Absolvenții de Informatică în limba germană de la UBB au creat aplicații mobile premiate de MHP – A Porsche Company

O aplicație mobilă destinată bolnavilor de Alzheimer a primit marele premiu din partea MHP România, fiind considerată cel mai bun proiect de licență de la programul de studii pe care compania IT îl sponsorizează, Informatică în limba germană din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

MHP România sprijină din 2014 implementarea programului de studii în limba germană din cadrul Facultății de Matematică și Informatică, în calitate de sponsor, alături de Porsche AG și NTT Data. Astfel, cele mai bune șase lucrări de licență ale promoției 2018 au fost prezentate public în fața managementului companiei MHP România, iar autorii lor au fost premiați.

Diana Gîndilă-Comănel, câştigătoarea premiului întâi

Diana Gîndilă-Comănel este din Sibiu și a ales această secție pentru că a vrut să continue să studieze în limba germană. Proiectul său de licență a primit marele premiu din partea MHP Romania, un Porsche din colecția Lego Technic, o ediție specială.

Din pasiune pentru medicină și pentru informatică, Diana a dezvoltat o aplicație pentru pacienții cu Alzheimer, care suferă de pierderi de memorie. ForgetMeNot îi dă pacientului libertatea de a duce o viață aproape normală, pentru că în momentele, uneori scurte, în care își pierde memoria, aplicația îl ajută, de exemplu, să sune un membru al familiei sau îi arată cum să ajungă acasă. Astfel, pacientul care a uitat adresa sau numărul de telefon sau numele îngrijitorului său are la dispoziție un simplu buton pentru a comunica. Pentru îngrijitor, aplicația înregistrează toate acțiunile pacientului, pentru a detecta momente de criză. “Avem tot timpul telefonul cu noi. Și am vrut să dezvolt o aplicație care să fie de ajutor. ForgetMeNot ajută un pacient cu Alzheimer să se descurce, să rămână independent, iar membrilor familiei sau doctorului le dă sentimentul de liniște și siguranță”, a explicat Diana.

Alte lucrări premiate au fost un joc inspirat din „Mitul peşterii” al lui Platon, o aplicaţie de procesare a imaginii pentru a identifica anumite caracteristici speciale, o aplicație cu rol de asistent în bucătărie, o aplicație de vizualizare rapidă a datelor și un sistem de recomandări prin care utilizatorul să obțină direct de la prietenii virtuali diferite informații.

MHP România susține linia de studiu care are peste 150 de studenți prin contribuție financiară directă, prin investiții în tehnologie, precum și prin organizarea de workshopuri și internshipuri pentru studenți. Compania se implică financiar, oferă echipamente universității, iar angajaţii ei susţin cursuri.

Din toamnă, cei interesaţi de studierea informaticii în limba germană vor putea alege şi programul de master “Sisteme informatice avansate”. Masterul va avea 40 de locuri, va urma curricula din Germania și va oferi cursuri susținute de profesori de la universități din Germania.

MHP (MHP Management- und IT-Beratung GmbH), marcă afiliată concernului Porsche, este o companie lider din sfera IT de pe piața mobility & manufacturing din Germania. Are peste 2200 de angajați și filiale în Germania, Elveția, SUA, China, Marea Britanie și România. La Cluj-Napoca, MHP are aproximativ 300 de angajați.

Postaţi un comentariu