Consiliul Judeţean face plângere penală împotriva Gărzii de mediu după amenzile date la Pata Rât

eepurl.com

După ce vineri Garda Naţională de Mediu a anunţat că a înaintat o sesizare penală pentru nerespectarea legislației de mediu de către Consiliul Județean Cluj, în cazul depozitului de deșeuri de la Pata Rât, CJ Cluj răspunde cu aceeaşi monedă.

„În legătură cu problemele de la Pata Rât, Consiliul Județean a luat urgent toate măsurile dispuse prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Unele măsuri au fost imediate iar altele, stabilite cu termene, precum 2 octombrie 2017, sunt în implementare. Problemele de la Pata Rât există de 70 de ani, iar acum Consiliul Județean Cluj încearcă să închidă definitiv și să ecologizeze această rampă. Mai mult, Garda Națională de Mediu a efectuat un control în data de 31.08.2017 când a stabilit, de asemenea, măsuri de implementat pe care Consiliul Județean Cluj le -a respectat întocmai. Surpriza a fost că în data de 14.09.2017, Ministrul Mediului, incompetenta Graţiela Leocadia Gavrilescu, a instigat Garda de Mediu să anuleze termenele și măsurile propuse de această instituție și să aplice în mod abuziv alte sancțiuni. Asta, în loc să se implice activ în rezolvarea problemei care este a României, nu doar a Clujului. Asta, în condițiile în care, în țară, există rampe neconforme în procedură de infrigement și ministrul incompetent nu e preocupat de ele. Rampa de la Pata Rât este 90 % închisă și spre finalizare. Abuzul făcut de incompetenta ministră care a instigat și a făcut presiuni asupra comisarilor Gărzii de Mediu (amenințându-i cu destituirea) nu poate rămâne fără consecințe.  Consiliul Județean Cluj va formula plângere penală împotriva Ministrului Mediului și a comisarilor Gărzii de Mediu”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

La Pata Rât, în urma alunecărilor de teren care au avut loc în luna iulie la depozitul de deșeuri, cursul de apă Zăpodie a fost colmatat.

 

„Primele măsuri urgente au vizat înlăturarea materialului care bloca cursul de apă Zăpodie, precum și împiedicarea scurgerii levigatului din depozitul de deșeuri în cursul de apă. Ulterior a fost efectuat un alt control, în urma căruia s-a constatat că nu se realizaseră măsurile reparatorii dispuse anterior. În consecință, comisarii GNM au înaintat o sesizare penală pentru nerespectarea legislației de mediu, responsabil pentru gestionarea activității depozitului de deșeuri Pata Rât fiind Consiliul Județean Cluj”, se arată într-un comunicat al GNM.

În perioada 2016-2017, comisarii GNM au realizat mai multe controale în urma cărora s-au dispus măsuri reparatorii și s-au aplicat sancțiuni în valoare totală de aproape 150.000 de lei. Garda Națională de Mediu va continua monitorizarea permanentă a situației depozitului de deșeuri de la Pata Rât.

 

Postaţi un comentariu