Răsadurile din serele USAMV s-au vândut ca pâinea caldă. Vedeta, soiul de tomate Inimă de bou

Foto: Dan Bodea

Clujenii s-au înghesuit încă de dimineaţă la serele Universităţii de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca pentru a cumpăra din zecile de mii de răsaduri scoase astăzi la vânzare. Mai tineri sau mai în vârstă, oamenii au avut răbdare să stea chiar şi câte două ore la coadă că să obţină răsaduri din soiuri româneşti. Cum era de aşteptat cea mai mare căutare au avut-o roşiile şi, în special, soiul Inimă de bou, care s-a şi epuizat în circa cinci ore de la deschidere.

În total USAMV a scos la vânzare răsaduri de tomate – soiurile Inimă de bou, crețe şi de Buzău (circa 30.000 de răsaduri în total), ardei gras roșu, galben și kapia (1.500 de fire), vinete (1.000), gogoșari (500), țelină (500), ardei iute (300), dar și plante aromatice – busuioc, salvie, mentă, oregano (în total 300 de fire).

Toate răsadurile sunt plantate individual, în ghivece, din semințe românești, iar prețul unic pentru fiecare răsad este de 1,20 lei. De asemenea, plantele aromatice se vând preţul de 6 lei ghiveciul.

„La răsadurile de tomate în această primăvară avem trei soiuri tradiţionale, Inimă de bou, de Buzău şi roşii creţe, care au pieliţa subţire, sunt zemoase şi foarte dulci. La plantele aromatice, pe lângă ce am pus acum la vânzare, la sfârşitul lunii mai urmează să pregătim şi răsadurile de cimbru, cimbrişor, leuştean, tarhon. De asemenea, pentru cei care sunt interesaţi am putea pregăti răsaduri de varză de toamnă, răsaduri de brocoli şi  conopidă”, a precizat inginerul Florica Măniuțiu, care se ocupă de sera de legume din cadrul USAMV.

Răsadurile sunt puse în ghivece nutritive de 7 centimetri, ceea ce permite ca plantarea lor să se facă într-un interval de circa două săptămâni de la cumpărare. Acestea se plantează când temperature de afară  permite acest lucru. „Încă nu este chiar perioada cea mai propice pentru plantare pentru că diferenţa de temperatură dintre noapte şi zi încă este mai mare. Aşa că ar fi de preferat cel puţin vinetele şi ardeioasele să se planteze după 5 mai, dar roşiile pentru că sunt mai puţin pretenţioase se pot planta chiar de acum, chiar dacă în prima fază nu se vor dezvolta foarte mult”, a mai spus aceasta.

Despre cel mai dorit soi din această primăvară, roșia Inimă de bou, inginerul spune că este foarte dorit pentru gustul său foarte bun. ”Soiul acesta de tomate a fost foarte dorit într-adevăr. Are gustul foarte bun, roșiile sunt mari, sunt roșiile pe care le mâncam la bunicii noștri. În plus are randament mare și se folosește cu succes și la făcutul de bulion sau pastă de roșii. Dar vreau să subliniez că și celălalt soi pe care îl avem noi la vânzare are roșii cu gust foarte bun. Soiurile românești tradiționale omologate sunt foarte potrivite pentru culturile oamenilor, în grădină. Ei nu doresc hibrizi, dar cred că fac o confuzie între hibrizi și plante modificate genetic. Într-adevăr există o diferență de gust între soiurile tradiționale și hibrizi. Hibrizii sunt folosiți în sere pentru producția mare pentru că sunt mult mai rezistenți”, a explicat inginerul Florica Măniuțiu pentru Transilvania Reporter.

Răsadurile și…patriotismul

Clujenii care au venit să cumpere răsădurile din soiuri româneşti încă din prima zi spun că preferă aceste soiuri pentru că sunt mai gustoase şi din…patriotism.

“Cumpăr soiuri româneşti că sunt mai bune, ne plac mai mult. Şi sunt ale noastre, deci şi din patriostism. Nu am grădină mare, doar aşa mai mult de hobby. Am luat roşii inimă de bou, sper să ne placă, nu am luat până acum niciodată, dar sper să fie bune. Am mai luat busuioc, oregano şi mentă”, a spus o clujeancă ce ieşea cu plasele pline de răsaduri din seră.

O altă clujeancă ce stătea la coadă răbdătoare de mai bine de o oră, spera să mai prindă şi ardei, unde numărul de răsaduri disponibil era mult mai mic. “Aş vrea roşii şi ardei, dacă vor mai avea pe când ajung eu la rând. Îmi plac soiurile noastre, sunt mai bune, mai gustoase şi sunt de-a noastre. Alta dată când am fost nu am mai apucat aşa că acum am zis că vin din prima zi. Avem o grădină de 30 de ari şi legumele ocupă destul loc în ea”, a spus aceasta.

Dacă la sera de legume forfota era in toi, în sera vecină, la flori situaţia era mult mai calmă, deşi şi aici clujenii mai încă au o multitudine de flori disponibile din care pot alege, atât pentru terasele sau balcoanele lor, cât şi pentru grădini.

“Am produs anul acesta plante decorative ca begonia, godetia, dalie, salvie, busuioc, clienţii au de unde alege. Sezonul de producere a răsadurilor de flori s-a încheiat, iar acum vindem ce avem până se epuizează. Lumea a fost interesată mai ales că sunt plante care rezistă atât plantate în sol în faţa casei cât şi în jardiniere pe balcoane sau terase. Toate au fost alese astfel încât să reziste la condiţiile de la noi, nu necesită condiţii special”, a precizat Gelu Moldovan, laborant la disciplina Floricultură în cadrul USAMV.

Galerie foto: Dan Bodea

02W0A4828 02W0A4773 02W0A4805 02W0A4813 02W0A4823 02W0A4830 02W0A4826 02W0A4774 02W0A4777 02W0A4780 02W0A4783 02W0A4791 02W0A4793 02W0A4797 02W0A4802 rasaduri sere usamv
<
>

 

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu