus, avem exemple în lume cu situații similare, respectiv în Cologne/Köln, unde patinoarele sunt amenajate în jurul unor statui. Patinoarul în jurul statuii este un concept pe care l-am propus noi, ca organizatori, pentru a-i oferi o altă poziție față de anii anteriori. Noi considerăm că este o formulă mult mai dinamică. Este o practică internațională pe care am adaptat-o și noi. Statuia va fi delimitată de patinoar și putem asigura că nu va fi deloc afectată”, a precizat Alexandra Crăciun.

În imaginea de mai jos, pusă la dispoziția noastră de organizatorii Târgului de Crăciun din Cluj-Napoca, se poate vedea modul în care va arăta amenajarea pieței cu ocazia târgului, respectiv cum va fi delimitat patinoarul de statuie.  

 

Koln/Germania, un exemplu elocvent al modului în care patinoarul din cadrul unuia dintre târgurile de tradiție de Crăciun din Europa a fost amplasat în jurul unei statui

„Rugăm insistent o luare de poziție hotărâtă și promptă a Comisiei de Monumente Istorice, a Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania, respectiv a celorlalte foruri de specialitate, în legătură cu legalitatea instalării patinoarului artificial-construcție provizorie, ce se preconizează a înconjura ansamblul statuar Matia Corvinul. Pe de altă parte considerăm un act sfidare față de reprezentanța politică și comunitatea maghiară, faptul că nu s-a făcut nici o informare sau discuție prealabilă privind “inovația” propusă de primărie”, transmite Horváth Anna într-un mesaj pe pagina personală de Facebook.

Târgul de Crăciun din Cluj va primi în acest an o nouă viață printr-un concept concretizat într-o aranjare diferită a spațiului din Piața Unirii și o abordare diferită a activităților și evenimentelor care se vor desfășura acolo începând cu data de 24 noiembrie. Organizatorii promit un „târg ca la carte” care va aduce multă bucurie pentru toți cei care îl vor vizita până în ultima zi din an.

Citiți mai multe despre Târgul de Crăciun din acest an în articolul următor:

Târg de Crăciun „ca la carte”: Patinoar în jurul statuii lui Matia și familia cosmopolită în centrul activităților

Postaţi un comentariu