Artă în curtea școlii, la start: Cinci artiști stradali vor picta Școala „Octavian Goga” din Mănăștur

Lucrare în curs de execuție realizată de IRLO la Școala „Octavian Goga”/ Foto: Cristina Beligăr

Proiectul „Artă în curtea școlii” care s-a numărat printre cele 15 proiecte câștigătoare înscrise în procesul de bugetare participativă desfăşurat în anul 2017 de Primăria Cluj-Napoca, fiind o iniţiativă care propune promovarea şi popularizarea artei stradale, se află în faza de execuție.

Astfel, Școala cu clasele I-VIII „Octavian Goga” din cartierul Mănăștur este prima care beneficiază de acest proiect după ce comisia de evaluare și selecție formată în cadrul Primăriei a luat în considerare mai multe școli de pe raza municipiului. Înainte de a-și da acordul cu privire la pictarea pereților școlii pe care o conduce, directorul Darius Chiș a văzut lucrările propuse de artiști.

 „Copiii sunt atât de încântați încât e greu să îi stăpânim să îi lase pe artiști să picteze în liniște. Trăiesc la maxim acest moment. Le-am făcut un traseu care să nu îi pună în vreun fel în pericol având în vedere că avem foarte multe schele instalate. A fost cea mai bună decizie să fim parte a acestui proiect. Culorile dau lumină școlii. Dacă copiii sunt fericiți, profesorii sunt fericiți. Este simplă ecuația în școala noastră. Schelele sunt instalate, pe copii i-am organizat și nu ne mai rămâne decât să ne bucurăm de picturile superbe la care lucrează artiștii”, a declarat Darius Chiș pentru Transilvania Reporter.

Potrivit reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca, în acest moment proiectul „Artă în curtea școlii” este un proiect-pilot, urmând ca în anii următori, în funcție de feedback și de reușita lui, să fie implementat și în alte școli din municipiu atâta timp cât va exista deschidere din partea directorilor instituțiilor de învățământ și din partea elevilor.

Lucrare în curs de execuție realizată de IRLO la Școala „Octavian Goga”/ Foto: Cristina Beligăr

Lucrare în curs de execuție realizată de IRLO la Școala „Octavian Goga”/ Foto: Cristina Beligăr

Având exemplul orașului Sibiu care în ultimii patru ani, prin intermediul Sibiu International Street ART Festival, a reușit să acopere cu picturi murale pereții a 16 școli, Cluj-Napoca a devenit la rândul lui un oraș deschis unor astfel de inițiative. Principala miză a proiectului dincolo de a scoate arta din spațiul ermetic al muzeelor și galeriilor, este de a inspira elevii și locuitorii din cartiere cu mesajele pe care lucrările le transmit și de a crea, astfel, prilej de conversație și dezbatere cu privire la importanța artei în spațiul public. Un precedent pozitiv în acest sens a fost creat cu cele trei tramvaie ale Companiei de Transport Public care au prins culoare în ultimii doi ani datorită artiștilor stradali Kero, Ocu și Irlo.

O componentă esențială a proiectului „Artă în curtea școlii” o reprezintă recompensa financiară pe care o primesc artiștii care vor realiza lucrările, lucru care se întâmplă destul de rar atunci când sunt angajați în proiecte în spațiul public și un bun început de a schimba mentalitatea potrivit căreia artiștii creează doar din plăcere. Proiectul beneficiază de un buget de aproximativ 16.000 de euro care acoperă cheltuielile de execuție și onorariile artiștilor.

În următoarea săptămână patru artiști stradali din România și un invitat internațional vor picta pereții Școlii „Octavian Goga” având ca temă de inspirație jocul și universul copilăriei în general:

Waone: 26 septembrie – 8 octombrie

Lost: 26 septembrie – 03 octombrie

Irlo: 24 septembrie – 28 septembrie

Kero: 24 septembrie – 28 septembrie

Ocu: 24 septembrie – 28 septembrie

Waone Interesni Kazki este un artist din Ucraina cunoscut la nivel internațional prin lucrările sale de inspirație suprarealistă și prin ilustrațiile care trimit la lumea basmelor. Artistul pictează murale din anul 2004 peste tot în lume.

În ceea ce-i privește pe artiștii români, aceștia sunt patru dintre cei mai reprezentativi artiști stradali din România. Ocu și Kero Zen au realizat la nivel local, în 2017, pictura murală Omul Micro Macro Cosmos în curtea spațiului industrial de pe strada Horea, nr.33, considerată atunci cea mai mare pictură murală din România, iar tramvaiele pictate de ei pot fi văzute zilnic circulând prin oraș. În plus, sunt implicați în diverse proiecte naționale și internaționale, de curând luând parte la proiectul Băile Culturale Herculane în cadrul căruia au pictat pereții unei grădinițe din stațiunea Băile Herculane.

La rândul său, Irlo, este autorul unui desen pictat pe un tramvai din Cluj. Pe lângă lucrări de mari dimensiuni, printre care controversata pictură murală (Sfântul Gheorghe ucigând balaurul) realizată pe o clădire din Piaţa Sf. Gheorghe din Bucureşti, pe care împreună cu Obie Platon și Kero a fost nevoit să o şteargă din cauza presiunii bisericii, artistul a mai pictat până în prezent tramvaie în Timișoara, unul dintre ele în cadrul celui mai longeviv festival de street art din România, Timișoara International Street Art Festival.

Lost.Optics este un artist al cărui stil poate fi descris ca post-graffiti, cu influențe din arta digitală. Îi place să experimenteze și să se folosească de geometrie în arta lui, fiind atras de suprafețele și texturile pereților și zidurilor din spațiile industriale.

Foto: Cristina Beligăr

[stextbox id=’custom’]

Waone

Lucrarea artistului Waone pleacă de la ideea de transmitere a informației. Cartea este reprezentată ca fiind sămânța roditoare din care crește copacul cunoașterii, copac care se transformă într-un personaj ce transmite cunoștința mai departe printr-un joc. Cele două personaje reprezentate dansează și se joaca în timp ce informația se transmite în cel mai ușor și plăcut mod de la o generație la alta. Este viziunea artistului asupra modului interesant în care copiii văd informația nouă și cât de fantastic și ușor este percepută ea.

Ocu

Lucrarea rezprezintă diversitatea și lumea colorată și creativă văzută prin ochii unui copil.  Inspirată de versuri din poezia “Copiilor” de Octavian Goga, am creat un univers jucăuș și plin de potențial, în care fiecare personaj, în culoarea sa, plutește în marea de informații și idei, construindu-și un drum propriu. Am ales culoarea de fundal albastru intens pentru că simbolizează libertate, imaginație, intuiție, inspirație, expansivitate, sensibilitate, încredere, sinceritate, inteligență, înțelepciune, dar și din cauza comparației făcută de Octavian Goga  între ochii copiilor și “raza nopților albastre”. Numele lucrării este un alt vers din această poezie care descrie pe scurt întreaga lucrare, “Zburdălnicia voastră sfântă”.

Lost

În cadrul acestui apel de proiecte am propus două schițe pentru jurizare, ele ilustrând același concept- joc, culoare și formă. Asemenea unui algoritm, muralul este conceput ca ansamblu de acțiune a liniei și a formei dominat de jocuri optice ce imprimă ansamblului o permanentă mișcare. Spațiul se evidențiază prin jocul plastic al elementelor decorative conferind compoziției echilibru stabil, dar nu static.

Kero

Lucrarea „Oglinda” face o legătură între lumea copiilor și universul imaginației lor prin prisma oglindirii în propria lor conștiintă (privitul în oglindă-conștientizarea sinelui), sugerând evoluția-transformarea. Locația dă o încărcătură academică în demersul autocunoașterii lor prin simbolistica școlii-învățătura omului încă de pe primele trepte în drumul vieții. Estetic, lucrarea face o trecere – legatură între personajele desenate de către artista Ocu (în dreapta peretelui) cu personajele artistului din Kiev, Waone. În acest fel se conturează o metamorfoză a individului prin învățăturile asimilate pe tot parcursul vieții lui într-o compoziție coerentă formata din lucrările celor trei artiști.

Irlo

„Lansarea programelor interspațiale”

Jocul a stârnit întotdeauna interesul ­­­­­gândirii umane. Jocul celebrează viața. Intenția lui este aceea de a obține o mulțumire psihică pentru jucător. Platon spunea: ,,fiecare om trebuie să-și trăiască viața, jucând cele mai potrivite jocuri”.  Arta e „marele joc” pe care omul îl joacă în planul imaginației. Prin ea artistul poate sa le  inspire și celorlalți posibile jocuri. Jocul meu în aceasta compoziție e multiplu și deschis la noi interpretări din partea privitorului. Pornind de la tema dată (Joaca), m-am gândit la libertatea permisă într-un joc, sfidarea gravitației, plutire în aer, zborul spre aspirații înalte. O joacă serioasa, inițiatică care conștientizează procesul devenirii. Vreau sa cred că în general personajele mele sunt în același timp atât comice cât și grave. Acțiunea lucrării mai poate fi interpretată și ca o pistă de lansare. Școala  reprezintă de fapt acest rol în viețile noastre. Cadrul cosmic în care e plasata acțiunea, reprezintă ceva de dincolo de timp și universal valabil pentru toți și toate.

[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Ioan Dore says:

    Laudabila aceasta initiativa de catre Primaria Cluj Un plus de frumusete si voie buna inspirata din asa zisa pictura stradala la Octavian Goga..

Postaţi un comentariu