Surpriza din Pădurea Transilvania

Budesti_impadurire b05

Sâmbătă, 22 martie, a avut loc cea mai mare acțiune de împădurire organizată de Tășuleasa Social în Transilvania: 10 hectare de salcâm și frasin plantate la Budești, doar în câteva ore! Cu această plantație numită Pădurea Transilvania, Asociația Tășuleasa Social a ajuns la 109 hectare plantate prin voluntariat. Dealtfel, acum s-a procedat ca și în alte dăți, Tășuleasa Social a făcut anunțul prin voluntarii săi, pe site-ul organizației și pe facebook, cu două săptămâni în urmă, iar surpriza cea mare a fost că mii de tineri din toată țara au dorit să vină, astfel încât s-a ajuns în situația de a fi refuzați pentru că nu erau destule autobuze și nici unelte.

„Ne-am bucurat enorm să-i vedem. Noi suntem copleșiți de entuziasmul lor, sunt tot mai mulți tineri voluntari, dacă anul trecut la ultima plantare am avut 300 de oameni acum am avem peste 1400 de înscriși! Este o creștere imensă și aș vrea ca și alții să organizeze așa ceva pentru că iată: se poate!” spune Alin Ulhmann Ulșeriu, președintele Tășuleasa Social.

În dimeneața zilei destinate plantării, la Budești au sosit tinerii voluntari veniți de peste tot, unii cu autocare speciale, alții cu mașini proprii, alții cu trenul sau cu bicicletele. Budești a devenit pentru o zi mai populat decât a fost el vreodată.

Plantarea a avut loc pe terenul primăriei Budești, iar Vasile Codrea, primarul comunei a explicat pentru Transilvania Reporter de ce a vrut Pădurea Transilvană la el pe deal. „Aveam în gând treaba asta de când eram mic, mărturisește primarul, mi-am propus să pun păduri pe dealurile noastre. Îmi aduc aminte că într-o zi de vară, când aveam vreo șase ani, au venit bătrânii satului să o ajute pe mama la fân pentru că se iviseră norii de ploaie. După ce au terminat de strâns fânul s-au așezat obosiți, s-au uitat pe cer și au zis: se duc norii, iar ne ocolește ploaia, dacă nu avem și noi pădure! Mie mi s-au lipit vorbelea stea în minte și ani la rând în zilele secetoase la asta mă gândeam. Când am ajuns primar mi-am propus în primul rând să împăduresc dealurile. Le mulțumesc celor de la Tășuleasa Social și Băncii Transilvania pentru ajutor, dar mai ales le mulțumesc tinerilor, copiilor care și-au luat din timpul lor liber și au venit să lucreze pentru noi. În fața lor, jos pălăria!”.

Cei mai mulți voluntari, tineri, familii cu copii, elevi și studenți au fost din Cluj. Adela este studentă la arhitectură în Cluj și a decis să lucreze pentru Tășuleasa Social și să participe la plantare „pentru că trebuie să facem ceva și pentru viitor nu numai pentru prezent. Și aici clădim, clădim o pădure!” De la aproape toate liceele din Cluj au fost elevi la Tășuleasa Social, unii singuri, alții aduși de profesorii lor, vechi voluntari în asociație.

Din sat au mai venit: preotul, directorul școlii, nenea Alexandru care are 83 de ani cu doi nepoți ai săi din Bistrița și foarte puțini săteni. Iar la sfârșitul plantării au venit oficialitățile: președintele Consiliului Județean Bistrița, ministrul Doina Pană și directorii de bănci. Ca să-și facă poze.

P.S.: Un amplu reportaj despre fenomenul Tășuleasa Social veți putea citi in revista Sinteza, numărul 4.

Foto credit: Dan Bodea

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu