Ministrul Mediului aruncă gunoiul pe Tişe

Foto: Dan Bodea

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, luni, la rampa de gunoi de la Pata Rât, că niciunul dintre cele şase depozite de deşeuri din judeţ nu este conformă şi că situaţia este inadmisibilă: „Niciun depozit din judeţul Cluj nu este conform, sunt şase şi toate neconforme. Deşeurile din judeţul Cluj s-au plimbat prin toată ţara, la Alba, la Bihor, la Odorheiul Secuiesc, oriunde, dar numai depozitarea lor într-un depozit conform nu s-a făcut. Sunt foarte întârziaţi cu punerea în aplicare a SMID-ului, au avut bani din fonduri europene pentru perioada 2007 – 2013, proiect care s-a fazat, nu s-a finalizat. Depozitul ar trebui să finalizat în 2020. Le voi face astăzi grafic de lucrări celor de la Consiliul Judeţean Cluj şi vom veni în fiecare lună, alţii au făcut absorbţii de sute de milioane de euro, acesta de ce nu se poate face? De ce să punem sănătatea populaţiei în pericol? De ce nu sunt în stare responsabilii de aici, începând de la Primăria Cluj-Napoca şi de la CJ Cluj? Este inadmisibil. Să vedem dacă plouă cum toate deşeurile sunt în stradă. Clujul are situaţia cea mai grea, cea mai urâtă şi nu ştiu ce judeţ o să îşi mai permită să primească deşeurile din judeţul Cluj”.

Ea a mai spus că va fi foarte drastică cu toate instituţiile Ministerului Mediului de la Cluj dacă nu-şi îndeplinesc atribuţiile.

„Am vrut să vedem ce se întâmplă cu depozitul de la Pata Rât, pentru că este o pată neagră pe toată zona aceasta de plin centru al Ardealului şi este inadmisbil, a depăşit cu mult ceea ce se întâmplă la Braşov. (…) Este inacceptabil ca fiecare clujean, fiecare român, să plătească pentru o proastă gestiune a banului public din cauza celor de la judeţul Cluj. Ne interesează siguranţa cetăţeanului. (…) Vreau să văd cu ce soluţie vine CJ Cluj, dar vreau să fie una sustenabilă, pertinentă şi rapidă. (…) Este inadmisbil, am tras un semnal de alarmă din momentul în care vremea rea a început să apară”, a mai spus ministrul Mediului.

Graţiela Gavrilescu, însoțită de specialiști din cadrul ministerului, a verificat, luni, modul în care autoritățile județene gestionează situația depozitelor de deșeuri. De asemenea, ea a avut discuţii, la Prefectura Cluj, cu autoritățile județene și cu reprezentanții instituțiilor de mediu din județ, ai DSP Cluj, ai ADI Cluj-Napoca și ai ABA Someș-Tisa privind problema depozitului de deșeuri Pata Rât dar și alte aspecte importante de mediu.

Postaţi un comentariu