Un prim cireș japonez din cei 100 oferiți cadou Clujului a fost plantat în Parcul Central

Foto: Pagina de Facebook Emil Boc

Vineri, 26 octombrie, la Cluj-Napoca a fost plantat primul dintre cei 100 de cireși japonezi oferiți cadou Clujului de Asociația Sakura din orașul japonez Matsuyama. Cireșii japonezi au ajuns la Cluj în luna februarie și au fost amplasați într-un solar de carantină în cadrul Staţiunii de Cercetări Horticole Cluj-Napoca, urmând a fi plantați conform recomandărilor specialiștilor, la finalul perioadei de aclimatizare, care durează în mod obișnuit cca. 3 ani. Cireșul plantat vineri a trecut perioada de carantină, numărându-se printre cei cinci aduși în anul 2014.

Cireșul Japonez („Sakura”) este un simbol al prieteniei, reprezentând în cultura japoneză renaștere, prospețimea unui nou început, frumusețe și speranță.

Primul cireș a fost plantat în Parcul Central de primarul Emil Boc împreună cu prof. univ. Fumito Shimizu de la Universitatea Ehime din Matsuyama, Japonia.

La eveniment au participat și au luat cuvântul dl Takahiko Watabe – însărcinat cu afaceri externe a.i. al Ambasadei Japoniei în România, dl Masatoshi Sugimori – prorector al Universităţii Ehime, dl Fumito Shimizu – prof. univ. la Universitatea Ehime, reprezentant al delegaţiei japoneze, dl Minoru Kadota – preşedintele Asociaţiei Sakura, dl Radu Şerban – Ambasador al României în Japonia în perioada 2012-2016, dl Călin Rus – prorector Universitatea „Babeș-Bolyai” și prof. dr. Rodica Frentiu, directorul Departamentului de limbi asiatice al Universității “Babeș-Bolyai”.

Foto: Pagina de Facebook Emil Boc

De asemenea, au fost prezenți membri ai delegației nipone aflată la Cluj cu ocazia Simpozionului Internațional „20 de ani de studii japoneze la Universitatea Babeș-Bolyai”.

În cadrul evenimentului a fost prezentat volumul aniversar „Relaţii diplomatice şi culturale româno-japoneze”, precum și expoziția documentară cu aceeași temă. A fost organizată totodată, o expoziție de caligrafie japoneză.

Postaţi un comentariu