Cluj Blues Fest intră cu succes în lumea festivalurilor clujene

Cluj Blues Fest / Foto: Dan Bodea

Prima ediţie a festivalului Cluj Blues Fest a debutat cu dreptul la Cluj-Napoca, vineri, 7 octombrie, ora 19.00, în sala mare a Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Organizatorii le-au pregătit o surpriză spectatorilor.

Tânărul Alexandru Muşat şi trupa lui au cântat în deschidere. Nu erau trecuţi pe afiş, dar spectatorilor le-au plăcut prospeţimea şi calitatea execuţiei muzicale şi au aplaudat cu entuziasm. Au urmat Rareş Totu’s Midnight Sun cu o muzică bună executată cu graţie, forţă, bun-gust şi căldură. Liderul trupei, clujeanul Rareş Totu, este un chitarist cu experienţă de invidiat, a cântat în cariera sa în deschiderea mai multor trupe importante, dintre care amintim Deep Purple, Uriah Heep, Iron Maiden, Winger, Animals. Cu toate acestea în faţa publicului clujean a mărturisit că mentorii săi rămân doi rockeri clujeni: Iuliu Merca – fostul lider al trupei Semnal M şi Costi Cămărăşan – fondatorul trupei Compact. Ba mai mult, încălzit de atmosfera din sala plină, le-a spus clujenilor o poveste a la Cluj. Prima dată a ascultat blues pe pickup-ul familiei, un vinil pe care i-l adusese un coleg de clasă. Era în 1971 şi Rareş era elev în clasa I. Colegul i-a adus spre audiţie două discuri originale americane cu înregistrările unor nume grele: Jimi Hendrix şi Janis Joplin. Discurile erau un cadou pe care un tată care fusese la muncă în America îl făcuse fiului său. Fiul era colegul de bancă al lui Rareş, iar tatăl cu aşa rafinate gusturi în materie de blues era nimeni altul decât unul dintre viitorii preşedinţi ai Academiei Române, clujeanul Ionel Haiduc.

Cei care au încheiat seara au fost bulgarii de la Vasko the Patch, care au intrat în scenă după ora 22.00. Dar au făcut-o cu entuziasm şi poftă, în faţa unui public gata încălzit şi dornic de muzică bună.

Festivalul a continuat sâmbătă cu o sesiune de workshopuri începând cu ora 15:00. Spectacolul de seară, de la ora 19.00, i-a avut ca protagonişti pe Barsodi Blue Trio, care îl are în frunte pe Laci Barsodi, unul dintre cei mai buni chitarişti din Ungaria, şi Straight From the Bottle, supergrup din Cluj.

Organizatorii au anunţat că festivalul s-a dovedit un succes, şi că va continua şi în anii următori.

Urmăriți în continuare o galerie foto realizată de Dan Bodea.

Postaţi un comentariu