Sondaj IRES/ 85% dintre români se declară patrioți și sărbătoresc Ziua Națională alături de familie

În prag de 1 decembrie, românii sunt mai patrioți decât de obicei și descoperă alături de familii dragostea față de țară. Conform unui sondaj realizat de Institutul Regional de Evaluare și Statistică (IRES), 85% dintre respondenții unui studiu realizat în data de 29 noiembrie se declară patrioți convinși, considerând că patriotirmul încă mai este o valuare actuală.

Ziua națională a României este considerată importantă de majoritatea românilor și este sărbătorită alături de familie sau prieteni. Astfel, 87% dintre respondenți spun că Ziua Națională a României este o sărbătoare importantă pentru familia lor, în timp ce 77% dintre cei chestionați cred că 1 decembrie este data potrivită pentru a marca Ziua României. În replică, 11% sunt de părere că ziua națională ar trebui sărbătorită în 24 ianuarie, iar 6% indică data de 23 august drept cea mai potrivită pentru această sărbătoare.

Românii sunt familiști convinși, 68 % dintre aceștia dclarând că vor sărbători alături de familie și/sau prieteni. Doar 38% dintre respondeți vor merge la evenimentele care au loc în localitățile din țară, în timp ce 30% vor celebra momentul prin arborarea steagului României. Un sfert dintre participanții la studiu  spun că de ziua națională obișnuiesc să plece în excursii.

Chiar dacă suntem obișnuiți să auzim la tot pasul de români care abia așteaptă să trecă granița în Vest, în ajunul Zilei României, respondenții sunt mai moderați, doar 15% dintre participanți regretând că s-au născut în spațiul carpat-odanubiano-pontic, în timp ce trei sferturi dintre respondenți  au dezaprobat ideea. Astfel, 85% dintre respondenți se declară patrioți și doar 58% dintre cei chestionați consideră că patriotismul este o valoare actuală.

patriot 2

Românii vor unirea cu Moldova

Același studiu IRES relevă faptul că trei sferturi dintre români se declară de acord cu unirea Republicii Moldova cu România. Aproape o treime dintre participanții la studiu cred însă că majoritatea cetățenilor moldoveni nu sunt de acord cu unirea țării lor cu România, iar o cincime spun că românii nu sunt de acord cu unirea țării noastre cu Republica Moldova.

64% dintre respondenți au auzit despre declarațiile președintelui Traian Băsescu potrivit cărora ”următorul proiect politic pentru România, după NATO și UE este unirea cu Republica Moldova”, astfel că 63% dintre participanții la sondaj au o părere bună și foarte bună despre această declarație, în timp ce 20% au o părere proastă și foarte proastă.

Peste 70% dintre respondenți sunt de acord cu declarația Președintelui României conform căreia ”acum e oportun să o spunem, avem acest obiectiv, dacă vor vrea moldovenii, am spus-o la Chișinău. Sunt convins că dacă la Chișinău va exista un interes unionist,  România va spune da”.

Că vrea UE, că nu vrea, să vină chinezii

Recenta vizită a delegației chineze la București nu îi lasă reci pe români care consideră proiectele cu finanțare din partea Chinei sunt oportune pentru România, în ciuda opoziției din partea UE.

Aproape trei sferturi dintre cei chestionați – 73% – sunt de acord cu decizia României de a promova investiții majore finanțate de China. După multe experiențe cu investiții străine eșuate, românii sunt rezervați cu privire la investițiile chineze în România: jumătate dintre respondenți cred că aceste proiecte se vor realiza parțial, 19 cred că se vor realiza în totalitate, iar 17% cred că aceste nu se vor realiza

În ceea ce privește poziția Uniunii Europene cu privire la investițiile chineze din România, părerile sunt împărțite: în timp ce 46% dintre respondenți cred că UE s-ar opune acestora, 41% cred că acest lucru nu s-ar întâmpla. Totuși, 63% dintre respondenți cred că România ar trebui să continue proiectele cu finanțare din partea Chinei în ciuda unei posibile opoziții a Uniunii Europene.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu