4000 dintre cele mai frumoase cărți din lume pentru copii, într-o singură bibliotecă cu acces gratuit, în apropiere de Cluj

O cameră luminoasă și primitoare, 4000 de cărți și protectoarea lor. O persoană extrem de jovială care te întâmpină cu un zâmbet larg și senin. Bianca Mereuță este printre puținele persoane din România, dacă nu chiar singura, care și-a transformat o parte din locuința de familie într-o bibliotecă cu cărți pentru copii, deschisă gratuit pentru cei care vor să se bucure de ea. Efortul său este răsplătit doar de prezența micilor cititori în bibliotecă și de gândul că băiețelul ei va crește într-un mediu în care cărțile primează. În rest, răsplata nu a fost niciodată una financiară. Biblioteca se află în comuna Florești, la 10 kilometri de Cluj.  

Bianca Mereuță/Foto: Arhiva personală

Bianca Mereuță/Foto: Arhiva personală

Bianca a deschis biblioteca dintr-o zbatere proprie, după ce în 2015 a trecut printr-o experiență care a făcut-o să își reconsidere foarte multe lucruri în viață. Incertitudinea că poate nu va mai trăi să își vadă băiețelul crescând a făcut-o să se gândească la moștenirea pe care o va lăsa micuțului și cărțile au fost o alternativă care ar fi putut contribui la formarea lui. Din fericire, lucrurile au luat o întorsătură mult mai favorabilă și planul inițial s-a transformat în ceea ce este astăzi o bibliotecă privată deschisă oricărui copil care dorește să-i cunoască tainele.

Aproape concomitent cu deschiderea bibliotecii Bianca a inițiat în mediul online și grupul Ce le citim copiilor, unde în jur de 30.000 de persoane se informează zilnic cu privire la cele mai recente apariții de carte pentru copii. Recomandările pe care le face Bianca sunt întotdeauna bine documentate și fac trimiteri la cărți pe care le are în bibliotecă și care sunt speciale prin diferite criterii pe care ea le-a avut în vedere atunci când le-a achiziționat. Nu promovează pe grup cărți care nu se ridică la un anumit standard de calitate. Cărți esențiale de ficțiune sau nonficțiune, în română, în engleză sau în alte limbi, cărți rare, pentru diferite grupe de vârstă, povești minunate despre care puțin se vorbește, sau cărți ilustrate cu talent de mâini profesioniste, oferta este foarte largă.

Bianca Mereuță și-a investit în bibliotecă o mare parte din banii pe care îi economisise într-o etapă a vieții care astăzi nu o mai reprezintă. A fost o etapă în care își dedica cea mai mare parte a timpului afacerii pe care o coordona, respectiv unei firme specializate pe strategii de comunicare.

„Am citit mult când eram mică, îmi citea atât mama, cât și bunicul meu, mai ales din Biblie foarte mult. Apoi în școală și în liceu am citit normal, ca orice adolescent, dar întotdeauna preferam cărțile pe anumite tematici și mai puțin cărți de beletristică. Mai târziu, m-am specializat la Universitatea Babeș-Bolyai pe publicitate și pe marketing, am urmat un master la București pe PR și mi-am deschis o firmă pe strategii de comunicare care s-a extins în câțiva ani foarte mult. Am început de la zero afacerea, dar cu timpul am ajuns să coordonez proiecte de sute de mii de euro. Mi-am dat seama însă că a fost o perioadă foarte obositoare pentru mine, care m-a consumat mult. Practic, mi-am petrecut toată tinerețea în hoteluri și în birouri”, povestește Bianca.

Foto: Arhiva personală

Foto: Arhiva personală

Când a venit pe lume Alex, fiul ei, Bianca a redus activitatea firmei până în momentul în care a decis să își dedice timpul aproape exclusiv educației și formării lui, în paralel cu „administrarea” bibliotecii și a grupului de pe Facebook. A început să se documenteze tot mai mult cu privire la edituri internaționale de top specializate pe carte pentru copii și a descoperit o mulțime de cărți extraordinare pe care și-a dorit să le aducă în bibliotecă. A mai descoperit și că în momentul în care faci o ilustrație manuală o poți duce la desăvârșire numai prin mâna ta, pe când un calculator îți dă multiple opțiuni. Ca urmare, a învățat să aprecieze cu atât mai multe cărțile ilustrate manual și să își dorească să îi descopere pe autorii lor, chiar dacă aceștia se află pe cealaltă parte a Globului.

„În jur de 90% din cărțile din bibliotecă sunt cărți achiziționate din fonduri proprii, dar au mai fost câteva edituri, cărora le-am promovat cărțile pe grup și în schimbul acelor promovări mi-am ales câteva cărți din oferta lor. La început am avut patru rafturi de cărți și toată casă îmi era plină de cutii. Așa că împreună cu soțul meu am cumpărat lemne, le-am vopsit și am construit biblioteca. După ce am ordonat toate cărțile eram pregătită să deschid și biblioteca pentru cei care doreau să o consulte. Acest lucru s-a întâmplat anul acesta, înainte de 1 iunie, când am înțeles că degeaba îmi cresc un copil minunat, care să le știe pe toate, dar care nu are cu cine să vorbească și să împărtășească atâta informație. Astfel, am început să chem și alți copii, să vină să le citesc povești”, precizează Bianca.

Din păcate, aceste câteva luni de când a deschis biblioteca au făcut-o pe Bianca să conștientizeze o realitate tristă.

„Trăim un fenomen interesant. Părinții admiră foarte mult în online ce faci, dar realmente, gratuit, sau pe bani, uneori le este greu să se deplaseze până la bibliotecă. Grupul pe Facebook crește, dar procentul de oameni care vin la bibliotecă rămâne constant. De obicei vin cinci copii, dar au fost zile și când nu a venit nimeni. Mă așteptam ca în vacanță să vină mai mulți, dar nu a fost așa. Din toamnă, însă, m-am decis să îmi schimb strategia și voi face întâlniri tematice. De exemplu, luna aceasta vreau să promovez cărțile ilustratoarei Shirley Hughes, să le citesc copiilor și în engleză și în română. Mi-am mai propus să fac întâlniri cu autori, poate și câteva ateliere și astfel să îi atragem pe micii cititori”, declară Bianca.

La un moment dat poate biblioteca va ajunge în grădinițe, spune Bianca Mereuță, sau poate va deveni un fel de bibliotecă ambulantă. Oricum ea colaborează deja cu câteva grădinițe unde merge și le citește povești copiilor. Totul depinde, însă, de contextul politic și social din România.

„Dacă ar merge bine lucrurile în țara asta mi-aș face o asociație dar așa, stau în așteptare. Am derulat proiecte de sute de mii de euro și știu ce înseamnă asta, dar sunt precaută î privința dezvoltării proiectului cu biblioteca pentru că mi se pare nesigură situația în România. Stau în standby, fără să am o entitate juridică și ajut oamenii atât cât pot. Din păcate, uneori, încă ești judecat sau privit cu suspiciune dacă faci ceva pentru cei din jur fără să ceri ceva în schimb. Ce scopuri ascunse să am? Îmi doresc ca în jurul copilului meu să fie copilași care nu vorbesc doar despre Ben 10 și despre ultra promovatele branduri comerciale, ci care să vorbească și despre o poveste cu dragoni sau despre Magnus și leul nopții, personaje minunat construite”, spune Bianca.

Foto: Arhiva personală

Bianca este convinsă că nu se va mai întoarce la ceea ce a făcut în etapa anterioară a vieții sale. Capitolul acela este încheiat. Cât mai are de trăit și-a promis că nu își va mai petrece timpul în birourile altor oameni convingându-i că trebuie să facă schimbări în ei înșiși, ca să le meargă bine anumite lucruri. Va continua să se formeze în domeniul cărții pentru copii și să inițieze proiecte care să fie în concordordanță cu creșterea copilului ei. Astfel, pentru a populariza și mai mult ceea ce a achiziționat până acum în materie de carte pentru copii, și-a propus să scaneze toate cărțile din bibliotecă. Deja a scanat în jur de 600 de volume, pe care le va prezenta pe grupul Ce le citim copiilor.

„Nu scanez fiecare pagină, doar atât cât să înțeleagă părinții despre ce este vorba în cartea respectivă. Am cărți extraordinare despre care nu știe nimeni. Cum am stat multă parte din viața mea în jurul graphic designerilor, pot să spun că am învățat mule de la ei și voi încerca să prezint într-o formă plăcută informații esențiale despre autori, ilustratori, personaje”, declară Bianca.

Un moment important pentru biblioteca pe care o are acum a fost pentru Bianca vizita la Bologna (Italia), în luna aprilie, unde a avut loc cel mai mare târg internațional de carte pentru copii, cu cei mai mari autori și ilustratori a lumii. Acolo a avut ocazia să intre în contact cu literatura asiatică pentru copii și să își dorească să vadă astfel de cărți și în librăriile din România.

„Eu vreau să vadă părinții că există carte de foarte bună calitate pentru copiii lor. Librăriile aduc ce li se cere, ce se vinde, iar părinții nefiind informați, de mule ori, nu știu ce alegeri să facă. Studiile spun că în fiecare zi trebuie să îi citești unui copil 30 de minute pentru a-l obișnui cu lectura. Nu cred, însă, că există părinte care să îi citească zilnic copilului. Sunt zile când eu nu îi citesc deloc băiețelului meu, sau zile în care citim împreună și 30 de cărți. Am avut perioade în care două luni de zile am citit aceeași carte. Fiind o fire orientată spre matematică și aplecată pe studierea psihologiei Montessori, la început mă interesa să am enciclopedii pentru băiatul meu. Apoi, pentru grupele mici de vârstă am început să judec cărțile după ilustrație. Cu cărțile de ficțiune mi-a fost mai greu și mi-a trebuit mai mult să identific ce este cu adevărat valoros, dar am descoperit povești minunate”, povestește Bianca Mereuță.

Foto: Arhiva personală

Foto: Arhiva personală

Cu fiecare carte pe care o descoperă, Bianca simte că își retrăiește copilăria, iar biblioteca este modul său de a se autovindeca și contribuția luminoasă pe care o aduce în toată incertitudinea care ne înconjoară. Din strategic planner, marketer și copywriter, cu peste 15 ani de experiență în crearea și comunicarea de branduri, Bianca Mereuță este astăzi o protectoare a cărților și a poveștilor minunate ascunse în paginile lor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu