Aplicația unor programatori din Cluj, cumpărată de NASA și folosită pe Stația Spațială Internațională

Echipa Softland/Foto: Dan Bodea

Backup4all, o aplicație dezvoltată de o echipă de programatori din Cluj rulează de câteva zile pe laptopurile echipajului Stației Spațiale Internaționale (ISS- se află la 400 de km distanță de Pământ), după ce în urmă cu un an NASA (Agenția Spațială Americană) a cumpărat mai multe licențe de pe site-ul aplicației.

Aplicația creată de programatorii clujeni de la Softland face backup pe mai multe destinații, inclusiv în rețea sau în cloud (Google Drive, Dropbox, Microsoft OneDrive, Amazon S3, etc) și oricine o poate instala pentru a-și proteja datele fără a avea cunoștințe foarte avansate cu privire la procedurile de backup.

Foto: nasa.gov

 „În ianuarie anul acesta am primit un mail de la NASA în care ne spuneau că și-ar dori să instaleze Backup4all într-un mediu foarte securizat, fără acces la internet. Ne-au explicat că modalitatea noastră de activare nu va funcționa în environment-ul lor și atunci am aflat că vor să instaleze aplicația pe Stația Spațială Internațională. A urmat o lună întreagă de teste și configurații pentru ceea ce aveau nevoie și în 31 mai a început să fie utilizată. Astfel, acum rulează pe opt laptopuri de pe Stația Spațială Internațională”, a explicat Lóránt Barla, din partea companiei Softland. 

Echipa care a realizat aplicația este exclusiv din România, respectiv din Cluj și lucrează la această aplicație din anul 2003, în prezent ajungând la versiunea a șasea. Aplicația este vândută în toată lumea, însă niciodată clujenii nu s-au gândit că vor avea un client așa important. În momentul în care Lóránt Barla, le-a dat vestea colegilor săi, emoția a fost una generală.

Foto: Dan Bodea

„Cei de la NASA au cumpărat aplicația de pe site-ul nostru ca orice client normal. Nici măcar nu am știut. Poate mai avem și alți clienți la fel de importanți dar nu știm. Ar fi avut și alte opțiuni pentru că este destul de mare concurența pe partea de backup. De ce au ales aplicația noastră?Pentru că li s-a părut că este cea mai bună soluție pe care o pot configura conform nevoilor lor. Noi avem plugin-uri pentru mai multe soft-uri, adică îți alege plugin-ul și el face back-up la toate configurațiile pentru softul respectiv. Avem și un editor de plugin-uri și am înțeles că ei și-au făcut pentru soft-urile lor plugin-urile și au funcționat din prim. Probabil de aceea ne-au ales”, a mai precizat Lóránt Barla.

Ca firmă, Softland funcționează din 1999, la început desfășurând activități de outsourcing. Din 2002 însă, echipa s-a concentrat să dezvolte și să vândă propriile programe. În prezent, Softland are 13 angajați care se ocupă inclusiv de marketing, relația cu clienții și vânzări.

„În afară de acest soft de backup mai avem și un soft de crearea de PDF care se numește NOVA PDF și pentru care avem și clienți instituționali, inclusiv în Australia unde s-a răspândit cel mai mult. Backup4all este mai complicat de folosit să zicem într-o companie cu 2000 de calculatoare, dar în cazul firmelor care au 50-100 de calculatoare, sau mai puține, poate fi folosit fără probleme”, au mai precizat programatorii clujeni. Majoritatea clienților produselor pe care ei le pun la dispoziție sunt din afara țării pentru simplul fapt că utilizatorii români nu sunt obișnuiți cu achiziționarea software-urilor de pe internet și preferă să cumpere de pe raft, pe suport fizic.

Foto: Dan Bodea

În prezent, clujenii de la Softland se pregătesc să scoată versiunea șapte pentru Backup4all, mai adaptată la tehnologia cloud, care va cuprinde 27 de destinații de cloud.

„În ceea ce îi privește pe clienții noștri de la NASA, mai comunicăm profesional cu ei și dacă vor avea nevoie de suport, pot conta pe ajutorul nostru. Dar, de regulă, Backup4all se configurează și își face back-up automat fără să fie nevoie de altă interacțiune cu dezvoltatorii”, a precizat Lóránt Barla.

Denumirea aplicației, atunci când au creat softul în 2002, au ales-o pentru că avea rezonanță, dar și pentru că domeniul „.com” era disponibil. 

Distribuie:

Postaţi un comentariu