USAMV Cluj a inaugurat un centru de cercetări horticole de peste 60 de milioane de lei

ICHAT a fost început în 2010 și a costat aproximativ 62 de milioane de lei, fiind cea mai mare investiție de până acum a USAMV (FOTO: Dan Bodea)

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj a inaugurat luni Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei, un proiect științific în valoare de 62 de milioane de lei care va avea spaţii dedicate principalelor domenii horticole, despre care Dacian Cioloș a spus că „ar trebui să contribuie la relansarea agriculturii românești”.

Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei, cu o suprafaţă desfăşurată de 9.732, 70 mp, este cel mai mare institut de acest profil din țară. Structura sa, dispusă pe 4 etaje, cuprinde 46 de laboratoare de cercetare, 23 spaţii depozitare care deservesc în mod direct aceste laboratoare, 35 de birouri ale cercetătorilor – mici laboratoare de diseminare şi prelucrare date, o sală de conferinţe pentru diseminarea rezultatelor cercetării, biblioteca şi baza de date, un centru de valorificare a cercetării, sere interioare pentru cercetare aplicată, precum și alte spaţii tehnice şi administrative necesare funcționării.

La eveniment a fost prezent și premierul României, Dacian Cioloș, care a declarat că această investiție, alături de alte centre de cercetare din România, ar trebui să contribuie la relansarea agriculturii Românești.

„Vă încurajez să mergeți mai departe și cred că generațiile viitoare de dezvoltare economică în toate domeniile nu vor putea trece peste aportul IT-ului, iar la Cluj există un potențial extraordinar. Sunt convins că și în agricultură, IT-ul poate revoluționa acest domeniu și insist pentru că la Cluj există potențial și poate fi valorificat. Ceea ce veți face aici și ce se întâmplă în alte universități de științe ale vieții din țară, ar trebui să contribuie la relansarea cercetării agronomice românești. Cercetarea fundamentală este esențială și România are mult de recuperate. Avem nevoie mai ales pentru ca potențialul din agricultură să fie valorificat și trebuie să trecem la o nouă etapă a dezvoltării agriculturii și a horticulturii. Sunt țări care ne-au luat-o înainte, inclusiv în domeniul horticulturii, dar nu trebuie să ne luptăm să recuperăm decalajul, ci trebuie să inovăm, să trecem la o nouă etapă și să avem curajul de a face lucruri pe care alții nu le-au făcut. Putem contribui la evoluția în domeniu și vă îndemn să nu vă gândiți să recuperați decalajul față de țările vecine, ci cum am putea face altceva față de ce au făcut ei.  Este foarte important ca această investiție, dincolo de aportul didactic, să se regăsească în camp și în producția horticolă. Sunt convins că lăsând frâu liber capacității de inovare, veți găsi modalități prin care școala agronomică să marcheze noi puncte, iar această generație să își aducă contribuția la creșterea economică. Guvernul va fi alături de cei care vor să inoveze”, a mai spus Dacian Cioloș.

ICHAT are o suprafaţă desfăşurată de 9.732,  70 mp,   dispusă pe patru etaje (Foto: Dan Bodea)

ICHAT are o suprafaţă desfăşurată de 9.732, 70 mp, dispusă pe patru etaje (Foto: Dan Bodea)

Cioloș a mai declarat că institutul de cercetări horticole al USAMV reprezintă un model pentru modul în care un proiect poate fi început de un guvern și continuat de un altul, catalogând acest lucru ca fiind o dovadă de normalitate.

„Este un institut care crează infrastructura necesară pentru universitate, pentru clujeni și nu numai, ceea ce este un lucru foarte bun pentru agricultura din România. Îndrăznesc să sper că această investiție va depăși granițele Clujului. Admir evoluția din acești ani în infrastructura educațională și de cercetare. Pot să spun că USAMV nu mai seamănă cu ce am lăsat eu aici în 1994. Am urmărit evoluția ei și îi felicit pe cei care au contribuit. Salut faptul că avem un proiect care arată capacitatea de colaborare și capacitatea de a asigura continuitate de la un guvern la altul și asta arată că intrăm într-o stare de normalitate”, a explicat premierul României, Dacian Cioloș.

Institutul reprezintă un centru modern de cercetare, cu spaţii dedicate principalelor domenii horticole, care să poată găzdui activităţi diversificate de cercetare la standarde moderne, organizarea de conferinţe, participarea la activităţi şi evenimente naţionale şi internaţionale pe teme de cercetare.

„Dotarea institutului cu echipamente şi tehnică de înaltă clasă, care răspunde standardelor naţionale şi internaţionale în domeniu,  are o contribuție importantă la creșterea capacității de cercetare a USAMV Cluj Napoca, prin dezvoltarea infrastructurii de CD şi atragerea de tineri şi de specialişti de înaltă calificare”, spun reprezentanții universității.

Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt studenţii, masteranzii, doctoranzii, postdoctoranzii, actualii şi viitorii cercetători ştiinţifici din USAMV Cluj Napoca, precum şi cadrele didactice ale USAMV Cluj Napoca,   dar și alți cercetători, din ţară sau din străinătate, participanţi la programele de cercetare derulate în cadrul unor proiecte naţionale și internaţionale, fermierii și intreprinderile de profil, în calitate de beneficiari ai consultanţei şi rezultatelor cercetărilor (reţete, control calitate, monitorizare activitate etc), institutele și staţiunile de cercetare cu profil horticol.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu