Investiție de două milioane de euro pentru un hub de medicină dentară la Cluj-Napoca

Foto: Dan Bodea

A-ți găsi un medic dentist nu mai trebuie să țină de noroc. Trebuie să ai unde să îți rezolvi problemele dentare indiferent de momentul pe care tu, ca pacient, îl alegi. Cu această convingere a plecat la drum în urmă cu șapte ani un medic stomatolog din București care deține astăzi o rețea de clinici dentare pe care vrea să o dezvolte printr-o nouă unitate la Cluj-Napoca.

În România, stomatologia a primit terapia de șoc după 1990 când a fost privatizată complet fără nici un fel de strategie sau direcție. Ca urmare, stomatologia în ziua de astăzi este o piață foarte fragmentată cu o populație de medici dentiști de circa 17.000 și 12.000 de cabinete. În 2016, doar în Cluj erau înregistrate 220 de firme care prestau servicii stomatologice, fără cabinetele medicale individuale.

Foto: Dan Bodea

„Pe vremea când nu exista tehnologie foarte avansată, nu era nicio problemă să ai un singur medic dentist din copilărie până deveneai adult. În ziua de astăzi, stomatologia este împărțită pe specializări cu diferite grade. Vă dau exemplul implantologiei orale în care este implicat într-o primă etapă medicul competent în implantologie orală, apoi medicul chirurg dento-alveolar și nu în ultimul rând medicul chirurg maxilo-facial. Vorbim deja de trei specialiști și aceasta este doar o etapă în procesul de reconstrucție. Ce vreau să spun este că piața de servicii stomatologice are nevoie de o adunare a specialiștilor în același loc. Asta propunem noi. Să creăm niște hub-uri de medicină dentară care să reunească tehnologie de top și specialiști care să o aplice. În România avem încă probleme legate de igienă dentară, de educație în acest domeniu. În urmă cu trei ani am început un proiect de educație prin canalele media disponibile. Încercăm să combatem fenomenul de fake news și de mituri în stomatologie care pleacă de la lipsa de înțelegere a oamenilor când vine vorba de sănătatea lor dentară”, a precizat pentru Transilvania Reporter medicul Ionuț Leahu, fondatorul rețelei de clinici dentare Dr. Leahu și antreprenor part-time.

Cel mai mare hub cu servicii stomatologice din regiune

În urmă cu șapte an Ionuț Leahu și echipa lui au deschis primul centru în București și de atunci rețeaua a crescut organic. În cei șapte ani au căutat soluții de a pregăti cele mai bune echipe pe fiecare specializare și s-au concentrat pe ideea că indiferent de problema pacientului acesta trebuie să fie tratat cât mai repede, de preferat în aceeași săptămână în care se prezintă la cabinet. Având sistemul și procedurile interne s-au decis să aplice rețeta în mai multe orașe mari din țară. Primul pas a fost la Pitești cu o clinică pe care au deschis-o în luna mai și după Pitești a urmat Timișoara unde clinica va fi inaugurată luna viitoare.

„În cazul Clujului a fost mai greu pentru că nu am găsit locația potrivită. Într-un final, am mărit bugetul și am făcut o investiție de un milion de euro pentru un spațiu care va avea 1000 de metri pătrați și 30 de locuri de parcare. Va fi mai apropiat de un spital de stomatologie, decât de o clinică și va fi amplasat pe Calea Turzii nr.173. În acel loc există acum o clădire de birouri și un service auto care vor fi transformate în cea mai mare clinică cu servicii stomatologice din regiune. Pentru amenajări și dotări avem un buget de până la un milion de euro și va fi cea mai mare investiție din România pentru noi”, a precizat Ionuț Leahu.

Clinica de pe Calea Turzii ar urma să fie funcțională la începutul anului viitor.

La Cluj-Napoca va fi creată o echipă care va putea trata inclusiv pacienți care au nevoie de anestezie generală și recuperare post-anestezie generală. Astfel, clinica va veni în completarea serviciilor pe care doar spitalul de stomatologie le acoperă, pornind de la tratamente pentru copii, până la tratamente pentru adulți în funcție de complexitate. Clinica nu va deservi doar oamenii din Cluj-Napoca, ci din toată regiunea.

„Am lucrat foarte mult să ne conturăm o echipă. Facultatea de stomatologie te lasă într-un punct. Din acel punct, până la a practica medicina dentară cu noile tehnologii este o distanță între șase luni și un an de zile. Avem deja medici care au fost în echipa noastră în București și care au venit la specializări în Cluj. Cumva am pregătit cu câțiva ani înainte această extindere. Medicii își doresc să fie medici. Antreprenoriatul la nivel mic în acest domeniu este foarte greoi, cu toată legislația stufoasă și cu fiscalitatea. Medicul care lucrează singur nu își permite o echipă de management. Ne propunem ca în ianuarie să ținem o rundă de întâlniri pentru medicii din Cluj care sunt interesați să intre în acest concept”, spune medicul Ionuț Leahu.

În ceea ce privește tarifele care vor fi aplicate în noua clinică, acestea vor fi cu siguranță mai mici decât aceleași servicii oferite în clinicile din străinătate. Pacientul va beneficia de tehnologii avansate la un preț mediu, asigură Ionuț Leahu.

Noile clinici pe care medicul Ionuț Leah își propune să le deschidă în țară sunt finanțate din veniturile proprii ale rețelei și din credite. Rețeaua a încheiat anul trecut cu a doua cea mai mare cifră de afaceri din industrie și are cea mai mare rată de creștere.

„De obicei strategia noastră de investiție este aceasta: profitul de anul trecut reprezintă cam 20% din investiția de anul acesta. Restul îl completăm din credite. De la an la an, am crescut cifra de afaceri, a crescut profitul și crește suma pe care putem să o investim. De aceea, în următorii trei ani am făcut un plan de a ajunge la 23 de clinici în România. În acest moment avem deschise patru clinici în București și în curând o vom deschide și pe a cincea, mai avem deschisă una în Pitești, ne pregătim să deschidem în Timișoara și apoi în Cluj. Când vom avea o rețea de clinici mari vom putea fi o voce puternică în relația cu statul român. Următorul nivel pentru noi este să intrăm în zona de cercetare și inovare, respectiv de creare de produse”, a precizat Ionuț Leahu.

Calea spre normalitate

În București rețeaua de clinici pe care o conduce Ionuț Leahu colaborează cu Casa de Asigurări de Sănătate, însă doar pentru tratarea copiilor. O astfel de colaborare va fi propusă și la Cluj-Napoca.

„Momentan din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate alocarea pentru stomatologie este undeva sub 2%. Dacă ne gândim că 90% din oameni au cel puțin o carie dentară, bugetul este infim, dar pentru a schimba lucrurile trebuie să intrăm în relație cu statul chiar dacă vom putea trata gratuit doar 15 copii pe lună. Lucrând din interiorul sistemului putem să spunem la un moment dat că nu este normal ce se întâmplă. Dar avem nevoie și de presiunea publicului care ar trebui să ceară o decontare mai mare pentru serviciile dentare. În al doilea rând, propunerea mea ar fi ca statul român să renunțe la ideea cabinetelor școlare. Cabinetul școlar funcționa pe vremea comuniștilor și producea foarte multe traume. Cu cât investește statul în cabinetele școlare, cu atât cresc problemele dentare. Statul ar trebui să se concentreze mai mult pe prevenție în stomatologie și să facă asta luând în calcul în primul rând generațiile tinere”, este de părere medicul stomatolog Ionuț Leahu.

Ionuț Leahu a absolvit  Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și încă din timpul facultății a cunoscut mulți antreprenori-medici și a văzut problemele cu care aceștia se confruntă. Medicul consideră că în străinătate nu ar fi putut realiza ce a realizat în România și de aceea nu regretă că după terminarea facultății a ales să rămână aici.

„La fel ca în cazul României și în alte țări am dat peste piețe fragmentate și medici care nu vor să schimbe tehnologiile. Din acest punct de vedere, vreau să creez această rețea în România, să avem o comunitate de medici și să atragem medici care sunt plecați în afara țării. Asta nu înseamnă că nu vrem să ne dezvoltăm și pe plan extern. Avem deja fondată o companie în Irlanda și sper să amenajăm și acolo o primă clinică românească la același nivel. Acum nu pot să spun că am ajuns într-o poziție de echilibru. Poate după ce vom trece de pragul de 20 de clinici vom putea spune că avem un sistem în care lucrurile funcționează”, spune medicul Ionuț Leahu.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu