Andras Farkas demisionează din Federația SHARE printr-o scrisoare. Ce se întâmplă cu proiectul „Cluj-Capitală Europeană a Tineretului 2015”?

Andras Farkas și-a dat demisia din Federația SHARE (Foto: Dan Bodea)

La doi ani și două luni distanță de la crearea nucleului Federației Share, unul dintre organisemele de implementare a proiectului Cluj-Capitală Europeană a Tineretului 2015, președintele și unul dintre principalii artizani ai proiectului, Andras Farkas, si-a anunțat demisia prin intermediul unei scrisori deschise, astfel că „Youth 2015” rămâne fără principalul său artizan.

În aprilie 2012, într-o conferinţă susţinută la Primărie de, pe atunci, primarul interimar Radu Moisin, Clujul îşi anunţa intenţia de a intra în competiţia pentru dobândirea distincţiei de Capitală a Tineretului pentru 2015. Iniţiatorul proiectului era Grupul Pont, fondat de Andras Farkas. În toamna aceluiaşi an, Andras Farkas şi Florin Moroşanu, unul preşedintele Grupului Pont, celălalt preşedintele Asociaţiei Cluj-Napoca 2021 anunţau că oraşul a câştigat titlul, vestea trezind de îndată interesul a 31 de ONG-uri care au început o colaborare cu Grupul PONT, dând astfel naștere Federației SHARE. La inițiativa grupului Pont au coalizat imediat 31 de ONG-uri, multe dintre ele gestionate de asociaţiile studenţeşti din oraş şi astfel a luat naștere Federaţia Share.

După ce în urmă cu două luni, la conducerea federației intra și președintele OmniPass, Bogdan Buta, în calitate de director exceutiv, lucrurile au început să o ia la vale în interiorul Federației, chiar dacă Andras Farkas declara la acea vreme că atribuțiile sale și ale lui Bogdan Buta vor aduce de fapt un plus în activitatea organizației. Totul a culminat cu demisia lui Farkas, anunțată de acesta prin intermediul unei scrisori deschise adresată colegilor de echipă, în care omul în mare parte responsabil de câștigarea de titlului de Capitală Europeană a Tineretului în 2015, își anunță retragerea din orice „funcție, mandat executiv sau de orice gen în Federația SHARE Cluj-Napoca”.

„Nu mai vreau să fac limbo”

Farkas susține că proiectele realizate de el și Grupul PONT nu vor fi afectate de demisia sa și spune în scrisoare că o colaborare mai este posibilă în baza unui contrat bine stabilit, altfel demisia este una certă, fără cale de întoarce din motive concrete. Cu toate acestea demisia lui pare să aibă legătură cu o scădere bruscă a standardelor în interiorul proiectului, fapt care l-a determinat pe Farkas să spună că „ în primul și în primul rând nu doresc să fiu într-un limbo, dar exact așa mă simt în ultimele luni”.

„Decizia mea a fost luată ca urmare a evenimentelor și deciziilor din ultimele două luni, care împreună luate m-au adus la acest moment de cumpănă. Printre acestea pot enumera incapacitatea mea de convingere asupra importanței fundamentelor strategice înainte de toate, primirea unei sarcini pentru un an de a forma instituțional și strategic Rețeaua Capitalelor Europene a Tineretului în Bruxelles, dar și concretizarea unor proiecte și parteneriate concrete ale Grupului PONT pentru proiecte din cadrul Cluj2015, Capitala Europenă a Tineretului. La acestea se mai adaugă și vârsta de (aproape) 35 de ani precum și dorința de a lucra într-un mediu în care pot să lucrez proactiv pentru proiecte și rezultate (rețeaua capitalelor și Grupul PONT cu proiectele sale majore)”, explică Andras Farkas în scrisoare trimisă în cursul zilei de marți, 10 iunie.

Cu toate acestea, potrivit spuselor lui Farkas, demisia sa nu va afecta în niciun fel proiectul Youth 2015, plecarea sa fiind singulară. Astfel, proiectele pentru care Federația SHARE a obținut deja finanțare de aproxiamtiv 2 milioane de euro vor continua și nu vor pleca o dată cu Farkas.

„Eu am o abordare mai strategică și cred că pot fi mai util pe partea de realații internaționale și pe unele contexte care se leagă de Capitala Culturală unde pot ajuta cu expertiză. Proiectele rămân în derulare, în niciun caz nu vor fi afectate. Eu nu sunt o instituție și lucrurile vor continua fără mine, în mod total normal.  Noi, federația, ajutam și alte organizații să primească finanțare și astfel să se consolideze astfel încât puterea este mai extinsă.Nu cred că proiectul este în pericol pentru că nu stă într-un picior. Avem sute de colaborări, cred că avem suficientă capacitate managerială în primărie și ONG-uri și oricum demisia mea nu înseamnă că mâine plec din oraș pentru că acest proiect este pentru mine ca un copil”, a declarat Farkas pentru Transilvania Reporter, în ziua în care demisia sa a intrat în vigoare.

Grupul PONT, „tatăl” proiectului Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015

Grupul PONT, al cărui președinte este Andras Farkas este poate unul dintre cele mai importante mecanisme care au avut ca rezultat final aducerea la Cluj a titlului de Capitală Europeană a Tineretului în anul 2015.

„În cele 30 de luni de la începerea procesului de candidatură pentru Capitala Europeană a Tineretului, Grupul PONT și-a asumat acest proces și a investit cam toate resursele sale pentru această cauză. Am stricat o bucată de mașină, am investit in alta, am pierdut șase oameni pentru că nu ne-am putut susține financiar, pentru că ne focusam numai și numai pe tot ceea ce se leagă de Cluj2015.Cred că fără Grupul PONT nu ar fi existat acest titlu pentru Cluj. Desigur, au fost alte multe sute de contribuții, dar cred (scriu asta public pentru prima dată pe parcursul celor 30 de luni), că fără Grupul PONT astăzi încă nu aveam nimic. Și pentru acest lucru sunt foarte mândru de acel mic colectiv, care lucrează cu o loialitate pe care puțini și-ar asuma-o în realitatea noastră”, spun Farkas în scrisoarea lui.Chiar dacă grupul se retrage, retragerea nu este, din nou, una definitivă și irevocabilă.„Grupul PONT va continua să creeze și implementeze proiecte concrete în contextul Cluj2015. Aceste 10-12 proiecte proprii vor avea o imagine proprie, strict conectată și la Capitala Europeană a Tineretului, printre acestea fiind BP Tineret, Pașaportul pentru Cluj, Competițiea europeană webEU, și alte concepte ale căror pregătire a început deja[…].Grupul PONT va lucra în continuare pentru îmbunătățirea imaginii Clujului la nivel european prin proiecte proprii, parteneriate internaționale, dar și pentru profesionalizarea sectorului ONG în general și de tineret în special. Avem expertiza de a face acest lucru”, se arată în scrisoare.

Dincolo de faptul că Grupul PONT va rămâne aproape de proiectul Cluj-Capitală Eruopeană a Tineretului, membrii organizației vor fi activi și în ceea ce privește tentativa Clujului de a obține distincția de Capitală Culturală a Europei în anul 2021.

„Totodată Grupul PONT va începe să lucreze și pentru interesul candidaturii pentru Capitala Culturală Europeană 2021. În primă fază vom încerca să identificăm măsuri prin care putem ajuta această nouă cauză,  iar după aceea vom decide cum putem fi utili acestei cauze, care încetul că încetul se aproprie de asemenea de primul moment culminant”, mai spune Andras Farkas în scrisoarea adresată colegilor săi.

Colaborarea este însă condiționată de Andras Farkas care vorbește în scrisoare despre „bază contractuală foarte clar definită și reevaluată” care va fi necesară în cazul în care partenerii vor considera oportună o continuare a parteneriatului, deci implicit de păstrare a proiectelor realizate de Federație.

„Dacă nu se consideră oportună,  desigur acceptăm și acest fapt. Ne vom muta [n.r membrii echipei din Grupul Pont] din biroul „capitalei” până la sfârșitul săptămânii pentru că nu considerăm justificată prezența noastră acolo”, a mai anunțat Andras Farkas care și-a subliniat demisia semnându-se cu formula „Andras, persoană fizică”.

 

 

[stextbox id=”custom” caption=”Ce urmează pentru Andras Farkas după demisie?”]„Este un pas înainte. Voi lucra în continuare pentru Rețeaua Capitalelor Europene a Tineretului în Bruxelles, unde voi avea rolul de consolida această rețea în următoarele 12 luni. Eu nici nu mai pot fi considerat tânăr și asta este o condiție. Cred că este important și faptul că doresc să mă ocup de Grupul PONT unde am mai multe proiecte concrete în acest context al candidaturi la titlul de capitală europeană a tineretului, unde avem deja finanțări. Cred că este o decizie de bun augur din care toată lumea are de căștigat”, a declarat acesta pentru Transilvania Reporter.[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu